Skocz do zawartości
piona

Plerogyra sp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko ..gdzie go najlepiej usadowić w akwa? Robie już drugie podejscie do tego korala z mizernym skutkiem ,chodzi mi o to czy lubi duzo swiatła i o przepływ wody ...dolne partie czy górne ..ehh ja to lubie problemy:reading

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie leży na dnie, na piasku w lekko zacienionym miejscu. Nie lubi silnego, bezpośredniego prądu wody, wtedy nie pompuje się i można uszkodzić tkankę. Lubi jak w wodzie jest trochę zawiesiny pokarmowej.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest BARDZO problemowy koral, z moich obserwacji wynika, ze bardzo nie lubi silnego prądu wody, natomiast światlo i pozostale parametry sa jej raczej obojetne. Przykladowo: mam jedna w akwarium z Acroporami, stoi na piasku i jest jej w miare dobrze. Przyklad drugi: mam kilka w akwarium z Acroporami i MASAKRYCZNYM oswietleniem: 2x400W Hqi + 4x 54W T5 przy wysokosci zbiornika 50cm- i jest im dobrze. Mam tez kilka w akwarium z miekasami o dosc slabym swietle, i tam jest im wyraznie zle. Mam tez kilka w ramach eksperymentu w akwarium wyłącznie z niebieskimi T5 i niska temperatura, słowem biotop głebokiej wody - i jest im tam bardzo dobrze ;) Naprawde nie wiem jakie sa dla nich idealne warunki, wiem tylko ze bardzo nie lubia silnego prądu wody a jak juz zaczynają marniec to w 90% umierają...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi,moim zdaniem własnie(głeboka woda) jest kluczem do sukcesu przy tym koralu.Wczoraj zmieniłem ustawienie t5 i koral dostał kopa:clapping...Zasadniczo skłonie sie do samych niebieskich rurek a białe zresetuje z baniaka .Pozd.i jeszcze raz dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei wiem czy głeboka woda czy płytka, ważniejsze jak podali koledzy we wcześniejszych postach, aby nie było silnego ruchu wody. to raczej oczywiste jak popatrzeć na budowe korala, miekka napompowana tkanka, o duzej objetosci przy silnym nurcie wody po prostu ulega sile nacisku i faluje, albo jest "zwiewana", finalnie nie pracuje tak jak koral potrzebuje aby zdobywac pożywienie, a na dłuższa mete sama fotosynteza to dla niego za mało. potrafi duzo zaabsorbować pożywienia łapiąc to co pływa w wodzie podczas karmienia. do oświetlenia jest w stanie sie pewnie przystosować ale generalnie nie ma duzych wymagan.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam 6 sztuk tych korali ,u mnie nie zaobserwowalem jakis wiekszych problemow,problemowe u mnie byly scolymie niestety:banghead,trzymam je w 2 zbiornikach jedne na samym dnie inne u samej gory ,oswietlenie t 5 ,niecaly 1 w na litr,lubia czeste podmiany,karmie TM phyton i zooton,oraz mixem artemia,malze,krewetki, sol Red Sea ,nie lubia mocnego przeplywu wody,przyrosty bardzo dobre oczywiscie miekkiej tkanki,szkielet rosnie powoli,pozdrawiam

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.