Skocz do zawartości
Ziemniok

Odpieniacz !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tak, wyje ten kwartecik potwornie. Ja jedną stronę wyłączyłem, drugą mocno zwolniłem i dalej jest dość głośno. Latem chyba wymienię na coś cichszego.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiecie zamontowałem tunze a pompę z RM zainstalowałem jako obieg.

Już wcześniej zaobserwowałem, że oryginalny odpieniacz RMowy czasami "nie pieni" i zaskakuje dopiero po kilkukrotnym załączeniu.

Dzisiaj patrze... a u mnie mimo, że wszystko jest włączone brak w akwa obiegu ! :cursin

No to wyjmuje wszystko, wyciągam pompę, załączam a ona nie kręci. Rozkręcam i co widze ?

Wirnik, który wkładamy w stojan wpada na tyle głęboko, że łopatki turbinki "haczą" o powierzchnię obudowy stojana.

Tutaj może być źródło problemów z RMowym odpieniaczem. Wirnik, na końcówce, która wchodzi w stojan jest obłozony jakimś łatwo ścieralnyym materiałem i po prostu z biegiem czasu się wyciera, powodując jego "obniżenie" w kanale stojana. Magnes wciska wirnik coraz głębiej.

Efekt jest łatwy do przewidzenia:

stopniowe zwiększenie tarcia łopatek turbinki -> zmniejszenie obrotów -> zmniejszenie wydajności pompy.

Proces ten następuja tak długo, aż łopatki całkowicie zablokują się na obudowie i pompa "stanie". Każdy "start" pompy, powoduje lekkie ruchy wzdłużne wirnika w stojanie i czasami stojan podniesie się na tyle, że pompa zaskoczy, a czasami się zblokuje.

Na podstawie moich obserwacji i tego co czytam na tym wątku twierdzę, że w RMowym odpieniaczu następuje obiżenie wydajności w wyniku mechanicznego zużycia wirnika. Jeśli chodzi o samą konstrukcję odpieniacza to trudno mi się wypowiadać ale myślę, że jest ok. Oryginalna pompa jest po prostu za słaba żeby obsłużyć i obieg i "pienienie" a na dodatek szybko (moja ma 10 miesięcy) się zużywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info o wiatrakach przeniesione do tematu Ulepszamy ReefMaxa :clowning

ReefMax 80 - 2 x Aquel Reef Circulator 2600 - 1 x ATI Actinic Blue - 2 x ATI AquaBlue Special

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszła pompka . Trochę dzisiaj potestuje .

EDIT

Jak na razie pompa newjeta nijak się ma do tunze. Krótko mówiąc jest taj jak było ze starą pompą.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#322839 Marqo :

Jak na razie pompa newjeta nijak się ma do tunze. Krótko mówiąc jest taj jak było ze starą pompą.

Przeczuwałem to i dlatego się wstrzymałem z zakupem. :clowning

Wiec jak to się ma do wypowiedzi intryg-a?

#321009 intryg :

Naprawdę - jeszcze raz polecam przeróbkę - 100 zł i problem z głowy :)

Pompa to jest cześć problemu tego odpieniacza ale 80% problemu tkwi moim zdaniem w konstrukcji/budowie tej czarnej skrzynki i może 10% w pompie, a pozostałe 10% to może żle dobrany panel do tego odpieniacza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedłużyłem rurę reakcyjną, ciekawe czy zacznie pienić. Jeśli dalej będzie to samo to tunze leci z powrotem a newjet robi za obieg.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ja nie każę wam kupować - ja polecam zmianę na podstawie własnych doświadczeń.

Zapodałem nowy film z ostatniej chwili :

:clowning

Borsuk nie żyje !!! :(

4669-2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

podmieniałem dzisiaj rano wodę 20 litrów.

po 7 h odpieniacz pieni tak:

ja z tej pompki NJ1200 jestem zadowolony

4669-2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo u Ciebie jest co odpieniać... :waving

Ja już nie inwestuje w RM, co najwyżej jeszcze jedną świetlówkę dołożę...... powoli kreuje się ~300 l. Na razie pracuje nad lampą...

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Poczytałem, przeanalizowałem i doszedłem do wniosku ze najmniej inwazyjna metoda to zmiana pompy na NJ 1200. Zamówiłem, zamontowałem i po 20 minutach wróciłem do oryginalnej.

Wnioski:

+ po założeniu NJ1200 większa wydajność przepływu (filtracji)

+ odpieniacz więcej pieni

+ pasuje na strzał

- prawie dwa razy głośniejsza praca (powód powrotu do oryginału)

Następne ulepszenie jakie mam zamiar zrobić to w miejsce gdzie wylatuje woda z powietrzem w odpieniaczu RM wsadzić mała kostkę napowietrzającą i podłączyć pod pompkę. Oryginalny dolot wody pozostawić bez zmian a dojście powietrza wywalić.

Pisaliście że odpieniacz w RM jest nierozbieralny, bzdura! Jak się zdejmie pojemnik na piane to można też wyciągnąć pokrywę z kominem która jest pod nim. Po jej wyciągnięciu wszystko ładnie widać.

ReefMax, Koralia NANO 1600 i 900 - start 02.02.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche z przymrużeniem oka Cie przeczytalem ale cieszy Twoj entuzjazm:) Nie do konca Cie zrozumialem. Najbardziej ciekawi mnie ten napowietrzacz co Ci da. pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle napisałem zdanie. Nie chodzi mi o to że sama pompa jest głośniejsza. Po zamontowaniu w RM jest sporo większy hałas niż przy oryginale. Podłączając obie pompy luzem poziom hałasu jest zbliżony (NJ 1200 troszkę głośniejsza). Oryginalna pompa jest mniej wydajna i ma mniejszy wirnik przez co mniej wibracji przy pracy co daje niższy poziom hałasu w plastikowej obudowie odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejsce może i by się znalazło ale nie rozwiąże to problemu. Drgania są przenoszone przez wylot wody z pompy. Ona wchodzi idealnie w rurkę która jest w odpieniaczu RM i to przez nie idą wibracje. Można by ewentualnie pokombinować z jakimś połączeniem z rurki gumowej a pompę na przyssawki do komory odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy pompę masz na przyssawkach czy luzem na dole odpieniacza ??

4669-2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest na przyssawkach ani luzem. Wylot pompy idealnie pasuje w odpieniacz i wystarcząjaco mocno siedzi żeby nie było potrzeby dodatkowego mocowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodatkowo uszczelniłem pompę taśmą silikonową (1-2 zwoje) i założyłem przyssawki - jak dotykają dna to lekko amortyzują wibrację .

U mnie jest cicho - tylko pianę słychać !!!!

4669-2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też przyssawki na nowej pompie są założone.

Nie zauważyłem u siebie zwiększonego hałasu.

Natomiast muszę się pochwalić, że NO3 z 10 zeszło u mnie do 0,2

Od razu Caluastrea zaczęła się dzielić, a SPS-y nabrały kolorów.

Stosuję VSV, która to metoda, jak wiadomo wymaga sprawnego odpieniacza.

Węc jak widać odpieniacz działa!

Pozdrawiam

Szymon

ReefMax - Start 11 wrzesień 2009;

Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave

Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200

Sól: ATI Coral Ocean Plus

Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik

Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI

Balling i VSV na dozowniku AquaTrend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Nie chciałem otwierać nowego wątku, więc się podepne. Miał ktoś styczność z tym odpieniaczem? Hydor Slimskim Nano 135.35 http://erybka.pl/product-pol-1752-Hydor-Slimskim-Nano-135-35.html Jeśli chodzi o wielkość, spokojnie by się zmieścił w 2 komorze, no i cenowo również dobrze wypada. Szukam odpieniacza który by nie wystawał z RM i nie trzeba by było ciąć obudowy, czyli wewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie tylko czy ten hydor jest lepszy od tunze 9002?

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaje tylko ta kwestia... Ale za to mieści się bez żadnego problemu, jest troszkę tańszy no i pobór prądu 4w.http://www.saltytank.com/viewreview.php?ID=150 Tu jest tak jakby recenzja tego sprzętu, ale czy obiektywna... tego już nie wiem. Zawsze to jakiś model nad którym można się zastanowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i testował ktoś ten odpieniacz???? bo zastanawiam się czy kupić pompę czy też odpieniak nowy typu tunze lub tego hydrola co uważacie?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Hydoa, ale jako, że nie mam jeszcze obsady rybnej to i pienić za bardzo nie ma czego.

W odróżnieniu jednak od oryginalnego odpieńka który pienił kiedy miał na to ochotę Hydor pracuje bez zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I faktycznie jest cichutki? Potrzebuję właśnie takiego ale model większy. Musi pracować bezszelestnie, ponieważ obecny na noc muszę jednak wyłączać. Żadnych drgań, buczenia pomp itp. Sama pianka

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.