Skocz do zawartości
guliwer777

Żarniki XM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Używa ktoś na forum albo ma wiedzę na temat jakości żarników XM ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W USA dość popularne. Podobno świecą jak BLV 20kK, ale nieco bardziej niebiesko i ciemniej. Mają względnie niewielki PAR, ale ładnie wybarwią SPS'y. Dużo lepszym rozwiązaniem są Phoenix'y. Jaśniejsze, niebieskie, dużo PAR'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzięki za odpowiedź. Phoenix'y są tylko w USA czy można je kupić w Europie w rozsądnej cenie ? Tam gdzie patrzyłem są tylko 15000k. chciałbym je odpalić na balastach elektronicznych IceCap. Żarniki które mam obecnie były super do pewnego momentu a teraz jest coś nie tak, zastanawiam się czy może być tak że balast nie pasuje do żarnika i żarnik się szybciej wypala ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że może tak być, że balast nei pasuje do żarnika. To bardzo częsta sytuacja. Przykładowo żarniki BLv są projektowane do balastów magnetycznych i źle pracują na elektronicznych. Jest to bardzo skomplikowana sprawa i kiedyś już o tym pisałem. Przykładowo w tym temacie: Balasty HQIIceCap to bardzo dobry balast i bardzo popularny w USA.

Właściwie mozna zastosowac pewne uogólnienie. Europejskie żarniki dobrze pracują na zapłonie magnetycznym, a amerykańskie na elektronicznym. Różnica ta wynika z dramatycznie innej specyfiki pracy obu typów balastów. Po pierwsze różnice w natężeniu. Rózne jest też czasem napięcie startujące żarnik. Największą róznica to częstotliwośc pracy. ba;ast magnetyczny pracuje z częstotliwością bodaj 50Hz, a elektroniczne kilku kHz. To po prostu musi odbijać się na pracy lampy. Stąd też inne barwy tego samego żarnika na różnych balastach.

Phoenix'y widziałem tylko w USA w cenie około 50 dolarów. Jednak przy zakupie 2 szt. z wysyłka juz sie bardziej opłaca niż Reefluxy. To bardzo dobre żarniki. Mają 2- wyższy PAR niż Reefluxy, są bardziej niebieksie i jaśniejsze. Obecnie zbierają najlepsze recenzje. Porównywalne do Europejskich Aqua Connect (identyczne parametry - prawdopodobnie ta sama fabryka w Chinach ;P ), ale blisko 2-razy tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam kotleta, bo przymierzam się do zakupu żarników. Czy rzeczywiście jest taka ogromna różnica w świetle żarników BLV przy balastach magnetycznych i elektronicznych ? Czy ma ktoś własne spostrzeżenia ? Chodzi mi o żarniki 150W.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.