Skocz do zawartości
bamboo

białe "robaczki" na szybie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyglądałem się jak akwarium dojrzewa - było brunatne, teraz jest zielone - ma 3 tygodnie z groszami, dojrzewanie zgodnie z planem -testy itd - Super!

Na szybie zobaczyłem całą plagę malutkich robaczków. Są bardzo małe, tak 5 x mniejsze niż muszki owocówki. Są białe i składają się tak jakby z 2 malutkich kropek. Nie umiem tego lepiej wytłumaczyć, a na zdjęciu nic nie widać. Widać małe białe kropeczki.

Kropeczki te ruszają sie dość szybko i jest ich naprawdę sporo. Siedzą głównie na szybie - możliwe że na piasku i skale ich nie widać.

Czy powinienem coś z nimi zrobić?

W akwarium oprócz 2 grzybków, rurówki i marniejącej sinularii (za wcześnie na nią było) nic nie ma. Obsada - 1 malutki ślimak :)

Dziękuję z góry za pomoc !

_______________________________________________________________________________________

450L + Sump 90L szczepkarium, odpieniacz ATI 250 na 2 x Tunze Silent 9430

Moja stronka: http://goralewicz.co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wirki. Levamisol.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#290153 tomasz :

Wirki. Levamisol.

wątpie że to wirki...przy dojrzewaniu bardo wiele jest takich "plag" że na szybie co chwile widzimy coraz to różniejsze stworzonka, które z czasem schodzą, poszukaj na tej stronce może znajdziesz http://pl.reeflex.net/kategorie/81.html

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wim o czym mówisz, małe, szybko się poruszają, jakby miniatura mantisów, zostaw, nieszkodliwe, później ich populacja się zmniejszy.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie same robaczki :) Raz jest ich bardzo dużo raz mało , wydaje sie jak by zależało to od parametrów wody :)

Przebywając z kotem w bliskiej zażyłości można się nabawić kompleksu niższości :)

nano-reef 20L kupiony-13.IX.2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie będziesz przekarmiał to szybko się zmniejszy populacja tych robaczków, na razie żyją z tego co znajdą na skale.

PS. Miło powitać nowego morszczaka we Wrocławiu. Jeśli będziesz potrzebował pomocy,testów itd. wal do mnie śmiało, chętnie pomogę

pozdrawiam

150L + 80L Sump, LED 90W, BEAST400, JVP-102, powrót 2000l./h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc! Reeflex przejrzałem i nie znalazłem tych dziwadeł :) Jak to strasznie miło, że wszyscy pomagają :)

Seb: Jest dokładnie tak jak mówisz (dzięki btw). Zostawiam - jak zjedzą mi wszystko, wyjdą z akwarium i zaczną tresować koty to dzwonie do Ciebie po pomoc :)

Ice4: Dziękuję za miłe powitanie - świat mały - moi pracownicy robią u Ciebie zakupy do firmy :)

W piątek odpalam pierwszego białego ReefMaxa na forum. Mam już jednego od tygodnia, jednak ma wadliwą klapę, która świeci wszędzie tylko nie do wody :) Jak tylko wyślą mi nowego do brzęczącego sklepu we Wrocławiu, to się odezwę. Zobaczysz może przy okazji te moje zwierzaki.

Przepraszam za offtop ale się podekscytowałem :)

_______________________________________________________________________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze rybki beda sie cieszyc z takich "robaczkow".:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - za małe są te moje :/ Nie wiem co to za zwierzaki dalej :)

Stani - no na pewno :) Rybek nie będzie za bardzo na tym "metrażu". Planuję jakieś kraby, krewete, ślimaki itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#290594 Artur___ :

Witam wszystkich serdecznie,

czy to co Ci biega po szybach to może coś takiego (wielkość 1-3mm):

http://podforak.rzeszow.pl/upload/19_robak.jpg

U mnie są dokładnie te bestie, wykończyły mi trzy kolonie ZOA, najbardziej aktywne są nocą ale i w dzień je widać ,ich populacja wyraźnie się zmniejszyła odkąd mam mandaryna. Niestety dalej nie wiem co to jest. Swoją drogą czym ustrzeliłeś taką fajną fotkę?

150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010

Kupię szczepki korali miękkich i LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę że sam nie jestem rano patrze a tu tego dziadostwa w cholere, błazenek skubie cos tam z szyby ale jest tego sporo!!co z tym zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwości a same znikna u mnie tak było.pozdr

100x40x30 + sump oświetlenie LED DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te stworki świadczą o dobrej kondyci zbiornika ! zapamiętaj akwa teraz,zrób fotki i testy.Za kilka m-cy robaczki znikną a wtedy porównasz akwa z tym co było wcześniej, jestem pewien że będzie w gorszej kondycji.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi, masz dużo racji, z tym że ja to wiążę z odpieniaczem, mam wszelakiego robactwa od metra od prawie roku:) w poprzednim baniaku, kiedy używałem odpieniacza na igle, taka drobnica utrzymywała się góra do pół roku od odpalenia zbiornika.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zrobie teraz testy, zdjęcia itd. Dzisiaj przywiozłem Xenie od Górka i pare innych fajnych gadżetów. Żałujcie, że nie ma zdjęć jego akwarium na forum bo wrażenie robi spore!

Wrzuciłem xenie + inne korale do Nano i wszystko się momentalnie pootwierało, ksenia pulsuje, zoa otwarte :) Aż miło to oglądać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#290850 basterek-4 :
#290594 Artur___ :

Witam wszystkich serdecznie,

czy to co Ci biega po szybach to może coś takiego (wielkość 1-3mm):

http://podforak.rzeszow.pl/upload/19_robak.jpg

Swoją drogą czym ustrzeliłeś taką fajną fotkę?

lustrzanka + drugi obiektyw odwrotnie zamocowany (najlepiej szeroki kąt)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.