Skocz do zawartości
snocho

wyjazd na Białoruś

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za totalny off top, ale szukałem już chyba wszędzie. Zadawałem pytania na forach powiedzmy tematycznych i jak na razie cisza. Jadę w piątek samochodem na Białoruś. Kilka razy już tą trasę robiłem, więc nie mam najmniejszych obaw co do drogi itd. Ale, ale, teraz jadę samochodem z turbodieslem pod maską, w dodatku producent doczepił do niego filtr DPF (cząstek stałych). W codziennej eksploatacji chucham i dmucham na niego lejąc tylko "tą lepszą" ropę na "sprawdzonych stacjach". Boję się tylko o ten wyjazd. Nie chciałbym skończyć na środku drogi w unieruchomionym aucie, co z resztą niedawno Bum Bum ekipie się przydarzyło. Ogromna więc prośba i pytanie do kogoś, kto był samochodem na Białorusi, albo mieszkańców ściany wschodniej. Jaka jest jakość ropy na Białorusi? Wiem, że są jakieś dwa rodzaje diesla, ale nic więcej nie udało mi się znaleźć.

:)

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, nie wiem co ty chcesz tam robić. Ale tankując przy granicy tą dobą ropę powinieneś bez trudu przelecieć w tą i z powrotem (zakłądająć, że jedziesz około 100 km/h nie chcąć płacić mandatów). No i dwa rozwiązania, tankuj jak coś najdroższą ropę i patrz gdzie tankują najlepsze furki ( a jest ich tam troszkę)

StefcioHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, po Białorusi mam prawie 600km w jedną stronę. Bez tankowania się nie obejdzie. Jadę w nocy, więc może być ciężko z szukaniem lepszych wózków ;]

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, z tego co wiem, na pewnio nie tankuj samochodu tak mniej więcej 100km w stronę Polskiej granicy. Powyżej 100 km już powinno być OK ( na tych lepszych stacjach)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, nie ma się czego obawiać. Tankuj na tych państwowych zielonych stacjach. Członkowie mojej rodziny pracują w tej branży i sami by tego nie lali do swoich diesli:).W tamtym roku byłem jeszcze dieslem i powiem szczerze, że żadnej różnicy nie było czuć:) Nie wgłębiałem się w temat, ale wydaje mi się, że to taki sam mit jak o białoruskich drogach, te krajowe są w znacznie lepszym stanie niż niejedna polska:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Czyli zatankuje dalej niż 100km od granicy na zielonej stacji :)

Olek, a co do dróg to masz 100% racji.

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeździsz z CB to zdejmij z dachu bata jak będziesz wjeżdżał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CB zostaje w domu :)

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snocho to nie trzeba na bialorus zeby problemy miec z paliwem :-) Wychowalem sie w Kowarach. Nie wielkim miasteczku miedzy jelenia gora a karpaczem. Lata temu byla glosna akcja, gdy niemiec pieknym mercedesem s-klasy zatankowal na stacji paliw millera :-) Chyba mu sie nazwa dobrze skojarzyla. hehehe. Odpalil silnik i auto zgaslo po kilku sekundach wywalajac komunikat o prawdopodobnej pomylce przy tankowaniu i wlaniu nieodpowiedniego paliwa :-) Merca odholowano do mercedes-benz zasady w jeleniej gorze gdzie inspekcja stwierdzila ponad 8% nielegalnych domieszek w paliwie :-)

Ale jak to w polsce bywa, sprawa szybko rozeszla sie po kosciach i stacja nadal dziala w najlepsze ;-)

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatankuj w kanister u nas i masz po problemie :)

150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010

Kupię szczepki korali miękkich i LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.