Skocz do zawartości
mlody_lukasz

Brążowe glony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym prosić, żeby ktoś powiedział mi jak walczyć z tym rodzajem glonów. Jest ich tak dużo, że to tygodniu akwarium wygląda nastepujaco ;

img0543v.jpg

img0544u.jpg

Akwarium posiada żywy piasek z dojrzałego akwarium, 60l wody z działającego zbiornika i 30 kg skały z dojrzałego akwa. W akwarium 10 ślimaków, 3 krewetki, 3 kraby, chromis x 5 i 3 pterapogony i kilka bardzo małych korali, które praktycznie zgineły w glonach...

Cyrkulacja 10000 l/h, deltec aph 525 i 200l akwarium. Sól reef crystal. Jak mozna to zwalczyć?

100x50hx40 + 95l sump / aph 525, 2 x jvp-102, 30 kg LR , 29 kg LS , 4x39w + 2x24w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, w/g mnie to "cyjano". Wpisz w wyszukiwarkę bo nie ma złotego środka i temat było często wałkowany.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie akwarium wygląda jak we wczesnej fazie dojrzewania, nie wiem jak długo je masz, ale jeśli dopiero zalane to weź węgiel na wstrzymanie a jeśli ma kilka miesięcy to coś ewidentnie jest nie tak.

Na cyjano w 100% pomaga chemiclean.

Masz osmozę, żywicę, co pokazuje TDS?

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam je około 2 miechów, parametry w normie. Mam osmozę i dość często zmieniam prefiltry, żywicę też a tds pokazuje zawsze 000, bo gdy jest 001 zawsze wymieniam.

Cyrkulacja 2x5000l

100x50hx40 + 95l sump / aph 525, 2 x jvp-102, 30 kg LR , 29 kg LS , 4x39w + 2x24w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#271069 mlody_lukasz :

Mam je około 2 miechów, parametry w normie. Mam osmozę i dość często zmieniam prefiltry, żywicę też a tds pokazuje zawsze 000, bo gdy jest 001 zawsze wymieniam.

...

tzn. ile razy już wymieniałeś żywicę/prefiltry jeśli akwarium ma +- dwa m-ce? jeżeli co dwa trzy tygodnie TDS coś pokazuje, to może membrana jest zła? albo żywica?

poza tym Twój szybki start też ma znaczenie. zwierzaki zacząłeś wprowadzać dość szybko, skała trochę leżała bez odpieniacza, glony były i jeszcze są...

akwarium dojrzewa po prostu...

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

około 4 zestawów prefiltrów i 3 żywice. Wodę mam ze studni i mieszkam w Warszawie, a że byly powodzie i wody gruntowe podniosły się, podniosły syf. Z niedoświadczenia DI wypełniłem żywicą w 80 % więc dlatego pewnie źle filtrowała. A co do zwierzaków itp to w dużej mierze wina sprzedawców, bo namówili ciemniaka na kupno zwierząt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#271073 mlody_lukasz :

... A co do zwierzaków itp to w dużej mierze wina sprzedawców, bo namówili ciemniaka na kupno zwierząt.

Sprzedawcy zazwyczaj chcą sprzedać :) a my powinniśmy coś wiedzieć zanim kupimy zwierzaka, nieważne pies, kot czy LPS :)

o wymaganiach należy poczytac przed a nie po zakupie.

daj spokojnie temu zbiornikowi "zaskoczyć", poczytaj troszkę tematów przyklejonych żeby się rozeznać i troszke cierpliwości jeszcze :)

ps. ja poodsysałabym te glony, przedmuchała skałę i zrobiła większą podminakę, ale na wodzie z działającego zbiornika - nie ze sklepowego. i poczekała .

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można wiedzieć na podstawie jakich pomiarów czy też innych przesłanek wymieniałeś prefiltry i żywicę?

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i napisz jakie masz obecnie parametry, bo coś mi się zdaje, że przy tak młodym akwa rewelacji nie ma. A nawet skała z działającego akwa coś wywali jak pisała Monika. Druga sprawa czym tam świecisz i jak długo?

Grzegorz

ps. młode akwaria mają to do siebie, że muszą przejść wszelkie plagi, oczywiście można je zminimalizować, ale....:)

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie odczytu z tds'a.

Oświetlam 2 niebieskimi i 2 białymi, razem 160 W aktyniczne. Przez około 8 godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumieliśmy się, chodzi mi o NO3, NO2, NH4, KH, PH itd. Tego TDSem nie zmierzysz. Rozumiem, że dwie niebieski i dwie białe, ale ......jakie?? @mlody_lukasz to my mamy Ci pomóc, ale Ty nam nie pomagasz w tym. Co post to wiemy mniej :)

pozdro Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można wiedzieć na podstawie jakich pomiarów czy też innych przesłanek wymieniałeś prefiltry i żywicę?

to zmienia się to gdy NO3 jest wieksze przykładowo? Teraz niestety sprawdzić parametrów wody nie mogę, gdyż jestem na wyjeździe i zrobię to za kilka dni gdy wrócę, zaś teraz akwarium jest pod opieką innej osoby, która raczej nie bedzie potrafiła tego zrobić. Co do świetlówek także podam dokładnie po powrocie. Być może uda mi się to zrobić jutro.

Co to tak na prawdę może być? Glony, cyjano?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.