Skocz do zawartości
W32darWin

PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam maly duzy problem. Ostatnio jakies 2 tyg temu zrobilem sobie przeprowadzke z 200 na 280. Bylem wielce zadowolony ze obylo sie bez wiekszych problemow i strat ale niestety nie obylo sie.

Pierwszy polegl pokolec [nazwy nie pamietam], zbagatelizowalem to troszke bo plywal u mnie 2 tygodnie w 200 i odszedl kilka dni po przeprowadzce wiec myslalem ze moze za duzo stresu mu przypadlo przezywac. Pozniej amphiprion polymnus - kilka dni temu. Dzisiaj mandaryn picturatus. W miedzy czasie nie zauwazylem nieobecnosci drugiego mandaryna splendidusa. Masakra jakas.

W baniaku plywaja jeszcze 2 ocellarisy, zoltek i doktorek niebieski. Przyjmuja pokarmy bez problemu [te ktore odeszly tez przyjmowaly]

Ubytkow w krewetkach i krabach raczej nie zaobserwowalem.

Moje podejrzenia:

1. Cyklinowanie podlogi pietro nizej [dom jednorodzinny z klatka schodowa], 2 tygodnie przed przeprowadzka, z tym ze pomieszczenie bylo wietrzone caly czas, dwie pary drzwi zamkniete i uszczelniane recznikami. Tam gdzie stoi akwa kompletni brak zapachu lakieru.

2. Sama przeprowadzka - niestety udalo mi sie odzyskac malo starej wody i swiezej solanki poszlo jakies 40% objetosci. Po tygodniu + 30L świeżej.

3. Szczotkowanie skaly z glonow. Mialem ich troszke i trzeba bylo wyszczotkowac. Po zabiegu byly oplukane solanka, RO i solanka.

Parametry z dzisiaj:

PH 8,2

kH 7 - w 200-tce mialem takie przez rok czasu

NO2 - 0

NO3 - <1

NH3 - pokazalo sie troszke ok 0,01 moze ciut wiecej.

Testy TROPIC MARIN

Jakies sugestie?

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#253549 W32darWin :

Moje podejrzenia:

1. Cyklinowanie podlogi pietro nizej [dom jednorodzinny z klatka schodowa], 2 tygodnie przed przeprowadzka, z tym ze pomieszczenie bylo wietrzone caly czas, dwie pary drzwi zamkniete i uszczelniane recznikami. Tam gdzie stoi akwa kompletni brak zapachu lakieru.

2. Sama przeprowadzka - niestety udalo mi sie odzyskac malo starej wody i swiezej solanki poszlo jakies 40% objetosci. Po tygodniu + 30L świeżej.

3. Szczotkowanie skaly z glonow. Mialem ich troszke i trzeba bylo wyszczotkowac. Po zabiegu byly oplukane solanka, RO i solanka.

Jakies sugestie?

Pozdrawiam

Maciej

Maciek,

Ad 1. Jak pracował ci odpieniacz w tym czasie to prawdopodobne.

Ad 2 i 3. W/g mnie odpaliłeś ponownie swój cały cykl "zakwitania"

Po pierwsze świeża woda i samo przestawienie skał ( pod skałami duuuuużo syfu siedziało na bank).

Po drugie Szczotkowanie skaly z glonow. Mialem ich troszke i trzeba bylo wyszczotkowac. Po zabiegu byly oplukane solanka, RO i solanka.

W tym momencie w/g mnie skała jest wyjałowiona - bez żadnych żywych organizmów. Nie potrzebnie lałeś samo RO.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz to midi i byl skrecony na pompce na minimum.

Ro tylko lekko oplukalem tylko ze strony szczotkowania, skaly nie byly moczone.

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A glony nie zaczynają się pokazywać ?

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2 miejscach gdzie zostaly male kempki sa caly czas ale sie nie powiekszaja [moze nawet zmnejszaja]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duża podmiana wyszła

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#253568 slawomirdyl :

Za duża podmiana wyszła

Mam teraz problem bo do kompletnego zalania [sum jeszcze nie w obiegu] potrzebuje jeszcze jakies 50L, swiezej na razie juz nie doleje. Moze od kogos z podmiany mozna by dolac? Moze jakies bakterie? Czy lepiej sie wstrzymac narazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj kolegi i najlepiej niech da Ci wodę z podmiany natomiast bakterie lej rozregulowałeś system, mocząc skałę w RO wyjałowiłeś zbiornik wszystko zacznie się od nowa

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#253558 W32darWin :

Ro tylko lekko oplukalem tylko ze strony szczotkowania, skaly nie byly moczone.

Na kazda skalke ktora plukalem zuzylem moze z 1 litr wody.

Bede musial sie usmiechnac do wroclawian o wode.

dzieki wielki za rady. Bede walczyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.