Skocz do zawartości
chodi

mix wegla i rowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Wiem, ze teraz szal na biopellets ogarnal morszczakow ale ja, pomimo ze jakze mocno zainteresowany, pozostaje bierny i czekam na wyniki :) cos jednak w akwarium dzialac musi w tej tematyce. Zazwyczaj i wegiel i rowa wisialy w mym sumpie w swoich skarpetkach. Jednak podnicony paletami nabylem/zrobilem filtr fluidyzacyjny. Nadszedl czas wymiany wegla i absorbera ale nadal nie jestem przekonany co do pelletek i podjalem decyzje, ze poczkem z tym cudem jeszcze troche.

Ale filterek taki ladny czekac nie musi :) problem w tym, ze jeden. A potrzeba na wklady dwa. I pytanie moje. Czy wegiel i rowe mozna wsypac razem do jednej komory? Czy podzielic komore na dwie i w jednej wegiel w drugiej absorber? Jesli tak, to ktore pierwsze? No i oczywiscie czy taka zabawa w ogole ma sens?

Pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak mieszalem. Wegiel KZ (granulki) i rowa. Rowa przy takim miksie dzialala - robilem testy.

Ale jak z zachowaniem wlasciwosci wegla nie mam zielonego pojecia.

Napewno co dobre to caly wklad sie tak nie zbrylal jak przy samej rowie

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Uważam, że to nie ma sensu. Rowa pyli i zapycha pory węgla i węgiel nie spełnia swojej funkcji.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Rowa dużo szybciej się "zużywa", więc połączenie tych dwóch mediów w jednym filtrze zawsze bedzie kompromisem. Stare przysłowie mówi że jak "ktoś gra na wszystkim, to na niczym dobrze" :)

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem spokojnie możesz umieścić dwa wkłady w jednym filtrze,tyle że powinny być od siebie oddzielone sitkiem.

Stosowałem takie rozwiązanie u siebie i się sprawdzało.Rowa była umieszczona na górze ,dzięki czemu mogłem raz w tygodniu dosypywać absorbera.Po miesiącu jak nadchodził czas wymiany węgla,opróżniałem filtr z obu składników i cała zabawa zaczynała się od nowa.

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bigwalker dokladnie o takim rozwiazaniu myslalem. Zastanawia mnie tylko czy uda sie ustalic jakis rozsadny przeplyw aby wegiel sie poruszal a rowa nie byla wbita w gorna gabke :/ Co by nie bylo jest spora roznica w ilosci. Jak wspomnialem wczesniej do tej pory moczylem i wegiel i absorber w skarpetach i nie mam pojecia co to hydrodynamicznych wlasciwosci tych substancji. Moglbys dorzucic jakies cenne info ? :-)

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały zestaw zasilałem jakimś mocniejszym maxi jeetem i miedzy pompką a filtrem zamontowałem zaworek do regulowania przepływu.Z gąbek zrezygnowałem całkowicie.

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.