Skocz do zawartości
brzydzi

bielenie raz jeszcze :(

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, jeszcze jedno. Problem białych szyb - nalotu miałem zanim zastosowałem pelety. Najpierw na mojej skale (chyba wrzesień 2009r) pojawił się nalot bakteryjny, taki brązowy. Później zniknął ale zaczęły robić się białe szyby. Jakoś w tym czasie zaczęły lecieć mi od dołu korale, do tego miałem jeszcze zielony nalot na skale, którego pozbyłem się dopiero w tym miesiącu, ale po zastosowaniu chemicleanu. Naprawdę nie wiem co to jest, raczej dbam o akwa, niepotrzebnie do niego nie pcham łapsk, regularnie mieszam piasek, którego i tak jest cienka warstwa, karmię korale, czyszczę pompy bo zarastają glonami wapiennymi i brązowym meszkiem, który tez jest moim utrapieniem. Sam nie wiem co jest nie tak, aha dozuje ballinga w ilości 180 ml dziennie bez Mg bo Mg mam na poziomie 1410. Skała jest czysta, ładnie zaczęły rosnąc wapienne. Zapomniałem dozuje raz w tygodniu stront kenta (turbo) oraz Tech I na JOD.

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych pomysłów?? Wiem, że ciężki temat, ale może coś ..:clapping Każda uwaga mile widziana. Ocelocik pisał, że ma podobne objawy i że może to być coś "przywleczonego" z koralem z importu. Kurcze kilka korali mam z importu, tak się zastanawiam czy aby przypadkiem one pierwsze wcześniej nie leciały, ale muszę sprawdzić galerię zdjęć akwa.

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz Januszu, że pelety mogą być przyczyną bielenia? Kurcze, zwiększyłem karmienie i to bardzo mocno, PO4 i NO3 mam wykrywalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudny temat do rozważenia.. Pozowlę sobie napisac kilka luźnych przemyśleń:

Choroby pasożytnicze często objawiają się martwymi polami na całej powierzchni korala. Nie można jednak tego wykluczyć skoro podstawowe przyczyny zostały wyeliminowane. Często choroby czy stany patogenne objawiają się nietypowo co utrudnia identyfikację przyczyny. Jeżeli jesteś pewien, że z wodą wszystko jest dobrze, a tak naprawdę tylko ty dobrze znasz sytuację, to może warto jakoś mikrobiologicznie zbadać wodę? Proponuję jednak najpierw skupić się na eliminacji pozostałych zagrożeń (zaburzenie równowagi mikrobiologicznej, substancje toksyczne).

Piszesz, że szyby szybko Ci zarastają białym nalotem. Wygląda mi to na zbyt szybki wzrost bakteryjny. Bio pellety + sól TM bio activ stwarzają doskonałe warunki dla szybkiego wzrostu baterii. Myślę, że połączenie tych dwóch czynników może powodować włąśnie taką sytuację. Nadmierny wzrost st. źr. węgla może powodować niekontrolowaną ekspansję mikroorganizmów, co właśnie może skutkować uszkadzaniem wrażliwych korali. Osłabiony koral bieleje własnie od dołu. jest to chyba najgorszy typ martwicy, bo trudno go zahamować. Wskazuje on jednak na przyczynę inną niż pasożyty. Warto pomyśleć o zmniejszeniu pożywki bakteryjnej. Nie dostawiaj jednak całości bo nastąpi masowy pomór życia w akwarium.

Bardzo dobrym pomysłem byłoby sprawdzenie jak bielejące fragmenty wyglądają pod mikroskopem. Pozowli to na eliminację czynnika - pasożyty. Czasem jednak mikroorganizmy są niewidoczne i trzeba dodać do próbki jakiś kontrast (barwnik), który pozwoli na wyróżnienie ich struktury. Warto by poczytać dokładną specyfikację pasożytów (budowa ściany komórkowej, wielkość, organizacja - jedno czy wielokomórkowe) koralowców i do nich dostosować konkretną metodę identyfikacyjną. warto jednak pamiętać o tym, że niektóre pasożyty to makroorganizmy np. ślimaki itp, a niektóre działają na poziomie komórkowym. W ostateczności pozostanie strzelanie na ślepo - ozonator pod odpieniacz i dobry węgiel za odpieniaczem (ozon prowadzi do reakcji, w których niekiedy powstają substancje szkodliwe, dlatego zaleca się dodatek węgla za ozonem). Nie wiem czy to pomoże, ale zwiększy Twoje szanse, jeżeli powód ma podłoże mikrobiologiczne - zawieszone w wodzie.

Trzecia opcja to szeroko pojęte toksyny. Jeżeli wcześniejsze teorie nie znajdą pokrycia w rzeczywistości, można kompleksowo zbadać wodę. proponuje udać się do sanepidu :clapping Koszt badania względem około 20 związków i pierwiastków chemicznych to około 80-120zl. Spędziłem kiedyś miesiąc w sanepidzie (ah te praktyki studenckie) i przyznam, że dokładność jest bardzo dobra. Badania są wykonywane na wysokiej klasy spektrofotometrach, często w wielu powtórzeniach.

Oczywiście zalecałbym najpierw głębsze zbadanie sprawy.

Mimo wszystko stawiam na bakterie, TM bio activ i bio pellety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pan Mandaryn, oglądałem korala - raczej to co po nim zostało - w trybie macro aparatem. Naprawdę bardzo powiększyłem go ale nie widziałem pasożytów. Możliwe, że są to mikroorganizmy i ja niestety swoim sprzętem ich nie zobaczę. Jeśli chodzi o sól TM BA to powiem, że wcześniej szyby zachodziły mi w ten sam sposób nalotem, a miałem Preissa i nie było jeszcze pelet. Przypomniała mi sie jedna sprawa, kiedyś dałem do akwa zeospur (chyba, bo nie mam już opakowania po tym, a był to proszek, który trzeba było rozpuścić w litrze wody z akwa i po ok 8 godzinach wlać do akwa) poprawcie mnie jeżeli to coś innego, po prostu nie pamiętam. Po tym specyfiku, a dodam że szyby były bialutkie , rano woda kryształ a na szybach zero nalotu. Było to chyba w styczniu tego roku. Później próbowałem jeszcze raz to zrobić, ale już takiego efektu nie było, nie wiem może źle dobrałem dawkę, albo coś innego. Teraz tak patrze, że ten jeden kawałek zbielał tej acry całkiem, natomiast drugi ma malutka kropkę , ale jest oki, polipuje się i nie leci dalej, co jest. Nakarmiłem właśnie korale, dostały 10 kostek, zobaczymy. Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że to nie koniec :clapping - pomocy oczywiście

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grześ, może o ZeoZym Ci chodzi? Taki proszek w kolorze cementu? Co do Twoich problemów to mówiąc szczerze czytalem Twój poprzedni wątek, śledzę również ten i... Nie wiem co napisać:clapping Kurde, ani żaden z Ciebie początkujący leszcz, ani oszołom żaden i stawiając się w Twojej sytuacji nie wiem co bym zrobił. Poruszę może kwestię której nikt do tej pory nie poruszył, mianowicie co z resztą korali? Jeśli reszta jest OK, to musisz zaakceptować to że wśród Acropor są gatunki łatwiejsze i znacznie trudniejsze do utrzymania przy życiu, jeśli chodzi o ten konkretny gatunek to wydaje mi się że mialem ten sam, taki trochę Gomezi - podobny, choć na 100% nie pokuszę się o identyfikację, zdjęcia nie oddają kolorów, forma pasuje, napisz czy kolor to atramentowoniebieski a polipy seledynowozielone? Jeśli tak to żadne to pocieszenie, ale mi ten koral również poleciał, co ciekawe mialem go kilka miesięcy, urósl, a potem w kilka dni poleciał, podczas gdy reszta korali buzowała... Przeszedłem nad tym do porządu dziennego.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydzi a jak testy ? swieze? bo w miare uplywu czasu salifert zaczyna oszukiwac

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Seb tak chodziło mi o ZeoZym - dzięki, wiedziałem, że dzwonią, ale.....:clapping. Reszta korali oki, jak to ująłeś buzują. ładnie rosną, przyrosty super, szczerze to nigdy mi tak nie rosły. Co do acry, tak ma kolor atramentowy, i tipy takie jaśniejsze pod zielony, ładny....koral. Ale mam również inne "trudne" acry i one ładnie rosną, są oczywiście i te łatwe i kilka miękaskók, zoa, LPSy i reszta wporzo. Nie robię nic pochopnie, zawsze zastanawiam się co i jak zanim coś zrobię w akwa. Nawet teraz zastanawiam się nad zmianą oświetlenia na HQI, ale musze to na spokojnie przemyśleć, podglądnąć, choć widziałem, ale wolę jeszcze raz - jak z kobitką :).

ps. jeśli chodzi o testy to w miarę świeże, Mg ma 1 miesiąc, a pozostałe około 3-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do acry' date=' tak ma kolor atramentowy, i tipy takie jaśniejsze pod zielony, ładny....koral. [/quote'] to ta sama franca, na 100%, miałem też inne "trudne", wszystko żyło, tylko ta się wypięła... Więc jak dla mnie to... Głowa do góry i naprzód :clapping

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydzi 3-4 miesiace to juz duzo podobno salifert juz po 2 miesiacach zaczyna oszukiwac, ja u siebie tez sie przejechalem, testy na opakowaniu mialy jeszcze date waznosci ale cos mi sie nie podobalo, kupilem nowe i wyniki byly inne :clapping mialem podobny problem do twojego

teraz sie uspokoilo wszystko i idzie do przodu :)

ale wiem jak sie czujesz bo ja potracilem duze ponad 3 letnie korale :) i teraz jak widze jakis ubytek to od razu czuwanie czy aby nei wraca sytuacja

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kupilem nowe i wyniki byly inne
a skąd wiesz które były dobre?

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe dawaly stabilny pomiar porownany z nowymi u kolegi. stare wariowaly. nie mowie ze po 2 miesiacach pokaze kh 9 zamiast 6 ale starsze juz calkeim mozliwe.

pzdr lukas

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb dzięki za słowa otuchy :) :). Nie załamuję się, co to to nie :). Szkoda korala, ale cóż nie widzę tfu tfu na razie bielenie na innych. Zapodam fotkę z pyłku na szybie - nadmieniam, że szyba 2 dniowa :D. Przednia oczywiście wyczyszczona :D. Co do testów, hm, parametry mam raczej stabilne, nie ma jakiś skoków, praktycznie cały czas są takie same, jedynie jak zacząłem porządnie karmić to polecało strasznie Ca, ale to normalne bo korale ostro ruszyły :D.

pozdro Grzegorz

dscf2886o.jpg

Uploaded with ImageShack.us

nie wiem tylko czemu takie zielone to zdjęcie wyszło, w rzeczywistości jest jaśniejsze :clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na Twoim miejscu przestalbym dozowac cokolwiek (stront...) i po prostu robil swoje. Zwykle podmiany jak wczesniej i tyle. Tak jak Seb napisal, bywaja korale bardziej mimozowate juz wsrod mimoz i takie zmiany jak dodatkowy filtr (pellety) sa dla nich czesto zbyt gwaltowne.

Wszystko ulozy sie samo. Niestety korale bieleja jako reakcja na akcje, ktora miala miejsce w przeszlosci i tego nie da sie cofnac, jedynie czasami zatrzymac. Jesli nie miales zerowych parametrow (tylko zblizone) to rowniez nie potrzebujesz tak intensywnie dokarmiac korale ani nie potrzebujesz extra filtorw...

Zostaw akwarium troche czasu, sam wiesz, ze to musi potrwac.

Trzymam kciuki.:clapping

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie przedwczoraj polecialy mi w pracy 3 Acry w dokladnie taki sam sposob jak Tobie, reszta korali (ok. 10 Acropor i ok. 20 LPS-ow) nie pokazywaly zadnych objawow. Przyczyną byla prawdopodobnie za niska twardosc wodoroweglanowa, pod mikroskopem nie widac bylo zadnych pasozytow, pozostale parametry w normie, oswietlenie i cyrkulacja wzorcowe. Tak wiec raczej KH, ale to takie zgadywanie....

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie KH na poziomie 9. Tak się zastanawiam czy aby nie wywalić pelet bo nie wiem czy coś u mnie mają do roboty :). Odpieniacz jest na min bo przy mocniejszym odpienianiu było zero NO#. Możliwe, że to objaw stresu przy dołożeniu partii kulek, było 300 dołożyłem 200 ml :), ah.... Akwa się ładnie kręci (mam nadzieję), korale rosną, może faktycznie tylko ta acra miała objawy, na razie nie widzę następnej "bielejącej". Zobaczymy. Jesli chodzi o dozowanie strontu, to dozuję aby wapienne szybciej porosły skałę bo ten zielony nalot jak był to ją zasłaniał i uniemożliwiał porastanie.

dzięki za wszystkie rady, pzodro Grzegorz

ps. oczywiście czekam na dalsze opinie i spostrzeżenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, dziś zauważyłem lekkie bielenie na dwóch koralach. Chyba wywalę pelety, bo tak mi się wydaje, że problem mógł się zacząć po tym jak dołożyłem 300 ml kulek do 200 kręcących się. Mogło to mieć również swój wpływ na parametry, choć są stałe. Ale pelety mogą coś jeszcze wyciągać z wody, chyba że powodują taki stres u korali, że tak reagują. Zmierzę parametry po południu i jak będzie NO3 niziutkie to pelety idą w odstawkę :). Możliwe, że mój system jest tak wydajny, że nie potrzebuje peletek.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem parametry wody, godz. 11:15 :) :

Ph- 7,7 - 8,0 - salifert nie mogłem dopasować koloru, ale jest pomiędzy tymi dwoma przedziałami - mało !

Kh - 8,3 - salifert

Mg 1410 - salifert

Ca 410 - salifert

NO3 - i tu problem, patrząc z góry na fiolkę położoną na czystej kartce - 0, ale z boku kolor odpowiada 2, więc 0,2??

temp. 24oC

i mam zonk, wywalać pelety czy zostawić?? Wcześniej jak miałem problem z bieleniem to zacząłem dużo karmić i problem zniknął, a teraz wraca choć dużo karmię? Wg mnie jedyną przyczyna takiego stanu jest dołożenie pelet, mam w obiegu ok 500 może trochę więcej wody i dałem w sumie 500 ml. Czy nikt nie ma takiego problemu przy stosowaniu pelet? Druga sprawa to niskie ph, jak je podnieść, pokój dobrze przewietrzany, nie bardzo mam jak wyprowadzić rurkę od odpieniacza na zewnątrz - za dużo roboty z przewiercaniem ściany, a akwa jest w takim miejscu, że nie bardzo mogę się przewiercić:/.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu powiedziałem że znowu wyjałowiłeś baniak przez dołożenie palet,wywal to bo reszta zacznie padać,azotanów mało a rano jeszcze mniej nie szkoda ci zwierząt?

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#263319 piter39 :

Grzesiu powiedziałem że znowu wyjałowiłeś baniak przez dołożenie palet,wywal to bo reszta zacznie padać,azotanów mało a rano jeszcze mniej nie szkoda ci zwierząt?

patrząc z boku 2?

ku....a podziel to przez 10 te patrzenie z boku

do diabła wywal te kulki

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już Ci napisalem co o tym myślę, zrobisz jak uważasz:waving

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pH możesz podnieść jakimś gotowym ph-bufferem, np. Kent lub dolewając kalkwasser czyli wodę wapienną.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc pelety.......w odstawkę :). Będę relacjonował co i jak. Oczywiście karmienie zostaje na tym samym poziomie, jak NO3 podskoczy to po prostu "puszczę" odpieniacz na powiedzmy 60 % :).

Dziękuje za rady i pozdrawiam.

ps. co do ph, mam nadzieję, że podskoczy do góry jak odłączę pelety bo jednak one zabierają sporo tlenu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.