Skocz do zawartości
Pavilon

Biała monti, brązowa acra :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po 5tygodniowym pobycie w UK w akwa zastałem taki widok:

dsc02351.jpg

dsc02352d.jpg

dsc02354z.jpg

Akwa było co dziennie karmione artemią i oczywiście co dziennie uzupełniana była woda RO. Zasolenie w normie przed chwilą sprawdzałem spadł tylko o jeden stopień od wyjazdu... I co tu robić ? Wieczorem zrobię podmiankę i może karmić obficie ? Da się odratować ?

Pozdrawiam

112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak parametry?

90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus

Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam, na wysokie NO3 z niekontrolowanego przez Ciebie karmienia, i wyjałowienie wody z mikrelementów w wyniku braku podmianek solanki. Próuj, nic Ci już nie pozostało - jak nie straciły tkanki pewnie powrócą do dobrej kondycji, choć biały kolor może świadczyć chyba o utracie zooksanteli.

Pozdr,

tomko

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jutro zrobię podmiankę 20l. Polipy są na monti więc jeszcze nie jest źle. Myślałem też aby kupić jakieś mikroelementy tylko jakie ?

Aha i zapomniałem napisać, że akwa chodziło bez odpieniacza... Jutro też go odpalę.

112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mikroelementy tylko jakie

Ja stosuję ECO System Reff Solution ok. 1 ml co drugi dzień - jest tam wszystko co trzeba łącznie z pierwiastkami śladowymi, witaminami itp. Raczej działa bo korale mają naprawdę fajne kolorki.

Nie pracujący odpieniacz tylko potwierdzałby tezę postawioną powyżej :)

Pozdr,

tomko

ps. Daj znać w wątku, jak się sprawa potoczy dalej

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, były upały a Ciebie nie było... Osobiście widziałem dwa zbiorniki, gdzie tego lata temperatura poszła pow. 30 stopni. Nie wszystko padło, ale straty takie, że gościowie rozważali likwidację akwa. Lato to zdecydowanie zły okres na długie wyjazdy przy naszym hobby. Nie napisałeś dlaczego odpieniacz nie działał- jeśli to była awaria, to zdarzyło się nieszczęście, ale jeżeli go zwyczajnie wyłączyłeś na czas wyjazdu to jest to katastrofa. Proponuję, abyś na przyszłe wyjazdy zapewnił zbiornikowi nadzór osoby kompetentnej, choćby na zasadzie okresowej wizytacji.

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bieli na tej monti nie widzę, zooksanteli to tam nadmiar:) Nie lej żadnych dodatków, zacznij robić normalne podmianki, ja bym, nie robił żadnej dużej, rób tkie jakie robiłeś przed wyjazdem, jak zrobisz podmianę 20 litrów w 112 litrowym baniaku do tego na bogatej soli to spodziewaj się wysypu glonów, włącz odpieniacz i ogranicz karmienie, za jakiś czas wszystko wróci do normy:) Aha, i podnieś czyścik z dna :strutin

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.