Skocz do zawartości
chodi

surowa kwarantanna

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zgodnie z zasada 'po pierwsze - nie szkodzic', chcialbym zapytac, czy ktos z Was natknal sie gdzies na informacje odnosnie wplywu na ryby 'surowej' wody. Znaczy sie trzymania ryb w swiezej solance.

W koncu i do mnie zawitala ospa i chcialem zorganizowac mojej rybci szpital w sterylnych warunkach, poniewaz proby leczenia w zbiorniku ogolnym skonczyly sie najazdem dino i cyjano w takim tempie i ilosci ze sie nogi gna.

Niestety zbiornik' ktory moge jeszcze wcisnac to ok 50l. Sprzetu w zapasie troche sie wala ale najmniejsze to lampa uv przeznaczona do 500l. Odpieniacz do 1000l. Wiec dosc poteznie przewymiarowane. Karmic chce sporo, co by kondycje rybki poprawic no i stres klaustrofobiczny jakos wynagrodzic.

Takie warunki napewno beda zabojcze dla pasozytow i ich przetrwalnikow. Tylko czy tak jalowa woda nie bedzie miala katastrofalnych skutkow u samej pacjentki?

Prosze o jakies konkretne info.

Pozdrawiam serdecznie

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no kurcze, madre glowy. rzuccie jakims pomyslem, no :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz boje sie wypowiedzic bo uzyles slowa madre:D

Mialem ospe i pewnie dalej mam tylko objawow nie widac. Czy swieza solanka jes szkodliwa dla ryb tego Ci nie powiem. A moze wrecz przeciwnie pomoze ze wgledu na to ze jest bardziej "palaca"? U mnie kazda jedna proba zlowienia rybci powodowala jeszcze wiekszy stres u ryby co jedzcze bardziej wszystko pogarszalo. Tak dlugo jak przyjmuje pokarm nastawialbym sie optymistycznie.

Najgorsze jak przestaje jesc i inne ryby zaczynaja przeganiac. Wtedy to juz kewstia czasu....takie tam moje przemyslenia. Jak nic nie zrobisz to moze byc tylko gorzej, zalezy jakie stadium.

Napewno warto rybe powoli przestawic na tak sterylne warunki i na odwrot po zakonczonej kwarantannie.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może UV ? Albo możliwość porzyczenia jak tak to włącz

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slawek mam uv. Podlaczylem do glownego zbiornika i jakby ospa zaczela ustepowac, ale takiego wysypu dino i cyjano to w zyciu nie widzialem. Dalem d... bo zrobilem podmiane i podpialem UV. Wiec pewnie wytluklem bakterii nie co wiecej niz powinienem :/ dlatego chce odpalic uv w izolatce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił i nie odławiał w takiej sytuacji niech UV chodzi podnieść temperaturę w zbiorniku

i podać bakterie jeżeli cyjano/dino będą się rozrastać zaciemnić akwarium jak nie masz twardych

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.