Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojej nanorafki zrobił się zieleniak. Niektóre glony (Caulerpa) rosną tak szybko, że nie nadążam z przycinaniem. Ale pomimo zaborczości, podobają mi się.

Nie wiem czy dobrze rozpoznałem (reeflex.net) ale wydaje mi się że mam takie gatunki jak:

Caulerpa racemosa - prawdziwa plaga,

4438-glon4.jpg

Caulerpa sertularioides

4438-glon2.jpg

Chaetomorpha linum

4438-glon3.jpg

Neomeris sp.

4438-grzybki.jpg

Peyssonnelia - tu widoczna po lewej stronie:

4438-skalka.jpg

miałem Padina gymnospora, ale już prawie cała znikła

mam też Acetabularia sp. ale nie zrobiłem zdjęcia, oraz jeszcze jedną odmianę Caulerpy (tu widać mały kawałek w lewym górnym rogu) obok Palythoa:

4438-palythoa.jpg

Oraz coś takiego (nie mam pojęcia co to):

4438-glon1.jpg

A tak wygląda całość:

4438-akwa.jpg

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajowe :)

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada pieknie, tylko caulerpy zarosną i zaduszą Ci inne życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#265197 TMK :

Wyglada pieknie, tylko caulerpy zarosną i zaduszą Ci inne życie

Już to próbują robić. Na szczęście bardzo łatwo się je usuwa, w przeciwieństwie do Chaetomorpha linum - tego nie idzie wyrwać.

było 450 l. (180x50x50).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale ja bym raczej odizolowała caulerpy -osobna skałka lub w piasku, bo tylko Ci się wydaje, że jest łatwo usunąć- przycinać tak, ale usunąć całkiem z jkiejś powierzchni to juz gorzej,zawsze cos zostaje...i odrasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już nie dam rady ich odizolować. Za bardzo się rozpanoszyły (jak widać na zdjęciach). Musiałbym wyjmować skałę i szorować. Zresztą taka izolacja też niewiele da, wystarczy że mały kawałeczek się oderwie, wpadnie w zakamarek i nowa "szczepka" gotowa.

było 450 l. (180x50x50).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bomba :) Piszę się na sadzonkę tego czegoś, gdybyś przypadkiem robił :) A chaetomorpha to nie chaetomorpha- to Cladophoropsis, dość uciążliwe (połamałem plastikową pęsetę próbując to wyrwać :)) Teraz przycinam nożyczkami raz na miesiąc i spokój.

Caulerpa o którą pytasz to chyba C. floridana. No i masz jeszcze Caulerpa racemosa var. turbinata (mówię na nią 'uszy Shreka' :)) Fajny zbiornik, bardzo mi się podoba. Gdybyś chciał dołożyć jakieś glony, odezwij się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub odwiedź kolezankę w Krakowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zielony mintaj :

No bomba :) Piszę się na sadzonkę tego czegoś, gdybyś przypadkiem robił :) A chaetomorpha to nie chaetomorpha- to Cladophoropsis, dość uciążliwe (połamałem plastikową pęsetę próbując to wyrwać :)) Teraz przycinam nożyczkami raz na miesiąc i spokój.

Caulerpa o którą pytasz to chyba C. floridana. No i masz jeszcze Caulerpa racemosa var. turbinata (mówię na nią 'uszy Shreka' :)) Fajny zbiornik, bardzo mi się podoba. Gdybyś chciał dołożyć jakieś glony, odezwij się :)

A to co nazwalem Caulerpa sertularioides to chyba bardziej Caulerpa ashmeadii (na podstawie Twojej stronki Mintaju).

Tego "czegos" mam kilka egzemplarzy, rosną bardzo powoli, jakbyś był w Krakowie to mogę ci odstąpić pare sadzonek.

TMK :

lub odwiedź kolezankę w Krakowie

Jakbyś miała coś w kolorze innym niż zielony i brązowy, to bardzo chętnie

było 450 l. (180x50x50).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czerwony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.