Skocz do zawartości
smk

"Prodzekt" mojego nowego akwa 450L

Rekomendowane odpowiedzi

@smk, nie stresuj się. Nie wiem z jakiej płyty robisz tę szafkę. Jak jest gruba to pewnie nic się nie stanie. Pisałeś, że robi to ktoś kto już kiedyś coś takiego zrobił. To też się liczy. Poza tym zawsze można dołożyć jakiś element. Są różne kształtowniki. Może kątownik będzie łatwiej zainstalować jak trzeba będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie masz racje rs , dolozyc zawsze cos mozna na spokojnie i wzmocnic szafke , patrzac na szafki sklepowe to szafka smk i tak bedzie mocniejsza :D:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra mam error w moim planie - co z powrotem wody do akwa? Jak go poprowadze z tyłu za akwarium i potem przez pokrywę to nie będe mogł jej zdjąć żeby zmienić świetlówki czy zrobić coś tam więcej w akwa, więc tak nie może być.

Może jakoś powrót przez komin? czy jak myślicie?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o coś takiego - od razu wcisne tam przelew durso o którym chłopaki dyskutują w innym poście.

Rozdzielić strumień powrotu na 2 rury?

Aha, no i średnica śrubunku i rur do powrotu wody ma być taka sama jak spływu czy może być mniejsza?

818-megaflow_diagram.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to takiego Top inlet , middle inlet ....?i czemu to ma służyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie tego podwójnego szkła nie robie BartY - więc na te bottom/top/middle inlet nie patrz. Rysunek poglądowy ściągnąłem z netu sobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk, jak zrobisz wcięcie zamiast dziurki w pokrywie, to będzie źle?

BartY, to wygląda jak rozwiązanie mające na celu równomierne pobieranie wody z różnych poziomów akwarium do filtracji. :D

P.S. Jakby ten DD od Swirleja był za słaby, to ja chętnie za jakieś grosze go przyjme - akurat planuje coś na około 300-350l. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoz i to :) , tylko zaznaczam z gory ze to prototyp ..lekki tandeciak ,testowalem na nim dysze z rurami o roznej dlugosci itd ... ale wazne ze dziala .. i otto chodzi :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

otoz i to :) , tylko zaznaczam z gory ze to prototyp ..lekki tandeciak ...

Zbychu coś ty mi za chińską kiłe wcisnął? :)

żartuje nie pękaj - jak nie będzie wyrabiał to będziemy myśleć - na start akwa starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już zamówiłem rury, śrubunki "itepe"- myśle że rury 1,5 cala (32mm) spokojnie starczą na 525L. Na stronach "chamerykańskich" wyczytałem że 1,5" odpływ to dla tanków 380 G i powyżej więc moje 150galonów będzie na bank z takiego odpływu zadowolone :) Mówiłeś zbychu że 40-50mm dać ale nie będę w obieg pokolców puszczał i mi takie rury kanalizacyjne aż nie potrzebne.

Powrót wody zrobie przez komin a odpływ będzie przez durso tak jak na obrazku powyżej (no bez tej podwójnej ścianki z dziurkami).

No to teraz czas na pompę - tu potrzebuje waszej pomocy.

Słyszałem że te pompy SICCE to d*pa jeśli chodzi o podnoszenie wody - masakrycznie tracą na mocy. Czy to prawda? Ktoś to ma u siebie (zastanawiałem się nad modelem 4tyś L/h)?

Opcją nr.2 jest AM OR 3500L/h - słyszałem o niej pochlebne opinie. Że całkiem cicha i wydajna. Ma ktoś to?

A najbardziej mi chyba się podoba opcja nr.3 Eheim 1262 3400L/h bo na ebayu znalazłem nową za 90 ojro. Brać? Naprawdę te Eheimy są takie ciche jak piszą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak chcesz dac mala pompke sicce to wystarczy rura 1,5 cala ..otuz i to :D

(Myslalem ze do tak duzego zbiornika zechcesz dac jakas konkretna pompe , to wtedy srubunek 40 mm byl by jednak bardziej trafnym rozwiazaniem .)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego Eheima mialem , mozesz go smialo kupic (porzadnego kopa ma ta pompa )

Kazda pompe slychac , nie zapominaj , ale Eheim jest cichy to znazcy te mniejsze modele sa cichutenkie praie ze bezglosne a ten wiekszy Eheim , to polowa burczenia tego co w AM :D otto chodzi panie :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sicce extrema 2500l/h - i fakt - traci znacząco na wydajności przy wzroście podnoszenia. Dodatkowo - jest przeraźliwie głośna OR3500 przy niej jest w ogóle niesłyszalna.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe - ja to nic, w robocie cały dzieńsiedzę, ale żeby przez tą pompę dzieciak na małego frustrata nie wyrósł :D Chyba muszę coś z tym zrobić.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra przekonaliście mnie - Eheim :D

Powiedzcie mi jeszcze gdzie kupie takie sprytną giętką końcówkę którą można sobie ustawiać na wylot wody do akwa z pompy obiegowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie o takie coś - jaki koszt tego bajeru?

Nie wie ktoś czy i nas można coś takiego kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholibka chciałem zamówić z tej strony co swirlej podał ale skubańcy wysyłają tylko za pobraniem a to raczej na Polske nie działa :)

wyszło 34 ojro za zestaw + 4 przedłużek 3/4" - sporo siana za kawałek plastiku ale co zrobić jak chc się mieć ładnie i dobrze

Nie no w siren "delikatnie" przesadzają - to samo u nich by wyszło 320zł!!! Za kawał plastikowej rury - za przeproszeniem ale och..jeli chyba!!!

Wiem że akwarystyka morska jest drogim hobby ale w siren coś im się chyba wydaje że to hobby dla idiotów (no chyba że to producent się tak ceni za te plastiki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.