Skocz do zawartości
rysiu

Jeszcze jedno tanie pienidło DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Kolegów :) potrzeba matką wynalazków, a babką wynalazków nuda :D W pracy zacząłem sklecać odpieniacz z tego co znalazłem, a że pracuję w sklepie komputerowym, to wala się masa różnych pudełek i innych plastików. Wynikiem poszukiwań powstało to co na zdjęciu poniżej:

3381-20100908_001.jpg

Wysokość komory reakcyjnej - ~30cm

Szerokość komory reakcyjnej - ~13cm

Wysokość kubka zbierającego pianę - 15cm

Czarny element łączący komorę i kubek jest tymczasowy (żeby mieć ogólne wyobrażenie), mam tutaj największy problem, nie wiem jak te dwie części ze sobą połączyć, żeby nie przeciekało i można to było bez problemu rozłączyć. W pobliskim sklepie hydraulicznym niestety największy dostępny śrubunek ma średnicę co najmniej nie zadowalającą. Czy ktoś bardziej doświadczony w DIY może podpowiedzieć w jaki sposób wykonać łączenie?

90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus

Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to czekamy na kolejne odsłony:)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz po cake'ach? Szacunek... jestem ciekaw jak będzie wyglądał produkt finalny i jak działał, no i 3mam kciuki!

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup w castoramie rurę kanalizacyjną np fi50 lub 75mm. Odetnij kołnież ten z uszczelką i masz połoczenie komory z kubkiem.

Pozdrawiam

orty do poprawy, pkt. 8 Regulaminu

100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8,  Tunze 1073.020, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#282012 remii :

Kup w castoramie rure kanalizacyjną np fi50 lub 75mm. Odetnij kołnież ten z uszczelką i masz połoczenie komory z kubkiem.

Pozdrawiam

Ja mam tak u siebie i uważam to za rozsądne i tanie rozwiązanie

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie myślałem żeby tak zrobić :) dzięki za utwierdzenie w słuszności pomysłu :D

90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zastanów się dobrze nad klejem bo np. acrifix Ci się nie nada. Ja cały odpieniacz (plexi i spienione pcw) mam sklejony tym klejem i jest wszysto ok ale PCV-ke przykleiłem na klej do hydrauliki (zgodnie z zaleceniami forumowiczów) bo wcześniej trzymała się kilka dni i zaczęła cieknąć spoina a jak chciałem opróżnić kubek to sie rozeszło wszystko w tym miejscu.

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a propos kleju. Czym przykleić buteleczkę po Kent Essential Elements do Cake Box'a? :nono

PS. To będzie mój kubek, buteleczka Kent idealnie pasuje do rury kanalizacyjnej fi 50mm :) dzięki temu cały będzie przezroczysty.

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować klejem na gorąca z pistoletu.

Pozdr,

tomko

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten klej nie puszcza przypadkiem pod wpływem wilgoci?

Ja u siebie w pokrywie już 2 razy przyklejałem przewód,jestem ciekaw kiedy znów odpadnie.

A może tym razem, nie przewód, a statecznik..

Fajne cacko :nono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ten klej nie puszcza przypadkiem pod wpływem wilgoci?

Zależy od tworzywa - Twoja pokrywa pewnie jest z ABS?

Ja na takim kleju mam też odpieniacz poklejony, cały czas stoi w wodzie i musialbym się nieźle namęczyć aby go rozpitolić. IMO Cake` i są zrobione raczej z tworzywa, które ładnie by sie skleiło na gorąco.

Pozdr,

tomko

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rysiu witaj,jak na dzis sie przedstawia projekt twojego pienidla?,a moze juz zaczelo pracowac?,daj znac,pozdrawiam :clapping

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomko zrobiłem takie samo pienidło jak Ty masz, bo potrzebowałem do experymentu i niestety klej nie trzymał, rozpadło się ;P

Dlatego nie mam zaufania do tego termo kleju, kamienie klejone w dzieciństwie też się rozpadały w wodzie :tongues

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#288200 deXter :

Tomko zrobiłem takie samo pienidło jak Ty masz, bo potrzebowałem do experymentu i niestety klej nie trzymał, rozpadło się ;P

Dlatego nie mam zaufania do tego termo kleju, kamienie klejone w dzieciństwie też się rozpadały w wodzie :)

Witam,

Rozpadło się bo te pudełka na CD to polipropylen - tworzywo sztuczne trudne do lakierowania i klejenia. Aby w miarę poprawnie skleić należy powierzchnię aktywować plazmą, koronować lub obrobić chemicznie fluorem lub chlorem... Dobra a teraz napiszę jak zrobić to prosto. Powierzchnię na którą nakładasz klej neleży opłomieniować płomieniem zapalniczki (delikatnie na krzyż przejechać po niej kilka razy płomieniem - nie tak aby się nadtopiła, wtedy jest źle). W ciągu 12 godzin nakładasz klej i jest w miarę OK.

Simonto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.