Skocz do zawartości
lasius

4200'K 3 tyg. później c.d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W tym poście już dużo nie napiszę...

Część z Was zapewne pamięta jak opisywałem oświetlanie mojego mikro zbiornika lampą 150W 4200'K philips natural white...+ dwoma świetlówkami 18W oceanic blue i silvania aquastar

Wnioski po 3 tyg. są następujące...:

- skała po stronie oświetlanej jest czysta i pokrywa się szybko plackami fioletowych glonów wapiennych , są też ogniska czerwonych. Po drugiej natomiast gdzie świecą tylko świetlówki jest bardziej zielonkawa- ale glony wapienne również rosną.

-Po stronie oświetlonej wyrosły ze skały... kolonie zielonych zoanthusów i rosną znacznie szybciej niż te które pojawiły się również po stronie ze światłem świetlówek...

-Wszystko bardzo ładnie się rozwija.

- denerwuje jednak to ,że nie widać w tej barwie fluorescencji korali :) mimo ,że takie światło znacznie bardziej lubią.. bo np. zoanthusy na te 4 h wykrzywiają się właśnie w stronę hqi ... pozostały czas patrzą na świetlówki...

Innymi słowy po 3 tyg. jestem zadowolony...;-)))!

Pozdrawiam

Krzysiek

P.s może ktoś ma zamienić żarnik 70W na 150W.... chętnie oddam nawet 2X150 4200'K bo 150W muszę trzymać dalekood akwa i kierować odbłyśnikami światło. Jeśli macie wyższą barwę też chętnie się zamienię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tak naprawde nei liczy sie barwa ale intensywnosc

organizmy potrafia sie zaadaptowac

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

a to ciekawostka... :))))

mozesz to rozwinac ???

mi przypomina sie opowiesc o jednym rolniku, ktory chcial oduczyc osla jesc :D)

prawie go oduczyl tylko pod koniec eksperymentu to wredne bydle padlo....:D))

no jakos nie chcial sie zaadaptowac do nie jedzenia .... :)))

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ze nie mozna przeginac (Sushi idiotycznie sugeruje odciecie swiatla wogole ("oduczyc osla jesc"), czyzby dla ciebie Sushi najwyzsza intesywnosc oznaczala brak swiatla?) , jednak np. przy zarnikach 10tysK i 20 tysK korzystniejszy bedzie ten ktory produkuje wiecej swiatla w widmie akceptowalnym przez zooxantelle, a nie ten ktory jest jasniejszy dla naszego oka czy ten, ktory ma wyzsze K.

Adaptacja koralowca do zrodla swiatla polega na wyprodukowaniu takich zooxantelii ktore najlepiej wykorzystuja to swiatlo - co dobrze wiecie, gdyz to jest czestym powodem zmiany barwy koralowca.

jesli dostarczymy koralowcowi intensywne swiatlo, i wyprodukuje zooxantelle ktore z niego korzystaja, to jest obojetne czy swiatlo bedzie zolte niebieskie czy sraczkowate :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx, koral nie produkuje zooksanteli !!!

Koral je lapie z wody.

Jak ma je wyprodukowac skoro to sa glony, organizmy zywe???

W tym caly problem jesli koral straci zookasantele bo ich sobie w akwarium nie pobierze z wody, akwarium to nie rafa.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam ,że światło 4200'K ma zrównoważone widmo "białe" i zawiera generalnie porównywalne ilości światła niebiesko-fioletowego jak i jasno-czerwonego... Tego ostatniego zawsze się bałem bo myślałem ,że jak żadne inne stymuluje wzrost glonów nitkowatych i innych nieporządanych... ale okazało się to nieprawdą... Sami sprawdźcie zakładając jakieś próbne akwa......

Ale jak pisałem za dużo żółtego i zielonego w widmie(mimo ,że po badaniu spektrometrem wyszło znów porównywalnie z nieb,czerw itd..) daje średnio ciekawą barwę dla naszego oka i nie widać przez to fluorescencji korali... :) Jednak myślę ,że cena 40-100zł za żarnik w porównaniu do 200zł za 10000'K to duża różnica i wystarczy np. na dołożenie 2 dobrych świetlówek aktynicznych....

Swoją drogą ktoś zamożniejszy niż ja ;P może powienien dla samego siebie i spokoju ducha zrobić experyment czy 10000'K czy 4200'K lepiej służy koralowcom przy użyciu aktynicznych lamp pomocniczych... bo mój experyment narazie wykazuje tylko tyle ,że korale znacznie bardziej wolą "niewłaściwe światło 4200'K" ponad właściwe ale słabsze lampy fluorescencyjne 2X18W z dobrymi odbłyśnikami nad akwa 25litrów przy odległości korali od lamp florescencyjnych 15cm...a 1,2m od hqi 150W. Aha i dodam ,że glony wapienne również lepiej rosną pod światłem hqi... nawet tym co "głodzi osła(korale)"...

Podro :)

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaManiac, to byl skrot myslowy i lasius to zalapal :)

Sednem jest to, iz wazna jest intensywnosc a nie barwa

Dlatego np w USA przez dlugi czas uzywali zarnikow <10tysK z bardzo dobrym skutkiem, dopiero ostatnio "odkryli" te o wyzszej temperaturze barwowej.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx nie bede sie sprzeczal o slowka ale z ponizszym tekstem sie nie zgadzam:

"Adaptacja koralowca do zrodla swiatla polega na wyprodukowaniu takich zooxantelii ktore najlepiej wykorzystuja to swiatlo - co dobrze wiecie, gdyz to jest czestym powodem zmiany barwy koralowca.

jesli dostarczymy koralowcowi intensywne swiatlo, i wyprodukuje zooxantelle ktore z niego korzystaja, to jest obojetne czy swiatlo bedzie zolte niebieskie czy sraczkowate :)"

Produkowac a zlapac to dwie rozne rzeczy. Jesli w wodzie nie bedzie takich zookasnteli ktore rosna pod swiatlem o nizszej temperaturze barwy to koral ich sobie nie "wyprodukuje" wiec powyzsze rozumowanie jest bledne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby bylo tak jak piszesz, to po zmianie zarnika koralowce od razu by zdychaly. Jak widac jednak potrafia sie zaadaptowac. Albo akwaria nie sa na tyle sterylne aby wybic zooxantelle, albo pobieraja je od innych zwierzat - tego nie wiem, i nie to bylo sednem wypowiedzi. Wiec sprzeczasz sie jednak o slowka :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx faktem jest jednak ze jesli koral zbieleje, czyli pozbedzie sie zooksanteli, to po nim bo nim. Wiec albo nie jest w stanie zlapac sobie nowych albo ich w wodzie nie ma.

Inna sprawa to adaptacja zooksanteli do zmieniajacych sie warunkow swietlnych.

Zaciekawilo mnie to z ta adaptacja, poczytam sobie troche o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO w koralowcu żyje kilka rodzai zooksanteli i w zależności od rodzaju oświetlenia pewne zaczynają dominować. ważna też jest ilość zooksanteli w koralowcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżel koralowce łapią zooksantele z wody to pewnie w pewnym stopniu je do wody doodają i inne koralowce mogą je załapać :) . Nie wiem też jak bardzo powinien być zbielały koralowiec aby nie zbrązowiał :), ważne też jest w jaki sposób straciłe zooksantele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy organizm fotosyntetyzujący wykorzystuje barwniki fotosyntetyczne - głównie chlorofil a i chlorofil b oraz zadziej inne: ksantofile, karotey. U krasnorostów i sinic mamy fitoerytrynę i fikocjaninę a u brunatnic fukoksantynę. Karzdy z tych barwników ma pewne widmo promieniowania które pochłania i "piki" w tym widmie odpowiadają długości fali świetlnej którą może wykorzystać. Patrzę teraz na widmo chlorofili a i b wniski są nastepujące:

chlorofil a absorbuje (pochłania) poniżej 450 nm i w okolicach 660 (niestety nie mam dobrej skali na tych wykresach a chlorofil b pomiędzy 400 a 480 i w okolicach 640 nm. Z tąd wnioskuję że dostosowanie mozliwe jest tylko jeśli świecimy w tych zakresach (reszta dla nih nie ma znaczenia i może jedynie powodować u nas inny odbiór kolorów. Ale to są moje rozważania i może warto sprawdzić jakie dokładnie barwniki mają gatunki zooxanteli symbiotyczne dla naszych koralowców. No i do pełniejzego obrazu przydało by się zdobyć wykresy dla pozostałych barwników (sprytne by było zagłodzienie wybranego gatunku przez wstawienie na jakiś czas filtra wycinającego jakieś pasmo z widma - ale to juz fantastyka jak myślę bo filtry mogły by być droższe od nowego baniaka :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Truszkę dyskusja się potoczyła na manowce...

Bo w gruncie rzeczy nie o to chodzi..

4200 'K żarnik emituje widmo ciągłe i jest każda długośc fali z zakresu widzialnego... więc i te częstotliwości/długości fali co potrzbuje dany katunek zooksanteli. I myślę ,że żadnej długości fali nie ma za mało by prowadzić skuteczną fotosyntezę...

Problem jest innego rodzaju- czy nadmiar światła o innych długościach fali niż zalecane nie spowoduje wybuchu plagii nieporządanych glonów...i czy nie zaburzy kiedyś równowagi z wapiennymi- narazie nic złego się nie dzieje...- wręcz przeciwnie glony wapienne też się cieszą...ale to dopiero 3/4 tydzień swiecenia.

i jeszcze jedno barwa jaką odbiera ludzkie oko :) nie jest optymalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha zapomniałem dodać -są filtry i to nie bardzo drogie fotograficzne... zmienią światło halogenu z 3200'K do 10000 w zasadzie bez problemu tyle ,że intensywność światła spadnie- stosownie do odciętej częsci widma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te fotograficzne to robią to pozornie tzn wycinaja niepasmo a zostawiaja pasmo - przynajmniej te co ja widziałem :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

sprawdz spektrum tego zarnika.

oczywiscie moze miec pewna czesc widma przydatnego koralowcom ale nie sadze zeby byla ona przewazajaca.

co do zooxanteli to kazdy gatunek posiada swoiste zooxantele tylko jemu wlasciwe.

nie lapie ich z wody, nie dzieli sie nimi etc. to beldny sad ze zooxantele moga sie odrodzic w calkowicie pozbawionym koralu. jesli sie "odradzaja" to z pewnoscia nie wyginely do konca.

zmiana koloru korala nastepuje nie z powodu przystosowania zooxanteli z ma zwiazek z ich namnazaniem badz obumieraniem w ciele korala.

jesli swiatlo jest intensywne korale stja sie ciemniejsze (namnazanie), jesli spadaja w cien zooxantele gina i mamy okres przejsciowy nazwany przez kogos adaptacja. generalnie polega to na tym, ze koral zaczyna w wiekszym stopniu korzystac z pokarmy planktonowego gdyz zooxantele nie sa w stanie go utrzymac. koral wtedy blednie (zooxantele obumieraja).

z racji odpieniania wody w akwarium i znikomej ilosci planktonu korale w akwarium przewaznie kobkurczaja sie i w wiekszosci gina lub bytuja na granicy wegetacji.

to chyba tyle.

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sushi co do łapania z wody to się mylisz koralowce posiadaja taką zdolność i korzystaja z niej dosyć często w naturalnym środowisku. A jeśli już nie często to przynajmniej raz w zyciu w momencie kiedy następuje rozmnażanie płciowe i z jaja i plemnika powstaje zygota to jest ona pozbawiona zooxanteli (tak piszą wszystkie znane mi żródła) i rozwijający się koralowiec "zdobywa" ze środowiska czyli z wody piwersze komórki zooxanteli które oczywiście póżniej namnażają się w jego ciele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sushi :

.

z racji odpieniania wody w akwarium i znikomej ilosci planktonu korale w akwarium przewaznie kobkurczaja sie i w wiekszosci gina lub bytuja na granicy wegetacji.

to chyba tyle.

Sushi

a to dobre dobre :)( uśmiech niepotrzebny bo to co piszesz jest straszne) o kurde mój koral obkurczył się w tamtym miesiącu o +o.5 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.