Skocz do zawartości
enigma1305765940

zakładanie nano w 60 litrach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Marzy mi się akwariu morskie. Akwarystyką zajmuje się już kilka lat ale jest to akwarystyka słodkowodna a dokładniej roślinna. Mam w domu akwarium 60 litrowe, które z chęcią przeznaczyłbym na założenia nano-rafy. Baniak ma wymiary 56x30x36, czy sądzicie że jest sens zaczynania przygody z solniczkami w takim baniaku? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w koncu serwis o nano-rafie :D hehehe

ale ja sie nei wypoweim dokladnie bo jeszcze tez nie mam slonego, chociaz wiem ze jak niedlugo bede zakladal to napewno bedzie o wiele wieksze

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle , ze warto zakladac w kazdym nawet 12l i takie sa piekne, kwesita (nie oszukujmy sie ) dla niektorych kosztow, minus takiej rafki to szybkie zapelnienie zyjatkami, ale zawsze pozniej bedziesz mogl powiekszyc

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to prawda ze przy malym trzeba wiecej chodzic i trudniej utrzymac???

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

mysle , ze warto zakladac w kazdym nawet 12l i takie sa piekne, kwesita (nie oszukujmy sie ) dla niektorych kosztow, minus takiej rafki to szybkie zapelnienie zyjatkami, ale zawsze pozniej bedziesz mogl powiekszyc

OK ale chodzi mi o bardziej techniczny punkt widzenia, czy biorąc pod uwage ze część baniaka zostanie wygrodzona na spzet czy mozna tam bez jakis klopotow chodowac skalke i jakies male zyjatka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W porównaniu z 12 litrami, 60 litrów to ocean (oczywiście żart), wiem że moze nie bedzie to w smak @AquaManiac i @rosciczka, ale im wieksze tym lepsze skoro niektórym udało sie ruszyć z 12 lit( co dalej wielka niewiadoma ) to dlaczego nie spróbować z 60 lit.- Powodzenia

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem za tym im większe tym lepsze:yes Enigmo Bedziesz miala mniej roboty przy wiekszym baniaku, ja przy swoich 20literkach codziennie musze coś robić:) No ale nie mam wyjscia:):D:D Przynajmniej moge sie potem cieszyc widokiem mego "maleństwa" :D:D:D

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez nie mam kolosa bo tylko 250 l i tez z checia przy nim codziennie cos robie, w 60 litrach moazna trzymac jak to nazwalas jakies zyjatka, ale wlasnie o to chodzi , ze nie wiele, a uwierz mi kazda wizyta w sklepie kusi nowe "zyjatka" potrzebuja miejsca

Ps a teraz rzeczowo - kazdy blad w duzym akwa rozlozy sie odpowiednio na duzo litrow w malym moze okazac sie katastrofa , wiec osobiscie jak juz zmienie opis w stopce to pokusze sie o takiego maluszka i tych ktorzy maja nano 12 l uwazam za prawdziwych maniakow i zapalencow i chwala im za to

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukas kazde akwarium na swiecie to nano-reef moje 700 czy 1500l to tez nano w porownaniu do morza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idealne akwarium to kompromis pomiedzy litrazem i kosztami - czyli najweksze akwarium, na jakie cie spokojnie stac.

Odchylka w strone malego litrazu spowoduje iz niedlugo bedziesz zakladal wieksze. Odchylka w druga strone to ryzyko ze nie bedzie cie stac na sprzet i utrzymanie i bedziesz musial baniak zlikwidowac.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaz czasami duzą role gra miejsce:) Czy masz miejsce na duze akwarium czy tez nie:) Ja niestety nie mam miejsca na duze akwarium wiec musze sie zadowloic malutkim:)

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko startuj z 60-tka. Wsadzisz dobry odpieniacz, duzo skaly i dobre swiatlo i bedzie ok.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu mam 30l (ok 22 wody)... bez super sprzętu: 1 filtr aqua elle wew. 450l/h (schowany w skale ), 1 filtr kubełek 600l/h auqa elle, przewód grzejny owiniety wokół kubłeka, oświetlenie 2 świetlówki (aktyniczna i silvania aquastar), termostat i ok. 5kg skał... Wszystko razem jak kupisz w sklepie wyjdzie Ci ok. 500zł...(łącznie ze skałą,wodą ,solą itp...)- podstawa bez odpieniacza to rygor w podmianach wody ok. 1.5l/3dni... w tym moim akwa...

Miałem cały sprzęt więc tylko kupowałem skałę... i kilka drobnych korali, część sama wyrosła...

Kilka ślimaków, zbieram na krewetkę... ryb chyba nie chcę bo za dużo roboty z tym karmieniem ;P a tak nic tylko co 3 dni zmiana wody i co miesiąc opłukanie wkładu w kubełku w wodzie z podmian...

To mit ,że akwa morskie jest trudniejsze w utrzymaniu niż słodkowodne... przy rozsądnej obsadzie jest znacznie ładniejsze od słodkiego...i mniej wymaga ingerencji(przy dobrym zaplanowaniu)- później staje się to nawet szkodliwe...

Pozdrawiam

i życzę powodzenia ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.