Skocz do zawartości
Jacek1305765940

Spokojnie, jestem, czytam, nie zginołem

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, jestem, czytam, nie zginołem.....

w środe 7 czerwca mam zamiar odebrac żywa skałe / na razie 2 kilogramy / i moją pierwszą rybke

Dascyllus aruanus - mysle ze przezyje...

nie do tej pory nie mam zadnych problemow z jakimikolwiek glonami

parametry wody jak narazie rewelacja tak wskazują pomiary, co prawda dodając ca(oh)2 przesadziłem troszeczke i sie oskrobałem szybki z wytrąconego i osadzonego wapnia, ale to mam za sobą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywą skałe bede co jakiś czas dodawał w małych ilościach a przypomne ze moj zbiorniczek ma 200 l , myśle ze w ten sposob co prawda akwarium bedzie dłużej dojzewalo ale napewno przezyje więcej zywych stworzonek przytarganych na zywej skale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o to chyba chodzi ...jak najwięcej zycia, co prawda nie za bardzo jeszcze wiem ktore ewentualne stworzonka sa nieporzadane, a przynajmniej napewno jeszcze nie wiem jak wygladaja .... ale mysle ze mi pomozecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalej w kominie mam ceremike a na wierzchu watke, ktorą systematycznie zmieniam, i dalej dolewam wodzi do zbiornika tak codziennie 5 ml, niestety dalej jeszcze nie mam odpieniacza stad zywa po troszeczku w małych ilosciach bede dodawal, a tuff zostawie, lubie miec duzo kamieni w zbiorniku, moze z czasem jak juz zywa sie nie bedzie miescila to bede w miare dokladania zywej usuwal tuff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z rybek narazie tyle bo chce miec akwarium rafowe, a ta jedna niech narazie plywa to nie bedzie tak nudno z tymi kamykami, mysle ze jak dodam zywej to zacznie sie w koncu dziac cos ciekwego, zalezy mi aby wsio sie pokrylo glonami wapiennymi... powoli wloze jakies kraby, krewetki, moze wężowidlo , zobacze jeszcze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obieg wody mysle ze mam ok

pompa 1200 l przez komin

i druga 1200 l do merdania wody w akwarium

podloza nie bede mial zadnego - znaczy zwirkow i piaskow itp. napewno latwij bedzie czyscic wsio ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oswietlenie - na razie 3 x T8 - 30 w kazda w tym jedna akryniczna, ale dołoze jeszcze 1 akryniczna i jedna dzienna - 10 000 k albo wyzsza , moje akwarium ma 50 cm wysokosci i mysle ze to powinno wystarczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo ciekawy wynikow twojego eksperymentu.

Ja mam oprocz swojej ekosklay pare kilo suchej skaly...po tygodniu slimaki zaczely po niej lazic tak wiec powoli chyba ozywa...

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka za jakosc ale to tylko aparat z komorki

grzalke gdzies wsadze zeby nie byla widoczna , to samo z pompa, oswietlenie i przod szafki i boki akwarium do zabudowy jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwa duze kamienie po prawej , tuff wapienny zamowiony w sklepie , reszta to wykopane osobiscie, te wykopane osobiscie mocza sie ze 2 miechy a moze i juz 3 , a te sklepowe 1 miesiac , jak widzicie nie ma niewiadomo jakich i niewiadomo ile glonow, a od srody dokladam po troszeczku zywa ..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze naucz sie edytowac wlasne posty, bo tej sieczki nei da sie czytac :D

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek nie jesteś na gadu gadu tylko na forum

To wszystko co nabazgrałeś powinieneś wpisać w jednym poście a nie licznik sobie nabijać.

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie marx, mysle ze napisalem wyraznie i zrozumiale, no moze nie dla ciebie, poczytaj ToJestGosc, to moze zrozumiesz, nio jedynie w czym masz racje to ze moze to powinno byc napisane w off-topic, ale postanowilem umiescic to w ogolnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

azmodan, masz racje

to powinno byc w jednym poscie, uwierz mi nie zalezy mi na liczniku, prawdopodobnie nie bede zadnym guru akwarystyki morskiej, chce miec po prostu piekne akwarium, a ze tak sie rozpisalem , tak na goraco ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu !!

Jak chcesz coś dopisać to przy swoich postach masz z prawej strony EDYTUJ i tam to dopisuj !!!!

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie nie jestem nerwowy ale to mnie lekko ruszyło :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za szczerość ale to mi wygląda na Tanganikę.

Tylko tropheusów brakuje. @Jacek, podejmujesz duże ryzyko, wiesz o tym? A ryzykujesz życiem innych stworzeń. Nie mam dużego doświadczenia w słonych akwariach, moj zbiornik ma rok ale wrzucenie żywej skały razem z rybą do akwa bez odpieniacza, opartego na paru wapieniach to jest coś, na co bym się nie porwał. Odpuść tej biednej rybie. Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.