Skocz do zawartości
Swirlej2

Modernizacja zbiornika Roman Rozek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ok serdeczne dzięki @Swirlej, bo sie napocileś aby to tutaj umieścić, ja sie napociłem zeby to narysować,

Ok wiec tłumacze prosze o komentarz (nie kłótnie :)), trochę zjadło wymiary ale już dopisuję:

- niebieski jasny akwa 110 x 40 x 50(h) cm

- czerwony 5 cm (h)

- zółty pzrelew 8 x 20 x 30 (h)cm

- zielony "sump" 32 x 32 x 40 (h) cm

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie o taki komin wklejany mi chodziło swirlej jak dziś rozmawialiśmy na gg - tyle że na tylnej ściance akwa.

Roman a jak rozwiążesz przelew wody między akwa a tym pudełkiem? Ja myślałem nad wycieńciem prostokonta na krawędzi akwa i wklejenie plastikowego grzebienia AM.

Wszystko pięknie tylko o co biega z tym doklejaniem 5cm paska szyb bo nie jestem w temacie?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycięcie prostokąta jest fatalnym pomysłem gdyż w rogach wyciecia powstają mikropękniecia i jest olbrzymie prawdopodobieństwo że tam właśnie strzeli szyba.

Romek to rozwiazał dobrze, po prostu zostawi przerwę pomiędzy tymi bocznymi doklejanymi paskami i w nia wklei grzebień. Nie za bardzo tylko rozumiem do czego służy ten kawałek rurki w przelewie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Już tłumacze, czasami rys. nie oddaje zamysłu tworzącego :), a więc tak jak wspomnaiła @Tomasz, mam zamiar pozostawić przerwę między szybami i tam wstawić grzebień a do miejsca przerwy dokleić przelew,

dodatkowa rurak ma służyc tzw , rewizcji cos w rodzaju zabezpieczenia.

Nie podejmuje się wycięcia w istniejącej szybie przelewu ponieważ szanse są 50/50, stąd pomysł podniesienia akwa o 5 cm.

Dołoże jeszcze jedno pytanie do was , co z pompą czy 2500 wystarczy a , może 3500 będzie bardziej praktyczniejsza?

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak racja - jak teraz o tym wspomniałeś to przypomniał mi się artykuł o tym dlaczego rozwalały się pierwsze odrzutowe samoloty pasażerskie, powodem były kwadratowe szybki gdzie w rogach powstawały mikropęknięcia i w końcu rozwalało szybkę a katastrofy były bezpośrednio związana z utratą ciśnienia w kabinie. Dlatego w samolotach mamy zaokrąglone szybki.

A chyba faktycznie nie chciałbym zbierać 500L wody z podłogi i zwierzątek.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek, jeśli to jest rewizja to powinna schodzić do samego dołu, do sumpa - inaczej to tylko kawałek niepotrzebnej rury.

Co do pompy to ja dałbym większą i pościł wyjście pod skały, natomiast podstawa to oczywiście dobra cyrkulacja wewnątrz.

Trochę śmiech mnie ogarnia jak widzę opisy: 100 parę litrów, cyrkulacja 500l/h i moim koralom się podoba. (to oczywiście nie do Ciebie Romek)

Trzebaby zapytać je w wigilię to powiedzą czy im się podoba.

Obecnie mam zbiornik 180l z samymi twardymi (i sps-y zaczynają powoli wypierać lps-y) cyrkulacja 5000l/h. i dopiero teraz jest dobrze.

takze Romek daj pompę główną jaka Ci się podoba, natomiast zrób porządną, odrębną cyrkulację wewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Tomasz, ok dam OR 3500,cyrkulacja w obecnym zbiorniku (250 lit) przedstawia sie nastepujaco:

- maxi jet 1000/h z tyłu szyby lewy kąt wydmuchuje detrys do przodu (24h)

- powerhead 2000/h z tyłu szyby prawy kąt również detrys do przodu (24h)

- przy powierzchni maxi jet 1000/h wzrusza powierzchnię i rozprasza "film" (brak komina lub przelewu) (24h)

- no i serce cyrkulacji TUNZE 7240/2 +elektronika na przemian 1000/4000 lit/h (10h)

czyli nazbierało się około 4000 lit/h, zobaczymy po modernizacji, tak masz racje cyrkulacja to jedna z podstawowych funkcji z deklagu akwarystyki morskiej:

1.żywa skała i tylko żywa

2.oswietlenie

3. odpieniacz

4. cyrkulacja

reszta to bajery :)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choćbym nie chciał, muszę sie jednak z Toba zgodzić. Dołożyłbym jeszcze tylko jakąś metodę uzupełniania wapnia. Reszta to wodotryski, bez których rozsądnie prowadzone akwarium może się obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz to chyba do mnie tu pijesz :)

Moim zdaniem cyrkulacja powinna być taka żeby nie było martwych stref w akarium i dostosowana do typu korali jakie mamy w akwa.

Miałem przez 5 miesięcy jedną pompkę 500L/h w akwarium 112L i WSZYSTKIE korale pięknie się rozwijały. Sarcophyton był przepięknie rozwinięty.

Około miesiąca temu zamieniłem 500L/h projecta na 1100L maxijeta podłączonego do SCWDa. Nawet przyjmując że SCWD zabiera ze 20-30% mocy pompki to i tak jest więcej niż było. Macha teraz tymi koralami na lewo i prawo - czyli tak jak w naturze. Po około tygodniu korale doszły do siebie i przyzwycziły się do zmiany poza sarcophytonem. Ten non stop marudzi - jest więcej schowany niż rozłożony i się wygina w najdziwniejsze pozy. Więc chyba mogę zakładać że mu się podobała bardziej poprzednia, mniejsza cyrkulacja?

Duża cyrkulacja jest dobra dla SPSów a mi się LPSy dużo bardziej podobają i nie koniecznie wymagają tak dużej cyrkulacji.

No i akwarium mam oparte na żywym piachu - próbowałeś kiedyś włączyć dużą cyrkulację w zbiorniku z żywym piachem? Masz wtedy coś a'la operacja pustynna burza.

Także nie skreślaj zbiorników z małą cyrkulacją dlatego że ty masz wicher w swoim akwa (i pewnie puste dno). Jeśli masz koralowce które wymagają takiej cyrkulacji (a piszesz że masz SPSy) to tobie taka potrzeba. Mi nie i moje korale się dobrze mają.

Jak widać nie ma złotej reguły na zbiornik bo zależy co w nim masz. W oceanie też są miejsca gdzie są prądy takie że szasta tymi biednymi koralowcami na prawo i lewo, a są też miejsca np. w lagunach gdzie przepływ jest bardzo niewielki.

Mnie z kolei dziwią zbiorniki na, jak ja to lubie nazywac "styl amerykański" - lamp HQI nawalone że słońce wymięka i cyrkulacja taka jak tornado. Może i nie jestem starym wyjadaczem morszczyzny ale moje skromne półroczne doświadczenia udowadniają że można zrobić normalny, ładdny, i właściwie bezobsługowy zbiornik bez zbytniej przesady w sprzęcie. A w tym czasie postawiłem już 2 (112L w pracy i 12L w domu) i oba się mają świetnie.

Popraw mie jeśli gdzieś skłamałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

tak, wspomniałem o tzw podstawie do uruchomienia, z reką na sercu moge powiedzieć ze 2 lata temu zastosowałem sie , teraz dorobiłem sie tzw "bajerów" które nie tylko mnie ułatwiaja życie ale także moim podopiecznym, a 5.07.05 mija 2 lata stąd moja modernizacja, coś w rodzaju prezentu dla mojego hepatusa i reszty bandy :)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na dnie mieszankę piachu i żwiru 1-2mm. Także jeśli myślisz że stosowanie dna uniemożliwia zastosowanie wiekszej cyrkulacji to jesteś w dużym błędzie.

Masz racje jednak, że do zwierząt które chodujesz cyrkulacja x20, x25 byłaby grubo przesadzona. Jednak x5 to jeszcze większe przegięcie.

To wogóle błędne koło. Ludzie sie cieszą że im ładnie skała obrasta algami wapiennymi i dają tycią cyrkulacje. Rzecz w tym że to właśnie porowata, niezarośnięta skała powinna być bezustannie mocno obmywana aby spełniała swoją funkcję, a nie tylko rogi zbiornika żeby nie gromadziły się brudy - a tak się niektórym wydaje.

@SMK masz widocznie glaukiego a on nie znosi duzej cyrkulacji i się w pełni nie otworzy, takie życie. Jednak innym wyjdzie to na zdrowie. Wszystkim nie dogodzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@smk, każdy broni swojego obojętnie, nawet jeśli to niezgodne z ogólnymi zasadami, ja na początku byłem skłonny bić sie z każdym kto mi powiedział ze bez sumpa i przelewu nie można, dzisiaj chylę głowę można bez sumpa ale pamietaj coś za coś nie nic za darmo,

jeśli chodzi o sarcophytona to gosciu musi się dostosować do obecnych warunków kazda zmianę odczuje poprzez wypompowanie z siebie wody na jaki czas nie wiadomo zależy jak drastyczna była zmiana.

nie ma co debatowac nad HQI, bo teraz jak bym zakładał od nowa akwa to bym zrobił na T5 (też styl amerykański)

pamiętaj bronimy tego co nam wyszło ale to nie znaczy ze trzeba to przyjąc za wyznacznik

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to że bronie swojego za wszelką cenę tylko z wcześniejszego posta Tomasza wywnioskowałem że tornado w akwa to jedyna słuszna droga a tak oczywiście nie jest - co przyznał Tomasz w następnym poście :)

Skłamałbym także mówiąc że miałem tylko 500L/h bo przecież mam jeszcze podwieszonego biostar flotora który ma pompkę 2000L/h i spływa kaskadą jednak co do tej pompki na igiełce to jak mierzyłem kiedyś jej prawdziwą wydajność (czas w jakim napełniała 250ml szklankę) to wyszło coś koło 350L/h - reszta widocznie to powietrze.

I nie mówie dużej cyrkulacji NIE :) Bo planuje na jesieni zbiornik ok 500L i jako cyrkulację chciałem SCWDa ale skłaniam się coraz bardziej w stonę 2x Tunze Turbelle Stream 6060 na falowniku. To jest 2x 6000L/h ale delikatniejszy strumień wody niż w standardowych pompkach więc nie powinno robić zadymy.

No i oczywiście odpale na T5 bo mi się pięknie sprawdziły u mnie i dla blików nie zamierzam z nich zrezygnować.

Także tak jak tutaj też stwierdziliście - parametry odpowiednio do zwierzaczków w akwa a nie na siłę na maxa wszystko. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image0018zn.gif

Witaj wesoly Romek :D

Sluchaj z tego przelewu to niech sobie woda bezpiecznie spada do sumpa i jak najprostrza droga (mam namysli tutaj zastosowanei "bogen 90° " ), nie do odpieniacza , mysle te tak bedzei bezpieczniej ... , jak myslisz ?

Czekaj przerobie troche to Twoje dzielo tak jak ja bym towidzial.

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image0018zn15mt.gif

Niech splyw bedzie splywem , swobodnym splywem wody (nie przedabrzac) im mniej tych rur tym lepiej, a maxi jet dodatkowy to nie taka tragedia , ale to jak uwazaz Roman , ja bym zrobil wlasnie tak.

pozdr..

Ps; Te dwie rurki jedna przy drugiej ( to jest jedna i ta sama wiadomo , tylko tam bedziesz mial srubunek i tak zeby bylo lepiej to widac to tak mi sie namadzgalo:D )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

własnie o to chodziło o wasze sugestie, wiem od @Tomasz ze napewno OR 3500, a od ciebie że lepiej odpieniacz w sumpie, ale co pokaże życie zobaczymy w każdym razie dzięki za cenne spostrzeżenia

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć Romanie, mogę tylko potwierdzić słowa Tomasza. Mam podobne warunki 240l z sumpem i pompą obiegową OR 3500 i wcale mi się nie wydaje za dużo. Jeżeli moge dodać parę słów na temat twojego projektu, to postaraj się tak poprowadzić orurowanie by połączenie pompy obiegowej z wyrzutem wody z sumpa do akwarium odbyło się możliwie najprostszą drogą, jak najmniej zakrętów (chodzi o straty mocy pompy), a zrzutem wody z tanku do akwa się nie przejmuj. Tam zakręty nie przeszkadzają. Zrób to z rury min. 1,5" i będzie ok. Pompa OR 3500 ma przyłącze 3/4".Koniecznie ściągnij rewizję z tego doklejonego przelewu aż do sumpa osobną rurą (też ok 1,5")Działaj i informuj na bieżąco o zmianach.

pozdrawiam

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha jeszcze jedno, żebyś nie zrobił tego błędu co ja: zastosuj długi grzebień, myślę że z ok 30 cm będzie ok. Ja mam ok 16cm i okazało się że to za mało. Musiałem powyłamywać co drugi ząbek w grzebieniu i dopiero wtedy było ok.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@alex, dzięki bardzo, jestem na etapie załatwiania sprzętu napewno się do Ciebie odezwę na priv, no to teraz juz nie będe publikował Twojego zdjęcia z @rah, z drugiej strony szkoda ............

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.