Skocz do zawartości
Lachera

Błazenek, narośl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie.

Pytanie moje dotyczy paskudztwa które urosło na błazenku. Wiecie może co to za przypadłośc?

Rybka zachowuje sie normalnie, je wszystko, jest energiczna , wygląda na to,że narośl nie przeszkadza jej w życiu.

Włozyłem 2 ząbki czasnku do akwarium i sie moczą, potrzymam dzien i zobaczymy, krewetki czyszczącej nie posiadam (może powinienem??)

Rybka jest u mnie 3 tygodnie i przez ten czas "obcy" regularnie sie powiekrzał.

Pytam dopiero teraz ponieważ sądziłem ,że może mu przejdzie i nie chciałe podnoscic alarmu zbyt wcześnie.

Prosze o pomoc, pozdrawiam,dzieki.

3506-img_0084.jpg

3506-img_0090.jpg

3506-img_0125.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzyj sie dobrze, czy to narosl na skorze. Jesli tak, moze byc to jakas odmiana plesniawki. Wyłow rybke, usun narosl delikatnie i zafunduj rybce 2 min kapiel w nadmanganianie potasu. Jesli narosl wydobywa sie spod pokrywy skrzelowej - kiepsko to widze :/

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm biala narośl z widocznymi krwinkami

Wygląda na Brodawczyce (choroba kalafiorowa)Lymphocystis spp.

Wirusowa choroba często wygląda na grozniejszą,niż jest w rzeczywistości.Chociaż rzadko bywa śmiertelna,nierzadko towarzyszą jej infekcje wtórne.

Leczenie: Mogą okazać się skuteczne slodkowodne kąpiele.Normalnie,gdy utrzymuje się optymalne warunki w akwarium,a ryba nie jest narażona na stres,system obronny sam może zwalczyć chorobe.

NIE ODCINAJ TEGO!!!

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po dniu moczenia 2 rozgniecionych ząbków czosnku nastąpiła zmiana na lepsze. Narośl w dużej częsci odpadła :)

3506-img_0160.jpg

3506-img_0162.jpg

Najwyrazniej czosnek dobry na wszystko, ciesze sie niezmiernie, że nie musze go kąpac w żadnych roztworach.

Oczywiscie obserwuje dalej i za jakis czas dam znac jak to sie skonczyło.

Dzięki za odzew, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie duże masz akwarium? jakie duze były zabki czosnku i jak je moczyłeś? napisz więcej szczegółów proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 300l w obiegu, ząbki sredniej wielkosci z główki naszego polskiego lekko różowawego czosnku, kupionego na krakowskim starym kleparzu od sympatycznej starszej pani (do kupienia pewnie na terenie całego kraju :) ) Dlaczego o tym pisze? Poniewaz słyszałem,że ten nasz jest bardziej agresywny i pewnie ma więkrzą zawartosc soku. Ząbki obrałem z łupek, rozniotłem bokiem noża, tak tylko żeby sie otworzył, wsadziłem do plastikowego kotnika i co jakis czas podnosiłem nad poziom wody, by cała woda znajdująca sie wewnątrz, wyleciała do akwarium. Podczas podnoszenia ciekawskie błazenki podpływały pod kotnik i cała woda lądowała na ich grzbietach. Czynnosc powtórzyłem 4 może 5 razy podczas dnia (cały czas z tymi samymi ząbkami) Dnia kolejnego zauwazyłem ,że czasnek w pojemniku zrobił sie lekko różawy wiec stwierdziłem ,że wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tam błazenek, czy po kąpielach czosnkowych narośl zeszła całkowicie?

podpinam się pod temat bo zauważyłem u swojego błazna coś podobnego tyle tylko, że u mnie to coś w mniejszej ilości przenosi się również na obrzeża płetw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj kupiłem 2 sztuki (mniejszy i większy). Nie zauważyłem nic niepokojącego, rybki tam gdzie je kupowałem pobierały pokarm itp., ladnie plywaly, u mnie też pobieraja pokarm ale jeszcze wczoraj wieczorem na większej rybce zauważyłem jakąś plamkę na ogonku, a dziś na mniejszej pod pyskiem jakąś malutką narośl. Czy to niebezpieczne? Rozgniotłem 1 ząbek czosnku i zawiesiłem w siateczce na sciance akwarium tak by obmywała go woda. Coś jeszcze robić?

Mniejszy:

bazenmniejszy1.th.jpg

bazenmniejszy2.th.jpg

bazenmniejszy3.th.jpg

bazenmniejszy4.th.jpg

i większy:

bazenwikszy1.th.jpg

bazenwikszy2.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.