Skocz do zawartości
mallyy

DM1 dual TDS Meter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pożyczyłem taki miernik, bo mam wątpliwości co do jakości mojej wody po osmozie. Mam osmozę z takich 4 komór (tub) połączonych ze sobą. Jeden wężyk doprowadza wodę do całego filtra. Wychodzą 2 wężyki. Z jednego ponoć ściek - i to wale do kibla a z drugiego osmoza. Choć znalazłem na forum takie pytanie (jak to podłączyć) to mam wątpliwości czy jest to OK. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mam podłączyć ten miernik? Tak na chłopski rozum to do IN powinna być podłączona woda z sieci a na OUT woda po osmozie (finalna) ale nie jestem pewien. Proszę o szybką podpowiedź - miernik muszę oddać w poniedziałek.

PS jak długo woda musi się przelewać przez miernik żeby zrobić pomiar?

900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do IN mam podłączony wężyk po osmozie, a do OUT wężyk już końcowy za DI. W ten sposób mogę monitorować jakość wody po membranie i jej zużycie oraz jakoś na samym wylocie.

Odczyt powinien być widoczny już w momencie przepływu wody przez miernik, należy jednak poczekać kilkanaście sekund aż się ustali.

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zalozenia tak wlasnie powinno byc. Sonda IN wpinana jest przed filtrem, sonda OUT po filtrze. Daje to obraz stopnia skutecznosci calego zestawu. Jednak dla nas o wiele bardziej istotny jest stan membramy. Na wode w kranie wplywu nie mamy. Wiekszosc z nas, dysponujacych przeplywowymi tds'ami wpina je przed i po DI. Wtedy IN (przed zywica) pokazuje Ci stan oczyszczania przez membrame. Sonda OUT - stan zywicy DI. Zbyt wysoki wynik przed zywica oznacza koniecznosc wymiany prefiltrow i/lub membramy.

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

In daj za RO a out za DI , na ściek nie potrzeba bo po co

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#285393 Marqo :

In daj za RO a out za DI , na ściek nie potrzeba bo po co

Przecież dokładnie to napisałem. Zaraz całe elaboraty powstaną zapewne gdzie wpiąć TDS :( Pozdrawiam

cc183b31859f2d3073f0571477a8ac16u1871a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden telefon i wszystko jasne. Dzięki grzejanc. Proste rzeczy dla początkujących są czasem bardzo skomplikowane... A ja nawet nie za bardzo wiedziałem jak jest filtr zbudowany i gdzie jest co. :kapelusz

900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.