Skocz do zawartości
rosiczka

Sinularia - Zamiera Czy sie rozwiaj??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moja sinularia która zakupilem wczoraj, jeszcze sie nie otworzyła lecz zaczela zrzucać z siebie śluz, pojawiły sie na niej drobniutkie pory. Czyzby oznaczło to ze ona sie rozwija, bedzie sie otwierać Czy ona zamiera??

Pozdrawiam i prosze o pomoc

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cęsc galazek zaczela sie tak jakby marszczyc, a te pory coraz bardziej sie rozszezają. Co to moze oznaczac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze oznaczac ze wszystko idzie w dobra strone poczekaj ze dwa dni i napisz co sie dalej dzieje z nia ale powinna sie otworzyc

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedę komentowal wydarzenia na bieząco:) Oby z niej coś wyszło:)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalka. Często po transporcie kurczy się jak stara rękawiczka, potem zrzuca "skórę" (mój ślizg uwielbia to zrywać pyskiem) a potem powinna się otworzyć. Żeby było ciekawiej robi to też potem raz na jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zauwazylem ze pojawily sie biale podluzne plamy w miejsach rozgalezień( tam gdzie odchodzą ramiona z glownego"ciala")

Martwie sie o nią :p

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie OK

One tak maja. To ich mechanizm obronny. Dostosowuja sie do nowego środowiska. A z czasem tak robią jak zaczynaja rosnąć i się powiekszać.

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Azmodan, wreszcie masz sensowne logo. Pozdro dla fanów muzyki religijnej (i na pewno nie mam na myśli gospel)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe:) Zauwazylem ze w Czestochowe jest wielu morszczaków ja naliczyem trzech:) Czyli ogólnie na śląsku jest nas kilku:)

Pozdrawiam

Tomek

P.S.

A sinularia cale akwa mi brudzi od jej śluzu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Oj " rosiczka", nie za dużo to aby pchasz do tego słoika???

Tak czytam te posty i się zastanawiam, czy nie podesłać ci TOW.OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI. Sorry ale jestem przeciwnikiem morskich nano-nano-nano!!!

P.s Oczywiście z tym T.O.N.Z żartowałem!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosiczka z tego co widze podszedl do tematu calkiem powaznie, slucha dobrych rad i odnosze wrazenie ze podobnie jak SMK odniosl sukces mimo iz szybko im poszlo.

Ja niestety nie sluchalem czesto no i dopiero teraz wychodze na prosta

Ale tak naprawde sprawdzian bedzie za kilka lat, tzn spotkamy sie tu za kilka lat i bedzie wiadomo co dziala a co nie.

A wlasnie, a SMK to na wakacjach czy co?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawelkuzdzen co do nano zbiorników to przesadą jest pakowanie masy rybek do takiego zbiornika, ale koralom( tym malym miękkim które ja mam) nie przeszkadza czy mają 1000l czy 20litrów wody wydaje mi sie ze im zalezy na dobrych parametrach wody i swietle:):):):):)

A jak narazie w zbiorniku nic nie padło i wszystki pieknie sie rozwija, xenia sie dzieli jak glupia:):)Grzybki sarcopython, clavularia rosną jak na drożdzach:D:D:D:D:D:D

Ten baniaczek po wakacjach zostanie zmieniony na większy wiec jak wszystko podrosnie zostanie wrzucona do 40literków:):):):)

Pozdrawiam i dziękuje za rady:):):)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Co do kondycji twoich zwierząt nie ma na razie zastrzeżeń (chociaż grzybki są przykurczone)!!!

Nie denerwuj się ale tego typu akwaria przypominają mi welonkę w kuli i bojownika w słoiku. A twoja teoria na tematn wielkości zbiornika i ilości hodowanych w nim zwierzaków nie jest tak do końca trafna. Niestety jest to bomba ze spóźnionym zapłonem.

Ja życzę ci tylko żeby nigdy ona nie wybuchła w twoim akwarium!!!

Pozdrawiam P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł ja na forum nigdy sie nie denerwuje, traktuje je jako przyjemność:):) A grzybki teraz coraz wieksze sie robią:) Ja sam nie chce męczyć tych zwierzaków, ale narazie nie mialem mozliwosci wrzucenia tego do wiekszego baniaka, mialem tez sinularie ale wylądowala w wiekszym baniaku( za malo miejsca w tej mojej solniczce)

Wszystko zmierza do powiekszenia zbiornika w najblizszym czasie :):):):)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rosiczka :

co do nano zbiorników to przesadą jest pakowanie masy rybek do takiego zbiornika, Tomek

nawet jedna to przesada IHMO. gupika by mi było szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zamknięcia tematu i jako wskazówka dla niecierpliwych.

Moja sinularia dokłądnie przez 16 dni nie wysuwała polipów. Zwijała się, kurczyła, nadymała, zmieniała kolor, znowu zwijała i wyraźnie przybywało jej odrostów w tym czasie. Wczoraj się wreszcie otworzyła, wystawiła piękne, "puszyste" polipy i okazuje się, że urosła tak straliwie, że musiałem ją przesunąć bo oparła się o tył akwa od którego do tej pory była odsunięta o 5cm (w pełnym otwarciu).

Reasumując zalecam sierpliwość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.