Skocz do zawartości
Swirlej2

Fungia - interesujace

Rekomendowane odpowiedzi

Oświeć mnie


380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

[red] PRZYJEMNEJ LEKTURY:D [black]

Cukry proste i złożone.

W organizmach zwierząt i roślin bardzo ważną rolę odgrywają węglowodany. Składają się one z węgla wodoru i tlenu. Do węglowodanów należą cukry.

Ogólny wzór ma postać:

CnH2mOm , gdzie m

Cukry dzielimy na:

1. Cukry proste (tzw: monocukry) o wzorze C6H12O6

Wśród nich wyróżniamy:

· glukozę

· fruktozę

2. Cukry złożone:

dwucukry o wzorze C12H22O11

· laktoza

· maltoza

· sacharoza

wielocukry o wzorze (C6H12O5)n

· skrobia

· celuloza

· glikogen

CUKRY PROSTE

Glukoza:

· powstawanie – Glukoza wytwarzana jest z CO2 i wody przez rośliny zawierające zielony barwnik , pod wpływem światła

6 CO2+6H2O------------------- C6H12O6+6O2

· właściwości –Glukoza pod wpływem enzymów ulega fermentacji alkoholowej i przekształca się w alkohol etylowy, ulegają fermentacji, wykazują własności redukujące wobec Cu(OH)2 i związków srebra. Glukoza jest izomerem fruktozy

· występowanie - cukier prosty występujący w sokach roślin, np: winogronach i stąd zwany cukrem gronowym, miodzie pszczelim oraz we krwi. Jest substancją białą, dobrze rozpuszczalną w wodzie, o słodkim smaku. Jest dobrze przyswajalna przez organizm.

Fruktoza:

· powstawanie –

· właściwości - jest najsłodsza spośród cukrów, pozostałe właściwości podobne do glukozy..

· substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie

· Fruktoza to naturalny środek słodzący doskonale zastępujący cukier. korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, a także może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych. Nieoceniona w leczeniu niedomogi serca mięśniowegp. Fruktoza, jako naturalny cukier, znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym oraz gospodarstwie domowym. Wykorzystując fakt, że fruktoza nie zwiększa bezpośrednio stężenia glukozy w krwi, zastosowano ją do słodzenia potraw przeznaczonych dla chorych na cukrzycę.

· występowanie - występuje w soku wielu owoców ( stąd zwana cukrem owocowym) i w miodzie pszczelim

CUKRY ZŁOŻONE- dwucukry

Sacharoza -

· powstawanie

· właściwości- znana jako cukier kryształ, otrzymywany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Sacharoza pod wpływem wody rozpada się na glukozę i fruktozę , po dołączeniu cząstek wody rozpada się na cukry proste, Sacharoza ma słodki smak, jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, trudno rozpuszcza się w alkoholu. Nie ma własności redukujących. Wykazuje czynność optyczną (jest prawoskrętna). Łatwo ulega hydrolizie, np. w soku jelitowym. Sacharoza jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym (cukier inwertowany, melas).

· występuje- w łodygach trzciny cukrowej i korzeniach buraka cukrowego

Maltoza

Maltoza – cukier słodowy

· powstawanie

· właściwości- - Dwucukier, którego cząsteczka składa się z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem O-glikozydowym.

· występuje - Występuje m.in. w kiełkujących ziarnach zbóż.

Laktoza (C12H22O11, cukier mlekowy), dwucukier zbudowany z D-galaktozy i D-glukozy. Laktoza – nadaje słodkawy smak mleku ( zwana cukrem mlekowym), jest najmniej słodka

· powstawanie

· właściwości- - Bezbarwny lub biały, nieco słodki, rozpuszczalny w wodzie, bezwonny proszek o temperaturze topnienia 225°C i skręcalności właściwej

· występuje - Występuje w mleku ssaków w stężeniu kilku procent. Otrzymywana z serwatki, nie fermentuje pod wpływem drożdży, bakterie w kwaśnym mleku przemieniają ją w kwas mlekowy.

Maltoza i laktoza po dołączeniu wody rozpadają się na cukry proste: glikozę i jej izomery

Sacharoza C12H22O11 -.

C12H22O11+H2O-------- C6H12O6+ C6H12O6

CUKRY ZŁOŻONE - wielocukry

Skrobia (C6H12O5)n n- od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy

(C6H10O5)n +nH2O----n C6H12O6

· powstawanie-

· właściwości –

· występowanie- Skrobia występuje w nasionach, bulwach, łodygach roślin. Skrobia rozpuszcza się w wodzie tworząc roztwór koloidalny. Proces zachodzi podczas gotowania krochmalu, kisielu, budyniu.

Celuloza

(C6H10O5))x +xH2O----x C6H12O6

· powstawanie-

· właściwości –

· występowanie-

Glikogen

· powstawanie-

· właściwości –

· występowanie-

Cukry złożone: nie ulegają fermentacji bez uprzedniej hydrolizy na cukry proste. .Hydrolizują z cząsteczki dwucukru na 2 cząsteczki cukrów prostych.

C6H12O6------------2C2H5OH+2CO2

Fruktoza, właściwie D(-)-fruktoza (C6H12O6, cukier owocowy, lewuloza), ketoheksoza, , acetonie, pirydynie, temperatura topnienia 102-104°C. Redukuje roztwór Fehlinga i odczynnik Tollensa. D-fruktoza występuje w owocach i miodzie, reszta D-fruktozy wchodzi w skład oligosacharydów i polisacharydów, z których może być otrzymywana na drodze hydrolizy.

Pentozy, monosacharydy zawierające pięć atomów węgla w cząsteczce. Do najważniejszych należą: arabinoza, ksyloza, deoksyryboza, ryboza, rybuloza.

Już w 1874 roku opublikowano dane o lepszej tolerancji przez organizm ludzki fruktozy niż cukru. Opracowano dietę opartą na spożywaniu fruktozy dla ludzi pragnących zmniejszyç swoją wagę i skłonności do spożywania słodzonych potraw.

Stabilizacja poziomu cukru w krwi, uzyskana na skutek spożywania fruktozy (niski wskaźnik glikemiczny),. Największe spożycie notuje się w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Fruktozą słodzi się napoje owocowe, mleczne, alkoholowe, świeże i mrożone owoce, konfitury, galaretki, lody i inne desery oraz przetwory owocowe i warzywne. Wykorzystuje się do produkcji czekolad i wyrobów czekoladowych i cukierniczych. Piecze się z nią wspaniałe, pyszne ciasta i ciasteczka i to zarówno w domu jak i zakładzie produkcyjnym. Przy wyczynach kulinarnych należy brać pod uwagę to, że jest ona słodsza od cukru i dlatego musimy dodawać jej około 40 % mniej niż cukru, aby otrzymaç tak samo słodkie i wspaniałe produkty. Dzięki temu kaloryczność naszych wypieków i przetworów będzie niższa od tych słodzonych cukrem, a smak, który będą one miały zachwyci nasze podniebienia. Nasza codzienna kawa czy herbata posłodzona fruktozą jest wspaniałym uzupełnieniem tych cudowności.

Dzięki niższej kaloryczności wyrobów słodzonych fruktozą, otyłość przestaje być naszą zmorą, a to powoduje, że niebezpieczeństwo nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych, cukrzycy oraz wielu innych schorzeń i ich powikłań znacznie się zmniejsza. Fruktoza zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy, dając naszym zębom szansę na dłuższe ich przetrwanie. Jest przyjazna dla naszego żołądka nie powodując nadkwaśności i zgagi.

I jeszcze jedno - ulgę po nadmiernym użyciu alkoholu odczuwa się zażywając łyżeczkę fruktozy z sokiem z połowy cytryny.

Przeznaczona jest dla ludzi, którzy mają nałóg jedzenia słodyczy. Sekretem jej jest suplement fruktozy, naturalnego cukru, który zaspokaja głód słodyczy i dostarcza energii. Dieta fruktozowa opracowana przez doktora J.T.Coopera należy do podstawowych diet ubogokalorycznych. Zalecane w niej spożywanie 36 do 42 g fruktozy dziennie hamuje apetyt na inne rodzaje żywności.

W przeciwieństwie do innych cukrów fruktoza nie potrzebuje insuliny do wprowadzenia jej do komórek. Eliminuje stany hipoglikemiczne wyzwalane przez nadmiar insuliny, a prowadzące do uczucia głodu.

Dieta ta wymaga wypijania dziesięciu szklanek wody dziennie. Polecane są również suplementy Programu Witaminowego Mindella (PWM) oraz potas pierwiastkowy przyjmowany z posiłkami trzy razy dziennie. Dieta ta, jak każda inna, powinna być konsultowana z lekarzem.

Sacharoza, C12H22O11, α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd, cukier trzcinowy, cukier buraczany, cukroza, cukier, disacharyd, biała substancja krystaliczna. Temperatura topnienia postaci a 184°C, postaci b 169°C. Cząsteczka sacharozy składa się z pierścieni glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem glikozydowym.

LAKTOZA- Stosowana w przemyśle farmaceutycznym (jako wypełniacz), spożywczym (jako składnik mleka i żywności dla niemowląt) i w pirotechnice.

Laktozy nie mogą spożywać osoby chore na galaktozemię.

Laktozy nie mogą spożywać osoby chore na galaktozemięStosowana w przemyśle farmaceutycznym (jako wypełniacz), spożywczym (jako składnik mleka i żywności dla niemowląt) i w pirotechnice.


WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest powód żeby coś jeszcze napisać w tym temacie. Moja heliofungia odeszła w niebyt. Pomimo niewielkich ubytków nie udało jej się zregenerować. Próby wyleczenia jej kąpielą w glukozie okazały się nieskuteczne. @tomasz, miałeś rację. Mam wrażenie wręcz, że przyspieszyła ona proces chorobowy. Nasuwa się wniosek, że jeśli masz uszkodzoną heliofungię to nie licz na jej wyleczenie glukozą. Staliśmy się mądrzejsi o jeszcze jedno doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

taaakkk , bo akurat Tobie zdechla to inne pewnie tez musza odejsc w zapomnienie :] zastanow sie :)

U mnie sasiadce przyszczepili serce i nie pomoglo umarla , a sasiad z przeszczepionym zyje juz 10 lat i tez w tym samym szpitalu przyszczepiali :D pamietaj ze to tylko zywe organizmy , moze pomoc ale nie musi , czesto pomaga :D

dobrej nocki zycze :)

Ps; Do glukozy masz pretensje , do siebie samego , czy do korala ktory zdechl ? a to sk..... nie chcial zyc dluzej nom :D hyhy

Kuracja mogla byc przeprowadzona za pozno itd..

Jakby glukoza pomogla to pewnie tez bys szukal cudu :) mowiac nie koniecznie musiala jej glukoza pomoc :] a moze problem lezy wogole gdzie indziej , moze poprostu u Ciebie te korale nie moga zyc ......tratatata , o Chopin`ie :)


WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do nikogo ani niczego nie mam pretensji.Nawet do Ciebie o te złośliwości. Dzielę się tylko niezbyt przyjemnym doświadczeniem. Mam nadzieję, że być może kiedyś, komuś się przyda ta wiedza. U mnie leczenie tego korala nie dało pozytywnego rezultatu. U Tomasza było to samo. Wydaje mi się, że to może dać jakiś pogląd na sprawę. Przynajmniej dwa razy większy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no widzisz , a ja znam dziesiatki akwarystow ktorzy leczyli w ten sposob i pomoglo , glukoze macie niedobra moze ?:D

pozdr..

Ps, " Nie zlosliwosci "


WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, że ja piszę o heliofungii a nie o fungii. A może glukozę mamy niedobrą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mysle , ze nie ma sie co doszukiwac , koral byl chory dluzszy czas podejrzewam , byc moze moglo go to nawet dobic nie jest powiedziane ze nie , pozostawiajac go tez nie mial wielkich szans na zregenerowanie sie i przezycie , to sa tylko zywe organizmy , maja prawo zdechnac :] przykro mi z tego powodu .

pozdr...


WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

może ktoś napiszę o własnych doświadczeniach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.