Skocz do zawartości
rogalov

sarcophyton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ludziska kochane to mój pierwszy post w tym dziale i mam nadzieję, że ostatni.

Coś dolega mojemu sarco:cursinWygląda to tak, jakby w tym szarym miejscu zaczął gnić.

Teraz nie wiem co z nim zrobić.Zostawić i poczekać parę dni, a może spróbować to jakoś

w miarę sprawnie wyciąć?Skały nie dam rady wyciągnąć, bo cała konstrukcja opiera się 

własnie na tym kawałku.Doradźcie co będzie najlepsze, żeby uratować korala, a jednoczesnie 

nie zapaskudzić baniaka.Z góry dziekuje i wklejam kilka fotek.

http://picasaweb.google.com/lh/photo/GcVp7-LlcNZpLkZINVh1Qw?feat=directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/foSoCuxKQc3ca469dcsW_w?feat=directlink

A tu widok od spodu i widoczne miejsce o szarym kolorze.

http://picasaweb.google.com/lh/photo/BFTifjKuDSf2C3I5zn50gQ?feat=directlink

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa tez miały coś podobnego, tylko te placki białego były większe. Po dwóch-trzech tygodniach wszystko wróciło do normy.

Spokojnie, Sarkopytona trzeba młotkiem walnąć żeby go ukatrupić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się , że mój też miał coś podobnego, ze zdjęcia trudno ocenić czy to samo, ale też miał w takim miejscu "łyse", ale tak jak kolega wyżej napisał u mnie również po jakimś czasie, mniej więcej po 1 do 2 tygodni wszystko wróciło do normy:)

Pozdrawiam

663l OW P+2xB (170x65x60h)+ sump (150x55x45h), 2x Blau WM 2x13K, NewJet 4500, APF 600, 55kg LR+ 25 DR, 30kg LS, Kessil 2x A360WE + kontroler

LPS, SPS, Miękkie,ukwiał. Sól AF, Balling Ca+Kh, + Jod, Coral E i A

Karmienie: 6-8 kostkek dziennie + płatki Ocean nutrition.

gallery_11020_2503_65257.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z moich sarco miał podobne uszkodzenia po dotknięciu małego ukwiałka Diadumene cincta, więc myślę, że to podrażnienie/poparzenie. Wróci za parę dni do siebie:)

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą to być ślimaki..... zaobserwuj czy przy zgaszonym świetle w tym właśnie miejscu nie widać cieniutkich nitek długich na kilkanaście centymetrów.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wykluczam ślimaki i inne robactwo, ukwiała też. Jedyne co przychodzi mi do głowy to krab pustelnik.Czasami widuje go właśnie na sarco.

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.