Skocz do zawartości
robi

Jak jest faktycznie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co chwila widze na forum że ktoś mierzy PO4 i ma wynk 0,00 .Troche mnie to denerwuje bo to nie jest możliwe.Zawsze jakaś ilość po4 jest w wodzie a te zerowe wyniki wynikają z błędów pomiaru (nawet HANNĄ ). No chyba że w baniaku jest sama woda ( bez życia) i duża ilość pochłaniacza PO4 . A więc ...

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niewykrywalne,stasuje Chemi-pure ,purigen ,karmie czesto i gesto .Mroznki i suche....Pomiar dokonuje testem Sery ,i Jbl..Zasadniczo kolor testu jaki mi wychodzi to (biały lekko złamany)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy robię pomiary Hanną,pomimo stosowania absorberów nigdy nie miałem PO4 na poziomie 0,0.

Przy Salifercie wynik 0,0 był standardem :)

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym jak badałem wielu kolegom i koleżanką na zlotach i innych spotkaniach Hanką to najmniej z Tych ludzików miała wtedy chyba 0,04 Smoki.Pozostali w wartościach 0,08 do 0,24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badanie PO4 testami nie ma sensu testy są do ........ wywalenia :) zawsze nic nie dają

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#249734 slawomirdyl :

Badanie PO4 testami nie ma sensu testy są do ........ wywalenia :) zawsze nic nie dają

..Nie zgodze sie z tobą ...Miałem kiedys nitroreduktor azotanów ...po wyjsciu z niego skali mi brakło:baby..Moze cos z przepływem wody pomieszalem (za moło ) ,moze pozywki za duzo ....ale pokazywało ..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra , w takim razie jaki będzie optymalny poziom po4 ? tylko ten realny ! Myśle że rozbieżność będzie spora w zależności od życia w baniaku ale może jakaś górna granica ? A i jeszcze jedno ! skoro wszyscy dążą do zera po4 to czy moge co np. 2 dni dosypywać do reaktora ROWA PHOS aż bedzie jej no może 1 kg na 400 Litrów wody ? może wtedy wynik będzie koło zera ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dosypuje raz w tygodniu łyżkę rowy do filtra.Po tygodniu absorber praktycznie nie działa.

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym pomiarem PO4 to jest tak, jak w kawale o Bacy:

- Gdzie jest Kasprowy Wierch? - Pyta Turysta Bacę.

- Widziecie Panocku tą góreckę? - Odpowiada pytaniem Baca

- Widzę - odpowiada Turysta

- To Kasprowy Wierch jest hen hen za tą górecką... - odpowiada Baca

:):):)

420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W

Sterowanie: DIUNAX3

Odpieniacz Tunze4096,

cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli system jest stabilny i zbiornik mocno obsadzony koralami to jest możliwe zekscie PO4 do zera. Oczywiscie przy ograniczonej obsadzie rybnej.

Taki poziom jest niebezpieczny dla acropor i musimy uwazac. Optymalny poziom na hanna to 0.01 - 0.03.

Wtedy mamy pewnośc ze nie zagłodzimy korali a wysoki poziom PO4 nie zakryje właściwych kolorów korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrniew, o niedoborach po4 znamy historii sporo. A zaczalem sie tak na dobra sprawe zastanawiac, co sie dzieje przy nadmiarze ? Pomijam oczywiscie rozrost glonow i problemy z wybarwianiem korali. Czy fosfor jest w jakis sposob toksyczny przy wyzszych stezeniach ?

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#249771 andrniew :

Jesli system jest stabilny i zbiornik mocno obsadzony koralami to jest możliwe zekscie PO4 do zera. Oczywiscie przy ograniczonej obsadzie rybnej.

Taki poziom jest niebezpieczny dla acropor i musimy uwazac. Optymalny poziom na hanna to 0.01 - 0.03.

Wtedy mamy pewnośc ze nie zagłodzimy korali a wysoki poziom PO4 nie zakryje właściwych kolorów korali.

No właśnie , też tak myśle czyli zero = śmierć baniaka ! ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#249774 chodi :

andrniew, o niedoborach po4 znamy historii sporo. A zaczalem sie tak na dobra sprawe zastanawiac, co sie dzieje przy nadmiarze ? Pomijam oczywiscie rozrost glonow i problemy z wybarwianiem korali. Czy fosfor jest w jakis sposob toksyczny przy wyzszych stezeniach ?

Oczywiscie że nadmiar jest szkodliwy , jak wszystko co jest dalekie od warunków naturalnych. Wysoki poziom PO4 jest oznaka słebej fitracji i niedostateczne rozwinietej flory bakteryjnej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.