Skocz do zawartości
koziolini

chłodzenie - co i jak!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

@rosiczka, rozumiem twoje wachania na temat wchań temp.:p, ale poczekaj trochę może to wszystko nie będzie potrzebne zaobserwuj najpierw co sie bedzie działo z tego co wiem to chyba dzisiaj zalewasz (co kolwiek to znaczy:)), tak na marginesie to jest kolejny minus w tabeli minusów dla piko, jak kiedyś postawisz większy baniak zobaczysz że nawet nie wspomnisz o problemach z temp.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx

Nie wiesz jaki ma sens stosowane ogniwa w takim wykonaniu? Odpowiedz jest bardzo prosta, taki sam sens jak stosowanie agregatu chlodzacego.

Ale w czym jest rzecz. Aby woda sie schlodzila potrzeba odebrac jej energie. Najlatwiejsza metoda to dmuachanie wentylatorem na powierzchnie wody. Woda bedzie parowala i oddawala tym samym energie. Tutaj jednak pojawia sie problem parowania, ktory moze byc klopotem w niektorych przyladkach. Any temu zapobiec stosuje sie urzadzenia chlodzace w budowie przypominajace lodowke.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sie zaczeło, w akwa zanotowałem 30*C . Wrzucilem wklad od lodówki turystycznej w woreczku foliowym do akwarium, a pozostalmi trzema wkladami obłozyłem scianki akwarium. Ciekawe czy to coś da, jestem dobrej mysli:) Zaraz chyba skocze kupić gdzies ten wiatraczek do komputera:)

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po okolo 20 minutach temperatura spadla do 28*C Ale wciąż to za duzo:( Wklad dalej sie moczy w akwa:) Zobaczymy dalej jak bedzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinularia calkiem,calkiem, ładnie sie napompowala i zrzuila sluz, ale jutro zmienia swoj domek:) Jest za duza jak na moje wiaderko:) Wezme potem jakąs malą szczepke:)

Pozdrawiam

tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki duzy mam być ten wentylator bo mage dac jeden z procka albo dwa z grafiki do tego bedzie podłączony termostat własnej roboty na ukaładzie maa 502 myślicie ze przejdzie?????

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej wielkosci wentylatory masz na mysli?

Lepiej zastosuj wiekszy (min. 80mm), bedzie dawal wiecej powietrza i bedzie cichy.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki z komputera za słabo dmuchają i jeszcze zasilacz musisz mieć. Ja właśnie zastanawiam się który wsadze do swojego:

301-pict1708.jpg

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale do moich 12 litrów zdecydowanie wystarczą ale ten 80mm to jest z obudowy ja mam na myśli tego z procka 50mm a grafika to 40mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli dac jeden z procka czy dwa z grafiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj jeden a jak bedzie mało to następny

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale który z grafiki czy z procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.