Skocz do zawartości
Tofik

Poziom wody

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie na szybko, bo zaraz muszę uciekać - może ktoś zdąży odpowiedzieć.:

Jeżeli w akwarium a wysokość 50cm, grzebień zamocowany jest 1cm niżej. Od górnej krawędzi akwarium i ma wysokość 6cm.

(Mówimy o sytuacji z kominem zewnętrznym), po zalaniu i włączeniu pomp, woda spiętrza się na grzebieniu, załóżmy 2cm.

Czy jeżeli doleję np 10L wody do akwarium, to poziom wody się podniesie tylko w akwarium? - zależy mi na tym, żeby zalać grzebień do np 4cm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, poziom wody podniesie się tylko w sumpie w komorze pompy, przecież wydajność jej się nie zmieniła. Montując wydajniejszą pompę uzyskasz wyższe spiętrzenie.

150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010

Kupię szczepki korali miękkich i LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, ale wody przybyło, to gdzieś musi się ona rozłożyć - w obiegu będzie więcej wody to i chyba wyższy poziom będzie - tak mi się wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale w sumpie, w komorze pompy (założyłem,że masz sump). Można też podnieść spiętrzenie wymieniając grzebień na bardziej " gęsty" , lub jak pisałem wymiana pompy. Jeśli nie masz sumpa to poziom się oczywiście podniesie w akwa.:)

150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010

Kupię szczepki korali miękkich i LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właściwie to po co mi grzebień bez sumpa :)

Tak mam mieć sump.

W takim razie jak będzie za nisko, to zagęszczę go jakość :D

Dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda zawsze splynie gdzie ma najlatwiej i najnizej. Jak masz za wysoko lub za gesty grzebien, lub slyw za maly a za mocna pompe

przelejesz akwarium. Nawet jak na pierwszy rzut oka wszystko bedzie dzialalo OK po kilku tygodniach grzebien pozarasta glonami i syfkiem co zmniejszy jego mozliwosci.

Tofik nie zalej podlogi:)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem dodatkowa woda natychmiast się rozłoży tam gdzie ma mniejszy opór. Jeżeli dolejesz do akwarium, pomimo tego że przez spływ woda 'ucieka' do sumpa, to ten nadmiar wody powinien spowodować przelanie się jej do komina i poprzez zwiększone ciśnienie (większa masa wody) przyspieszenie zrzutu. Oczywiście aby zaobserwować to zjawisko należy wziąć pod uwagę pojemność akwarium, komina i ilość dodanej wody. Następnie nadmiar wody jak już przedostanie się do sumpa i docelowo do komory z pompą obiegową, także w jakimś tam procencie powróci do akwarium. Wydajność pompy obiegowej zależy także od ilości wody napierającej na wirnik. Im większe ciśnienie (ilość wody), tym mniej pracy muszą wykonać łopatki aby wodę przenieść na wyższy poziom. Z czasem jednak, jak to w naturze, wszystko się wyrówna i będzie pracowało zgodnie z ustawieniami. Do tego należy jeszcze doliczyć parowanie wody w czasie i te 'dodatkowe litry' również rozłożą się na ewentualne jej braki.

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.