Skocz do zawartości
Przemek

Rafa 800 litrów - po miesiącu pracy na skimerze Beast 1200p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś miesiąc temu urodził się w firmie nowy zbiorniczek - łacznie w obiegu 800 litrów wody,

w środku 40kg skały(dojrzałej, z innego obiegu).

Aktualnie w akwarium znajdują się :

- Odonus niger

- Balistoides conspicillum

- Heniochus acuminatus

- Zebrasoma flavescens

- Paracanthurus hepatus

- Acanthurus blochii

- Chromis viridis - 6szt

- Escenius midas

- Escenius bicolor

- Amblygobius phalaena

- Macropharyngodon bipartitus

- synchiropus ocellatus

- z 10 ślimaków, 4 kraby, 2 rozgwiazdy grzebiące.

Na dnie grysek(dla przykrycia szkła, warstwa 2-3 mm) o granulacji ok. 1-2mm.

Oświetlenie 1x250W BLV, 1x39W actinic T5(Sylvania coral star) - pompa obiegowa (zarazem cała cyrkulacja - OR 6500). Odpieniacz Beast 1200p.

1-dsc01201.jpg

1-dsc01204.jpg

1-dsc01205.jpg

1-dsc01206.jpg

1-dsc01207.jpg

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ogólne wrażenia pozytywne, przypatrując się bliżej zmieniłbym kolorystykę obudowy, trochę nie do wystroju pomieszcenia jest zbyt "elegancka" bardziej widziałbym połaczenie z aluminium, ale to moja sugestia.

Ciekawie wyglada oświetlenie dużo barwy niebieskiej (T5), choc nie mam zaufania do BLV.

Co do komina na środku niezły pomysł, w kolorze niebieskim - dobre.

Zobaczymy co dalej

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium miało stac w domu, jednak po awarii z pekniętym dnem , powędrowało do sklepu - zaraz obok stanie podobne(prostokąt , ok. 600 litrów) myślę że w podobnej obudowie - może wiec tak nie bedzie się rzucało w oczy.

jak to mówią - głupi się nie kapnie, mądry pomysli że tak ma być :)

Co do samego koloru - wolę delikatniej niebieski niż za zółty - w końcu to rafa, nie? :)

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary - 110x105x70cm, nocne własnie kombinuję z żarównki dla gadów. W sumie koszt 10zł a i blik na dnie będzie :)

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja pokrytykuje :)

nei podoba ms ie ksztalt akwarium (za duzo rogow). hepatus juz sprawia wrazenie jak byl za duzy na taki baniak, koralowce jakies same takie malutkie szczepki

Podobaja mi sie refleksy swiatla na tle

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe , i kogo ja tutaj slysze Marx :) mam dobra pamiec pamieatj :):) przed rokiem powiedziales " I cala przyjemnosc na tym polega , jak na oczach wyrosnie duzy koralowiec z malenkich szczepek " :) :) Twoje slowa Marx :)

Po pierwsze male szczepiki korali sie lepiej przyjmuja , zreszta i tak urosna wczesniej cyz pozniej , miejsca maja duzo .

Co do ksztautow baniaka , glebokie , wysokie , moze i te tzw kapliczki mi sie odpodobaly (wiadomo jak sie to skonczylo w moim przypadku :D) partaczyna zepsul mi humor i przywiozl nie to co potrzeba.

Ogolnie baniak mi sie podoba , Marx nie wiem czy zauwazyles jakie tam jeszcze ryby plywaja heh , strasznie ciezkie w utrzymaniu , popatrz dobrze napewno bedzeis zwiedzial o ktroe mi chodzi , dodam tylko ze nie wszyscy potrafia te ryby urtzymac .

Takze chociazby z tego wzgledu nie jest to juz byle jaki baniak , oddaje piekna glebei i jak porosnie koralami to nie jeden moglby sobie tylko o takim pomazyc .

Jestem na tyle szczery , ze jak mi sie os nie podoba towale prosto z mostu :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gust gustem i takie kształtu akwarium mnie nie drażnia . Akwarium ładne a najpiękniejsze są ryby . Tylko jak te rogatnice :jasnoplama i niger będa funkcjonowały w takim akwa . Raczej z ich upodobaniami i temperamentem nie poleca się do rafy. To mnie ciekawi najbardziej.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ladne nie wiem co sie czepiacie zycze powodznia ale mysle ze jeszcze sprzetu trzeba bedzie dolozyc troche ale wrazenie jak najbardziej ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świrlej, oczywiscie, ale ja nikomu nie mowie ze szczepki sa piekne :)

satysfakcja to jedno a estetyka drugie

Co do ryb - sa one tylko dodatkiem do akwarium, wiec mnie nie ruszaja.

Trudnosc utrzymania tym bardziej nie ma zadnego zwiazku z estetyka, a zwazywszy na mozliwosci Przemka, jest rzecza zuepelnie normalna iz posiada on i utrzymuje takie ryby.

Wiec jak dla mnie - nie ma sie czym zachwycac.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mmmmm , zapomnialem :) korale tez :)

PS.Zapewniam Cie ze w Twoim baniaku nie przezyla by zadna z tych ryb dluzej jak miesiac .

Z jedna pompka aquashutem i byle jakim swiatlem (co do korali), trzeba spojrzec prawdzíe w oczy Marx i nie byc zazdrosnym :/

Takiego baniaka jeszcze dlugo nie bedziesz mial albo i nigdy , wiec pocieszaj sie dalej tym ze nie jest ladne :] Szkoda ze Ci to musze pisac , nie wiem cyz sam tego nie widzisz ?

Mnie sie podoba , ladne ryby w nim plywaja , niektore bardzo wymagajace i ladne sa szczepki korali ktore kiedys urosna co sprawi ze swiezozsiedlony zbiornik stanie sie piekna rafa :) (i napewno beda jeszcez nowe fotki zbiornika , ciekaw jestem co wtedy wymslisz ..?:/

(Jak na swiezo zasiedlony zbiornik to wyglonda pieknie )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak juz tak chcesz zeby Cie uswiadomic to mozemy ocenic Twoj zbiornik , ciekaw jestem co inni powiedza :)

tutaj

Nie obrazajac ale tak jak widze to;

jedna przygarbiona rybe i jakeis okruchy koralowcow .

Sprzet ;

jakies zwisajace pompy psujace cale wnetrze akwarium :]

Pytanie ;

Jak moezsz oceniac czyjs zbiornik w ktorym tentni zycie ... nie majac w swoim niczego ?

"zazdrosc to zgnilizna dla kosci "

I prawqde mowiac nie interesuje mnie co teraz napiszesz bo wszyscy widza co masz w baniaku i chyba w niczym sie nie pomyslilem sorki ..?

Wracajac do Twojej oceny zbiornika to nasuwa mi sie tylko jedna mysl ;

Nie podoba Cie sie bo jest poprostu nieporownywalnie ladniejszy od Twojego (nawet nie ma ocyzm mowic )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej, masz jakies dotacje od Przemka za chwalenie? :)

Co do kolejnych punktow:

-w moim baniaku nie mam zadnego aquashuta

-swiatlo 150W HQI w baniaku o wysokosci 35cm z warstwa piasku na dnie - chyba nie mozna powiedziec ze jest bylejakie, u mnie zaden koral nie narzeka

-szczepki sa ladne dopiero jak urosna, a czy ryba trudna czy nie - nie ma wplywu na jej urode.

-akwarium ma miesiac, wiec pogadajmy za rok, albo za 5 lat; tak by powiedzial Waldek :), jak te wszystkie ryby osiagna pelne rozmiary, zobaczymy jak sliczna bedzie to wtedy rafa (o ile cokolwiek z rafy ostanie sie jeszcze ich zebom...)

-nauczylbys sie w koncu edytowac posty, bo piszac 3 pod rzad wygladasz na lamera :)

-aha, no i do dwoch tez juz powinienes umiec liczyc... :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie wazne czyj by to byl zbiornik , czy rs4 ktory ocenilem na 10pkt czy tez cyzjsc inny bez znaczenia , oceniam zbiornik .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to uwazaj zeby Cie ten lamer nie poslal do Sarejewa :] teraz Ci sie posty nie podobaja :] no tak do czegos sie nalezy przyczepic heh zalosny sie robisz , powaznie mowie .

Zakonczmy temat na tym ze Tobie sie nie podoba ten zbiornik (jak juz wszyscy wiemy dlaczego) a mnie sie podoba i koniec tematu.

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo nie ma ocyzm Marx , baniak jest jak najbardziej ok , i nie potzebnie zazdroscisz , przeciez za 5 lat Twoj bedzie wyglondal tak samo :)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx

Twoj zbiornik ma dopiero miesiac czasu??!!

Jak to sie stalo? Zalozyles nowy?

Bys dal jakis opis nowego zbiornika.

Sugeruje sie fotkami, np. z 29.10.2004.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e no spoko , ja z Marxem tak od poltorej roku rozmawiam ( nie lubie poprostu jego biadolenia , a tak to spoko gosciu z niego), ja mu wygarne on mnie i tak leci :).

Ale w tej kwesti to uwazam ze Marx sie niepotrzebnie czepia poprostu , bo zbiornik jest ok.

I zauwaz , ze wiekszosci sie podoba tylko Tobie jednemu nie , moze Ty jakis inny jestes ?(zart):) hihi

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Chcialem zauwazyc ze obydwa zbiorniki zostaly zalane miesiac temu wiec kazdy moze sobie porownac baniaki wedlug siebie:D:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny ten zbiorniczek Przemek postawił:)Podoba mi sie:) Tylko kolor szfki mógłby być inny Ale jezeli ma miec tak wyposazone biuro pod kolor to OK:):)

Ciekawie bedzie To wyglądalo jak rybki podrosną:)

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podobaja wam sie zbiorniki z rekinami ? bo mnie bardzo :)(ale najbardziej to takimi mlodymi po 30 cm)

plywaja na wystawie przed sklepem, za szyba pancerna raczej :)

Sliczne sa te rekiny , zauwazcie pletwe grzbietowa , wogole dobrze sie przyjrzyjcie , one nie sa tylko szare :)

hai47wz.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rekinami to jest taki problem że one nie karłowacieją nawet jak są w mniejszym akwa (jak to mają w zwyczaju inne rybki). Więc jak dorosły rekin jakiegoś tam gatunku osiąga przykładowo do 4m do nie ma wała będzie miał koło 4 metrów. I się robi problem bo z malutki "pysiów" sie robią potwory i już ich właściciele nie lubia (niedobry rekin :) puść pańcia kończynę hehe).

W USA wiele osob kupuje małe rekinki na faze a potem jak rosną nie mają co z nimi zrobić bo ogrody zoologiczne już ich nie chcą przyjmować.

No chyba że jak na tym zdjęciu u Swirleja to chyba jakaś restauracja, to można na zupę przerobić i filety :)

A że większość gatunków rekinów rośnie powyżej metra to cały problem polega na odpowiednio dużym akwarium (basenie hehe) i odpowiednio dużej cyrkulacji bo rekin musi pływac żeby nie utonąć. No i przy takich rozmiarach zbiornika na kolosalnych kosztach sprzętu :)

Ktoś ma jeszcze ochote na rekinka? heh

Na stronie aquariusa chyba widziałem kilka fotek jak u nich rekinek się z jajka wykluwa (bo to podobno jeszcze w jajkach się najczęściej kupuje) - chyba tam mieli w ofercie.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.