Skocz do zawartości
Darek D

Brązowienie korali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Mam pytanie wszystkie Sps nie wybarwiają się na żywe kolory.

Wszytkie pomarańczowe stały się brązowe.

Fiolety też brązowieją .

Czy ktoś ma jakąś radę i spotkał się z takim problemem?

Pozdrawiam

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to częste w baniakach w których są nawet małe ilości NO3 i PO4, dla pełnego wybarwienia powinny być te wartości "deficytowe"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz poziomy mikroelementów? Szczególnie jodu i strontu. Teoretycznie poziom strontu powinien wynosić 8 ppm. Jednak przedawkowanie może trwale uszkodzić koralowce. Staram sie utrzymywać stront na poziomie 7 ppm, jod 3 ale jak zwykkle w morskim trzeba to dobrać indywidualnie. Trzeba pilnować tych poziomów bo odpieniacz skutecznie obniża poziom mikroelementów podobnie zresztą jak soli.

Wracając do twojego pytania - czy coś zmieniałeś w zbiorniku? Dodawałeś węgiel, ozon, zmieniłeś oświetlenie? Opisz coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadmiar składników pokarmoych dla zooksanteli powoduje ich nadmierne rozmnażanie przez co koral nabiera brązobej barwy.ale zależy to też od konkretnego osobnika. A i to co pisze Jacek też jest istotne , szczególnie jod

Pozdr..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady .

Tak naprawdę to karmiłem dość obficie .wszystkie korale- miałem Gorgonię ( niestety piszę że miałem) i karmiłem ją 2 razy dziennie.

Może to jest przyczyna.

Moja obserwacja i podpowiedzi kolegi to , że jest mało niebieskiego światła dł zbiornika 160 wys.55 szer. 65 cm( oczywiście ).

Światło to 2x 150 Hqi ,80 w białe i 80 w niebieskie .

Dołożyłem teraz jeszcze 39 w niebieskiego.( kilka dni ok 4 .

Jak na razie nie widzę zmian ,myślę że muszę czekać .

Jeżeli chodzi o strąt i molbden to dodaję to tak naprawdę na tzw oko ,bo podobno nie ma dokładnych testów.

Jeżeli są to wyrwijcie mnie ze szpon niewiedzy .

Pozdrawiam

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzenie strontu to faktycznie dość kłopotliwy zabieg. Znaczny jest błąd takiego pomiaru. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje sposób przeprowadzania testu, mnie zawsze wyjdzie trochę inaczej niż np. mojemu dzieciakowi.

Bardziej moim zdaniem chodzi o to, żeby sposób pomiaru był niezmienny i w połączeniu z obserwacją zbiornika można dojść do zadowalających efektów. Jeżeli zaczyna cię coś niepokoić w wyglądzie życia w baniaku to robisz testy. W ten sposób widzisz co spadło a czego ubyło itd. i jaka ogólnie jest tendencja. Po czasie to i mierzyć będziesz mniej - po kolorku i zachowaniu zwierzaków widać co się dzieje a testy mają cię upewnić albo wyprowadzić z błędu ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to wytlumaczyc ze moja acropora po podziale zostala rozowa natomiast jej nowa czesc zbrazowiala ja tego nie dotykam poniewaz rosna jak glupie poprostu niedlugo mnie mlotek czeka albo zaloze chodowle i nie przeszkadza mnie to poniewaz jest tak napuszona ze polipy ma dlugosci 0.5 cm i wyglada bardziej jak clavularia tylko ze brazowe polipy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spotkalem sie z podobna zmiana koloru u sarcopythona. Szczepki od duzego osobnika maja zielonkawe czulki, a po przeniesieniu do innego baniaka znowu sa rozowe, tak jak u rodzica

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymaj NO3 na poziomie mniej niz zero :)

Na necie znajdziesz info jakie pierwiastki "wspomagaja" wybarwienie sie spsow w konkretny kolor. Osobiscie sie tym specjalnie nigdy nie przejmowalem, nie dozuje nic poza Ca (reaktor ze zwirem wiec cos tam poza Ca w wode leci) i Mg, tylko regularnie podmieniam wode. Poziomu jodu, molibdenu, strontu itp w zyciu nie mierzylem.

Co do strontu to byla kiedys na reefcentral dyskusja Schimka i Bornemana w kwestii jego roli w akwa. Wynikalo z niej ze nie ma zadnego naukowego potwierdzenia jego roli w zyciu korali poza jakas praca z lat'80 dwoch profesorow ktorzy zreszta kilka lat pozniej sprostowali pierwotna informacje o tym ze wspomaga proces kalcyfikacji, informacja ze tak naprawde to go spowalnia :) Te kwestie o odpadaniu tkanki od szkieletu moga byc tylez prawda co i sieczka marketingowa producentow wszelkiego rodzaju dolewek.

Osobiscie nie wiem, musze sie opierac na zdrowym rozsadku i opiniach ludzi ktorzy zdaja sie byc zorientowani w temacie bardziej naukowo niz hobbistycznie (czyli przykladowo piszac predzej Borneman niz Dakin)

A w kwestii wybarwiania sie korali - zaloz T5.

To nie jest tak ze im przywalisz mocniejsze HQI tym ladniejsze bedziesz mial kolory spsow. Ta zaleznosc sie zgadza ale tylko w przypadku niektorych gatunkow (glownie tych niebieskich/fioletowych). IMO najlepsze efekty daje polaczenie HQI z T5.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.