Skocz do zawartości
luft

Automatyczna dolewka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radiesteta

Zgadza się to link na hybił trafił. Bliżej siebie w rybce jest prawie 100 zł taniej. I jeszcze pytanie na ile przecietnie warto wyliczyć taki zbiorni 5-7 dni ? Czy woda RODI nie traci swoich własciwosci po takim czasie stania ?

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie traci. Wylicz sobie tak, żebyś mógł pojechać na urlop. Teraz mam zrobioną dolewkę na elektrozaworze prosto z RO DI wcześniej miałem pojemniki do kamperów. Jeden był na stałe, a jak wyjeżdżałem to podpinałem jeszcze dwa przez kranik w takim pojemniku i łączyłem w naczynia połączone.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 10 dni, to optymalny czas. Praktycznie co tydzień coś tam trzeba w zbiorniku pogrzebać, więc na 7 dni musi wystarczyć, a gdy wyskoczy coś niezaplanowanego lub z powodu braku czasu mamy jakieś opóźnienie, to te dodatkowe 3 dni są zawsze w zapasie :). Na wypadek wszelkich, dłuższych wyjazdów mam takie 20 litrowe wiadro (do mieszania farby zakupione w markecie budowlanym), którego używam do przygotowywania solanki a podczas dłuższej nieobecności jako zbiornik dolewki XL :D. Woda RO po DI jest chemicznie czysta, dlatego w naturalny sposób wchłania wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia jak gąbka. Dlatego ja stosuję pojemniki ze szczelną pokrywą.Czy to pomaga nie wiem, ale mnie na pewno uspokaja ;).

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Aha ale takie zostawienie baniaka na kilka dni bez żadnej opieki nie jest chyba zbyt rozsądne ? Bo ryby trochę się przegłodzą wtedy. Jak mnie nie ma to co 3 dzień mam osobe po minialnym przeszkoleniu która nadzoruje czy mieszkanie jeszzce całe i karmi mi życie w akwarium. Fajnie jak dolewka jest połączona z filtrem RODI ale chyba tylko nieliczni moga sobie na taki komfort pozwolić. U większosci osób oznaczałoby to ciagniecie rur i i instalacji przez kawałek mieszkania czyli kucie rynienek i całego systemu.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Ty, ja mam jakieś 10 metrów wężyka 1/4" pociągniętego od kuchni do akwarium pod listwami podłogowymi. Przecież to się wykłada jak przewód elektryczny. Jak trzeba zrobić kąt 90 stopni, to można zastosować odpowiednią złączkę.

Co do karmienia, to istnieje coś takiego jak karmnik automatyczny ;-).

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

No co Ty, ja mam jakieś 10 metrów wężyka 1/4" pociągniętego od kuchni do akwarium pod listwami podłogowymi. Przecież to się wykłada jak przewód elektryczny. Jak trzeba zrobić kąt 90 stopni, to można zastosować odpowiednią złączkę.

Co do karmienia, to istnieje coś takiego jak karmnik automatyczny ;-).

Tak się domyślam tylko ja w lato zeszłego roku robiłem remont mieszkania. Inna sprawa że u mnie mieszkanie trochę na jamnika jest i niestety kuchnia i pokój z akwarium to 2 przeciwne strony mieszkania. Więc u mnie to raczej ze 25-30 metrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.