Skocz do zawartości
BartY

problem z RO i NO3

Rekomendowane odpowiedzi

witam :(

Pytanie dla Tomasza : jak byś mógł to sprawdź czy twoja osmoza puszcza NO3 , ostatnio badałem wodę z kranu (Cze-wa)i było sporo NO3 , i w wodze z RO też trochę ok 5-10 mg/l.

Pytanie do wszystkich: co z tym fantem zrobić to jest nowa osmoza ( użytkuję 1 miesiąc)

BArtek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz spore stężenie w wodzie wodociągowej to całkiem normalne, że przez membranę przejdzie ilość, którą już da się zmierzyć testem. Możesz zastanowić się nad doczyszczeniem wody przy pomocy filtra DI.

pozdrawiam Łukasz Kaczmarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie moja RO przepuszcza trochę ponad 2,5 mg/l. Znalazłem żywice DI którą kupiłem już dawno i teraz się przydała. i to dość dobrze NO3 jest niemierzalne :(

Mam jeszcze pytanie czy są jakieś przeciwskazania, skutki uboczne przy stosowaniu filtra demineralizacyjnego

Pozdrawiam BArtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest to dobra mieszanka jonitów przeznaczona właśnie do demineralizacji wody to raczej nie ma. Przynajmniej nic mi w tej chwili nie przychodzi do głowy. Śmiało polecam kombinację RO/DI. Sam takiej używam. Zapraszam na moją stronę gdzie napisałem na ten temat trochę więcej: http://www.solniczka.friko.pl/jak%20powstawal/DI/DI.htm

Nie wiem czy wiesz ale jonity trzeba odpowiednio przechowywać. Chodzi przede wszystkim o utrzymanie ich w stanie wilgotnym i niedopuszczenie do zamarznięcia. Myślę jednak, że wszystko było ok skoro piszesz, że NO3 niemierzalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wskazówki dot. przechowywania. włąśnie miałem obawy że były wilgotne

:(

Mieszanka jest aqua medic nie znam innej , możesz coś polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam np. używaną przez mnie mieszankę Purolite MB 400 (ewentualnie droższa wersja Purolite MB400 IND - ma wbudowany wskaźnik zużycia). To wprawdzie nie jest firma "akwarystyczna" ale jako inżynier od technologii wody mogę śmiało polecić - na pewno nie jest gorsza od AquaMedica a podejrzewam, że zdecydowanie tańsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, że to jest żywica rozprowadzana w ilościach przemysłowych. Czyli opakowania 50 l :( Zainteresowanych zapraszam na priv - chętnie się podzielę ponieważ właśnie zamówiłem sobie taki wór.

Przy okazji: nie podejrzewam, żeby taka firma jak AM produkowała własne jonity. Najpewniej również kupują bardzo podobny jonit do MB 400 (może nawet właśnie ten), przepakowują w mniejsze opakowania i dają swoją nazwę. Do takiej produkcji trzeba mieć całą fabrykę chemiczną.

Zamówiłem też bardzo wysokiej jakości węgiel aktywny z łupin orzechów kokosowych. Aktywowany bez użycia kwasu fosforowego. Również mogę się podzielić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.