Skocz do zawartości
gregor.gg

ZARNIK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

jakie polecacie zarniki 150W.

zastanawiam sie nad BLV,AM,REEFLUX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie zamówiłem Reeflux 150W 12K-naprawdę wielu polecało te żarniki

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie reeflux nie podobal, trupi siny kolor i korale slabo rosna. wole blv nepturion 14000K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reeflux 12kk wg mnie jest rewelacyjny. Tylko, że ja mam 250 W. Ale polecam.

Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOLY jak dostaniesz zarniki zapodaj mi fotke jak swieca te reefluxy,a balast masz elektroniczny czy magnetyczny??

widzialem reeflux 250w i fakt swieci ladnie ale czy 150 W beda swiecily tak samo?

wlasnie zastanawiam sie nad BLV 14000 i do tego 4x39

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gregor.gg, a czy te światełko ma być nad akwa, które masz w stopce?? Jeśli tak, to zdecydowanie polecam 250 W :strutin. 150 będzie za malutko:strutin.

Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takie akwa to szkoda HQI 150, oczywiście jeżeli będą tam SPSy. Może uda się jednak dać 130 cm długości, wówczas 250 jak znalazł, a i efekt lepszy. Chyba, że przy 100 cm ułożenie skały będzie centralnie, wówczas dał bym 1 x 250 i do tego 4 x 39 W T5. Na boki można dać mniej światłolubne korale. A 250 HQi spokojnie oświetli przynajmniej 80 cm.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzes rozwaze to bo moze i masz racje,a zawsze po bokach mozna dodac jakies mniej swiatlolubne korale albo dolozyc,t5 24 wzdluz,bo jak zrobie 70cm gleboki baniak to spokojnie mi wejda chocby po jednej,ale zastanawiam sie czy nie zrobic na samych t5 jak myslisz,tyle ze te wymiany mnie drazna,ale co zrobic,130 cm mi nie wejdzie bo po negocjacjach z kobita i tak naciagnalem go troszke,ale moze za jakis czas uda sie wywalic ta komode lub sama sie rozpadnie hehe,i wtedy postawie wiekszy,narazie to musi mi starczyc,tymbardziej ze mam wiekszosc sprzetu pod wlasnie takie akwa.

grzegorz

EDIT:

ale mysle tez nad zarnikiem 400W co myslicie o tym i 4x39W nie bedzie za duzo

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wywalił komodę :). A na poważnie, miałem T5 i powiem szczerze, że HQI to jest to. Akwa wygląda całkiem inaczej, tak.....żywo.:) 400 W to trochę mocy, ale zalezy na jakiej wysokości powiesisz i jaki żarnik. Wg mnie przy 100 cm wystarczy 250 plus świetlówki :)

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzegorz wiec Ciebie poslucham daje 1x250 i 4x39 i to narazie wszystko

komody narazie nie rusze bo jest nowa ale moze za jakis czas cos sie wymysli,jak wezme z moja slub to bede mial pole do poisu bo narazie tylko o tym gada wiec musze isc na kompromis hehe

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gregor.gg jak weźmiesz ślub to........ :banghead:clowning:googleye:googleye:waving:waving możesz sobie pogadać. Wg mnie będize fajne światełko, do tego żarnika, który polecam daj ATI Blueplus, specjal i będzie :):)

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzes nawet mnie nie starsz hehe.mysle ze bedzie fajnie,poprostu nie chce porywac sie z motyka na slonce,zrobie mniejsze a jak wszystko bedzie dobrze i kasa bedzie jak sie remont skonczy to postawie wieksze,a co do swiatelka to na bank bedzie spoko dam 2x blue+,1x spezial 1x fiji

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super :). czekam na efekt:waving.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie moge sie doczekac

a jakie masz balasty,bo czytalem ze reeflux nie za bardzo nadaje sie na balsty magmnetyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lampę AM future z magnetycznymi balastami. Nie widziałem jak świecą na elektronicznych, ale na magnetycznych wg mnie rewelacyjnie. Sprawdzałem nawet pobór prądu - bo czytałem, że "biorą" więcej niż te 250 W i wyszło mi, że właśnie z.używają 250 W na żarnik. Tym samym miernikiem sprawdziłem lampę ze świetlówkami T5 i 8 x 80 W wyszło mi 740 zużycia , a nie 640. Więc dla mnie nawet taniej ta lampa wychodzi, bo T5 świeciły 12 godz, a HQI 9.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie ja tez mam magnetyczny,dzis kolega przywiozm mi zarnik reeflux 12kk ale uzywany i powiem ci ze ten niebieski ladnie swieci,chcialbym porownac z BLV obojetnie jakim tak dla porownaia,masz jakies BLV moze zuzyte..??

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to moje pierwsze żarniki :). Ale zdałem się przy wyborze na sugestie i rady kolegów z forum i nie żałuję :):).

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zdaje sie na twoja porade bedzie reeflux 12 kk i 4xt5 39W,2xblue plus,1xspezial,1xfiji i chyba to bedzie koniec kombinacji bo juz mnie glowa boli od tego.:banghead

grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.