Skocz do zawartości
Engell1

Centropyge - dobieraja sie do LPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, ze Centropyge zazwyczaj skubia korale(ponoc zalezy od osobnika) ale pytanie - jezeli juz takiego osobnika mam, ktory skubac bedzie korale to skubia one tylko SPSy czy tez LPSy i miekasy ???

Chcialbym kupic Centropyge flavissima

pozdr

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ja mam centropyge bispinosus i nie zauważyłem, żeby skubała korale. Mam miękasy i LPS-y. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze faktycznie od osobnika, a moze od wieku czy wielkosci. Mam mlodego Lemona jakise 6-7cm i poki co jest spokojny. Czasmi cos tam skubnie zazwyczaj dendro, ale to tak jakby szukal pokarmu i nagle chcial sprobowac i odpuszcza. Moze mu nie smakuje a moze nadmiar polipow go dezorientuje. Nie ma tak ze ma jednego korala do ktorego sie dobiera i mloci. Jak przy sps-ach nie wiem

Bardzo urokliwa ryba wiec mu wybaczam mu jego wybryki.

Myslales ze nad innymi rybami z tej rodziny? Czy tylko ten wpadl Ci w oko?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tej pory myslalem o Loriculus ale dzis w sklepie mieli ta flavissima i mi sie spodobala :-)

Ja nie mam SPSow i nie mam zamiaru miec dlatego ciekaw jestem czy ta rodzina ryb tez do LPSow i miekasow startuje

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - generalnie ta rodzina ryb nie startuje do LPS i SPS. Owszem zdarza się, że skubnie, ale bez pastwienia się i wyrządzenia szkody - bardziej z ciekawości. Centropygi głównie stołują się glonami i to dosyć skutecznie. Bardzo ładnie potrafią wyczyścić zbiornik np. w okresie i tuż po dojrzewaniu. Wpuszczone jednocześnie do akwarium ustalą szybko hierarchię i tolerują się. Jednak osobnik innego gatunku Centropygi dopuszczony do zbiornika - raczej szybko straci życie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i zakupiłem. Na razie Xanthurum przegania ją w każdym kącie ale widze że coraz śmielej pływa w akwa. Widzę, że co chwilę skubie skałę ale do jedzenia jeszcze sie nie dopchała . . .

Dam znać jakby co

pozdr.

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam do tematu . . . Rybka już nie jest przeganiana i pływa sobie bez wiekszych ograniczeń ALE problem w tym, że ona nie je pokarmu w płatkach, granulkach ani też mrożonek ! Ona sie zachowuje jakby w ogóle nie wiedziała co to jest :-(, skubie tylko skałę i boję się, że mi z głodu padnie.

Kurde facet w sklepie gadał,że przyjmuje pokarm suchy . . .

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lemony maja chyba jakies dziwne kaprysy albo cos w psychice:baby

U mnie po przelozeniu do duzego baniaka nie je wogole i caly czas siedzie w skale. Nie wyplywa, moze brakuje mu towarzystwa i ma depreche. Jak w malym bylo mu chyba ciasnawo to w duzym ma chyba lek przestrzeni, albo ulozenie skaly mu nie odpowiada, a moze to czarny piach dziala mu na psyche. Zaczynam sie martwic.

Poprzednieo wcinal wszystko poczawszy wszelakiego rodzaju od mrozonek po sluchy. Wyjatek stanowil szpinak ktory jego kolega mlucil jak sie patrzy i sluszony pokarm roslinny. Jemu wyraznie nie smakowalo.

Patrzac na ksztalt otworu gebowego to typowa penseta. Centropyge w naturze glownie zywia sie glonami i gabkami no i chyba polipy, Wiec tych skaldnika nie moze im zabraknac. Jest nawet produkowana specjalna morzonka dla Angeli ktora przykleja sie do szyby zeby skubaly jak im sie za chce. Wroce do domu to podam nazwe bo zupelnie nie pamietm. Moze jest tez dostepna w Polsce

W

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką dokładnie Centropyge zakupiłeś ? Jeśli ma co jeść na skałkach, szybach itp. to na razie nie panikuj. Tym się żywiła w naturze więc nic dziwnego, że nie zna innych pokarmów. W 99 % przypadków jednak Centropygii przestawiają się na pokarmy zastępcze. Podstawa to artemią i od tego zacznij. Rybka musi być nie tyle bardzo głodna co widzieć jak inne rybki pobierają pokarm pływający w toni wodnej. Jeśli zacznie jeść to potem już tylko formalność, aby przestawiła się na kryla, mysis, wodzień czy też pokarmy płatkowane. Podawaj też prasowane glony na "wieszaczku" - Centropygi bardzo lubią to skubać. W sytuacji podbramkowej możesz zaryzykować i dodać trochę pokarmów płynnych tzw. dla korali, które zwiększą momentalnie ilość glonów (głownie na szybach). Zeskrobując skrobakiem potem zobaczysz co tak najbardziej lubią Centropygi. Życzę powodzenia i zadowolenia z rybki :)

P.S.

Facet w sklepie mógł mówić prawdę, że rybka je suchy. Ale mając na razie naturalny pokarm w zbiorniku po prostu może kierować się instynktem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzieki -> Centropyge Flavissima

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.