Skocz do zawartości
Tomasz Młot - Kwidzyn

miniflotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kłopoty z miniflotorem. Akwa mam od 3 m-ca a działał u mnie zaledewie z tydzień w czasie dojrzewania. Mam 100l wody brutto odpieniacz stoi w panelu z tyły w 2 komorze. Jest jeden garbik i poza tym nic. NH3,NO2iNO3 wynoszą 0,0. Czy miniflotor może nie odpieniać bo nie ma białka w wodzie czy też coś jest nie tak. Wysokość wody w komoże z odpieniaczem wynosi 30 cm.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie posiadam tego sprzeciku, ale z tego co piszą na necie, to odpieniacze na kostkę albo odpieniaja na maksa, albo wcale;)

powodzenia i pozdr

Show Must Go On... mlv87@interia.pl Browar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma takiej mozliwosci zeby nawet przy 1 rybie w 100l nie bylo organiki w wodzie po 3 miesiacach. Moze kostka napowietrzajaca wymaga wymiany albo masz za male cisnienie tloczonego powietrza? (chyba dobrze pamietam konstrukcje?)

raf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dam większe cziśnienie powietrza to woda wlewa się do zbiorniczka. Gdzieś wyczytałem że przy niższym poziomie wody trzeba przyciąć nieco rurkę w środku. Czy to prawda. Poradźcie coś. Aha, w jakiej odległości od dna powinien być zainstalowany miniflotor. Nie wiem bo kupiłem używany bez instrukcji

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem nowy i też bez instrukcji - chyba takowej po prostu nie ma. Położenie miniflotora w stosunku do powierzchni wody można regulować przez przesuwanie go w górę lub w dół w zaciskach mocujących - należy dobrać właściwą pozycję dla danego zbiornika i przy stałej ilości podawanego przez pompkę powietrza powinno być wszystko OK.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.