Skocz do zawartości
TMK

wysokość akwa

Rekomendowane odpowiedzi

jaką polecacie wysokość akwarium przy ok 100-200 l Znalazłam różne wysokości od 65 do 45 samego szkła.Jaka wobec tego wysokość słupa wody? Ktoś ma i może napisać dlaczego jest dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że nie ma jednej uniewersalnej recepty w tym temacie. Zrób takie akwarium, które Tobie będzie się podobało lub pasowało do wystroju wnętrza, mebli, czy co tam sobie wymyślisz. Są zbiorniki dość niskie i długie np.200x60 (wym. przedniej szyby) i w kształcie sześcianu, 70x70. Wymiary akwariów, które widziałem na własne oczy.

Ale jeśli możesz to spróbuj zrobić szerokość nie mniejszą niż 50cm. Oczywiście przy poj. ok.200l. Ja mam 120x40x50, gdzie 50 to wys. Byłoby bardzo dobre gdyby miało 50cm szer

A wys. słupa wody zwykle jest o kilka cm mniejsza od wys. szkła (u mnie 4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj jednak ze im wyzsze akwa tym trudniej je doświetlić, a niektóre barwy swiatła nie docieraja głębiej niż 50cm w głąb słupa wody. Dlatego proponije nie wyzsze niz 50cm.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po części się z tobą zgodzę @smk ale nie do końca. Przede wszystkim głębsze akwa daje więcej możliwości rozłożenia zwierzaków właśnie przez wzgląd na światło. Ponadto pamiętaj, że na dnie to nie sadzasz koralowca, zazwyczaj jest on na jakiejś skałce (plus może pod spodem troche żwirku) i już robi się kilka centymetrów, może 5 a może 10? Na tym siedzi sobie koralowiec i on ma też swoją wysokość np. 15 cm (tak sobie ogólnie przyjmijmy). No i już się okazuje, że w 50 cm zbiorniku ten właśnie koralowiec ma górne polipy w odległości 25 cm od lustra wody. A tojest ten z dołu a co z tymi które bedą wyżej?

Dlatego uważam, że głębszy zbiornik jest o wiele praktyczniejszy pod względem znalezienia odpowiedniego miejsca dla jago mieszkańców. Inna sprawa to łatwość obsługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze uwaga odnośnie wysokości zbiornika (szkła) a lustra wody. Potocznie myślimy tak: woda 45 cm + 5 cm do tego to robię akwa 50cm.

Zrobiłem u siebie inaczej i może to nic odkrywczego ale polecam bo sprawdza się świetnie.

Zamiast robić jak w powyższym wyliczeniu czyli szkło 50 cm i na to nadstawka (maskownica) np. 13 cm (zachodząca te 3 cm na szybę żeby przykryć linię wody (drewno, pcv czy co tam jeszcze) zrobiłem akwarium od razu o wysokości 60 cm.

Maskownica o wysokości 13 cm jest naklejona natomiast na zewnątrz szkła i kończy się znim równo od góry.

Wizualnie nie ma żadnej różnicy natomiast w praktyce rewelacja bo od wewnętrznej strony nad lustrem wody mamy poprostu szkło. Nie ma żadnych uskoków, łączeń itd. Czystość i elegancja.

http://www.nano-reef.pl/datas/users/971-wniesiono-i-ustawiono.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wysokosc baniaka 35cm i nie narzekam :)

jedno HQI 150W wspaniale doswietla caly baniak

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK zmieniasz na wieksze? Ja zaluje ze nie zmienilem przed latem, na razie mam w dzien 28 stopni, zobaczymy co bedzie, calkiem zapomnialem o problemach z temperatura, chyba trzeba jakis komputerek sterujacy wiatraczkiem sklecic. Ty mialas przeciez Lajona, jak sie spisywal?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Lajona i jest super. Właśnie się zastanawiam, czy na okres przejsciowy gdy będą dwa baniaczki nie kupić drugiego. U mnie trzyma 25,5-25,7 tylko strasznie paruje.

Chyba podjełam decyzję: akwa podstawa 50x90 wysokość slupa wody 35 cm, szyba float 8, komin z trzema dziurami. Tylko jak ja to skleję??!!

Teraz szukam superaktynicznych świetlówek t5

które są zbliżone do Philipsa TL03.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.