arzal Zgłoś Napisano 17 Maja 2005 Witam czy stosujecie ten antybiotyk do walki z sinicami ? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs4 Zgłoś Napisano 17 Maja 2005 lyknij se zobacz jak fajnie dziala zart ja bym nie polecal mozna je zwalczyc normalnymi metodami a ta zabija cala flore itd itd poszukaj przyczyny i ja usun a samo zejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam Rybowski Zgłoś Napisano 17 Maja 2005 Można stosować pamiętając ,że usuniesz objawy a nie przyczynę,więc poza zastosowaniem tego leku musisz zmienić w prowadzeniu zbiornika coś jeszcze.Stosowałem erytromycynę dwukrotnie i nie zauważyłem zmian na gorsze w zachowaniu korali.Stosowałem ją w dawce 1 tabl 0.2g na 500 l. 2xdziennie.Tabletkę należy rozkruszyć.Przez 5 dni miałem wyłączony odpieniacz.Światła nie ograniczałem.Na 7 dzień częściowa podmiana wody.Strat w koralach nie zanotowałem. Cytuj dwa metry kwadratowe dna morskiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lasius Zgłoś Napisano 18 Maja 2005 Erytromycyna może nieźle zamieszać w akwarium... hamuje biosyntezę białka nie tylko sinic ale i większości bakterii i glonów...lepiej krab pustelnik albo kilka ślimaków...i sprawdź parametry albo podmień wodę... antybiotyk udeży Ci w procesy fultracji i w równowagę gatunkową... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Maja 2005 Adam czytalem ze stosuje sie eksperymentalnie cefalosporyny, te nowsze, do leczenia ryb morskich z niezlymi ponoc efektami. Najlepiej chyba jednak przejsc sie do weterynarza. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach