Skocz do zawartości
Marx

czym karmicie ślizga?

Rekomendowane odpowiedzi

tanczy mi przy szybie jakby byl glodny, nie widze aby cos jadl ze skalek

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym się bał , widziałem już chude ślizgi ( i martwe) w nie małych akwariach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba go obserwować jak wszystko w akwarium. Zasadniczo mój zajada wszystko ze skałek i z szyb ale czasem robię mu wyżerkę z alg nori albo podjada glony J. Sprunga. Nie zmniejsza to jego zamiłowania do zajadania tego co wyrośnie na skałkach i tylniej szybie. Ale zasadniczo z dokarmianiem to trzeba delikatnie bo jak się przyzwyczai do dobrego to kto wie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj z kolei je wszystko co "spadnie mu z nieba" granulki, płatki i kryl. Jednak uwielbia algi nori. Dostajr żreć tak jak wszystkie ryby u mnie 2x dziennie. Czasem mu 3 posiłek algi nori podam :)

Jak jest głodny to tańczy przy szybie i potrafi wygryzac glony ze spływu filtra i mu nie przeszkadza ze do pyska leje mu się przy okazji ze 2000L/h :p

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten slizg mial do dyspozycji ogromne akwarium, wiec ciezko powiedziec co jadl do tej pory.

Mam na jednej skalce glony nitkowate, ale ich nie rusza. Generalnie tanczy przy szybie i szczeka

Mrozonki go nie interesuja (artemia), platki tez nie.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx

Czy to jest Salarias fasciatus?

Co masz na mysli piszac, ze szczeka? Czy to wyglada tak jakby cibual szybe przy tym?

Jesli tak to wlasnie zjada glony z szyby.

Moja Godzilla zjada generalnie wszystko: mrozonki, pokarm suchy roslinny, algi nori. Glonow teraz nie mam za wiele w akwa ale jesli cos sie na szybach uzbiera to widac, ze zerowal po takich caluskach jakie zostawia.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczeka - tzn. podpływa pod lustro wody i kląska, mlaska pyszczkiem. No nic dodać nic ująć tylko jakby szczekał albo bardziej cmokał. Myślę, że @Marx właśnie to miał na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no moj to samo takie szczekanie-pluskanie. A czasem jak sie chłopak rozpędzi za bardzo to tylko słychać ŁUBUDU! o świetlówki :) - najpierw się o niego bałem ale on się tym nie przejmuje że dostał świetlówką w łeb to ja też już nie.

A gdzie wasze ślizgi przesiadują? Moj standardowo pod sarcophytonem (lub na nim) ale co kilka dni zmienia sobie lokum na:

- termometr (głową w dół - nie mam pojęcia jak on się tam trzyma w pionie)

- grzałka (to samo)

- klips do sałaty (tu przyjmuje zadziwiająco rożne pozycje)

- kable (kołami do góry albo standardowo na górze - zależy jak mu się we łbie pomajta)

A czasem z nudy na jeszcze innych dziwniejszych rzeczach :p

Do tego je z ręki i daje się głaskać i jest strasznie towarzyska dla innych rybek - nawet moich 2 nowych które są kształtem do niego podobne.

Strasznie pstro w głowie ma ta rybka :p Nadrabia za wygląd.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To salarias fasciatus, tu dwie fotki:

http://www.aip.pl/~marx/galeria/index.php?path=.%2Fmorskie%2Fzwierzaki

Szczeka - tzn podplywa do przedniej szyby i rzuca sie na nia z rozdziawiona paszczą. Jesli w ten sposob je glony, to raczej sie nie naje, bo ta szyba jest regularnie czyszczona :) Na innych szybach nie uprawia tego sportu.

To szczekanie wyglada dosc gwaltownie, myslalem ze on raczej bedzie jak glonojad scieral glony.

Dodatkowo zamiata ogonem "tańcząc" przy przedniej szybie.

czasem odnosze wrazenie ze straszy w ten sposob garbika.

Najbardziej lubi siedziec na skalce z zoanthusami przed swoja norką.

Widze ze trzeba bedzie zakupic glony Nori czy jak im tam

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro rzuca sie na szybe z rozdziawiona paszcza to jestem prawie pewien, ze probuje dziubnac sobie glony. Moj tez to robi dosc gwaltownie jakby chcial walnac z glowy w szybe. Widac to nawet po tym jak dopiero sie do alg nori. Robi to w dokladnie ten sam sposob.

Algi nori kupuje w Realu. Leza tam gdzie chinszczyzna i inne taki dziwne rzeczy. :)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt że zeruje bardzo łapczywie tzw. pełna gębą.Mój nic innego niż glony na skalach nie rusza a glony jeszcze są , bo co parę miesięcy dokładam po kilka kilo skał. Muszę sprubować zaserwować mu algi nori .

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj dzis odkryl okrzemki na piasku i pasac sie jak krowa napchal sie po uszy :p

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak :p

glonów Nori nie znalazlem, byly jakies trzy inne gatunki wodorostow, jedne z wygladu jak herbata, dwa pozostale jak tasiemki. Nieduza paczka za 16zl.

Czy ma znaczenie gatunek tych glonow, tzn musza byc Nori?

Ta oferta ze sklepu ze zdrowa zywnoscia, musze jeszcze sprawdzic Real.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Real Zabrze Sprawdzony, wczoraj moi wysłannicy ( rodzinka :p ) Pojechali no Reala i niestety nie mają glonów NORI na stanie:( Musze jeszcze sprawdzić Genta moze tam coś sie znajdzie :p

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Auchana macie u siebie :p, bo dziś właśnie tam kupiłem sushi nori algi za 13,99 za paczke 22g ale sporo tego i nawet smaczne:con .Były na zdrowej żywności.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auchana mamy w Mikołowie:)

Wieczorkiem wybiore sie do Geanta i bede wiedzial co i jak:) Przy okazji oswietlenie nocne zakupie do mojej rafki:)

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakupilem glony Nori, slizg trzy dni ich nie kojarzyl, mimo iz garbik skubal od razu

Jak juz zalapal ze to mozna jesc, to sie opchal do bolu :)

Ale mam pytanie - czy namaczacie te glony przed podaniem?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

one zaraz po wsadzeniu do wody są mięciutkie wiec nie ma potrzeby - nie pakuj ich za dużo do akwa bo ci się rozciapią. Ja mam zawsze ze 2 dni z rzedu skrobania szyb jak przesadze z alg nori.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.