Skocz do zawartości
Warlock

aklimatyzacja ryb od zaplecza

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam zapytanka:reading

Rowniez mialem okazje byc podzcas dostawy i czym bylem zszokowany to tym ze ryby sa pakowane doslownie w szklance czy dwoch wody. Czy daje sie czysty tlen ze ryba przezywa podroz (wiejska droga z farmy na lotnisko,upal, lot, czesto przeladunek, podroz z lotniska na sklep. Wiem ze napewno Preis robi specyfiki pomagajace w aklimaptyzacji ryb.

Drugie pytanie od strony technicznej. Nawet jak sie otworzy piec takich workow to poziom wody w widrze to kilka centymetrow. Ryby leza a woda szybko sie wychladza. Na serio nie dolewacie minimalnie wody? Jakies napowietrzanie? ogrzewanie? ta woda kapie i kapie

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

""Drugie pytanie od strony technicznej. Nawet jak sie otworzy piec takich workow to poziom wody w widrze to kilka centymetrow. Ryby leza a woda szybko sie wychladza. Na serio nie dolewacie minimalnie wody? Jakies napowietrzanie? ogrzewanie? ta woda kapie i kapie""

Ja robie osobiscie na zdrowa logike. Jesli po nalaniu wody z woreczkow jest tyle wody w wiaderku ze ryba lezy na boku lub gorzej wystaje z wody to wydaje mi sie mniejszym zlem dolanie chociaz tego minimum do pozionu w ktorym moze chociaz swobodnie plywac. Pozniej mozna sobie kropelkowac:D takie jest moje zdanie. Zachecam innych do wypowiadania sie jak to u was sie odbywa

Pzd

kryzys w baniaczku przyjme wszelkie zycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz, wody jest mało właśnie po to, żeby zmieściło się do wora dużo tlenu.

Wg mnie najbezpieczniej postępować jest w taki sposób:

Nalej do wiadra wody z akwarium, włóż ryby w workach do wiadra, włóż do wiadra grzałkę jeśli jest zagrożenie wychłodzenia. Kropelkuj do worków, ile się zmieści. Przełóż woreczki do akwarium, żeby temperatury się wyrównały, ale nie wylewaj z nich wody do akwa, tylko przełóż ryby siatką.

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schodzimy z tematu. Aklimatyzacja ryby po przyniesieniu do domu jest zupelnie inna niz ta ktora przechodza ryby po podrozy z Azji. W domu bez partolenia. Worek do akwarium zeby wyrownac temperature. Zasolenie w sklepowych systemach z rybami jest zazwyczaj na poziomie 1,018. Temperatura wyrownuje sie w szybko ale na przyzwyczajenie ryby do zasolenia w akwarium zabiera mi okolo godziny. W sklepie ryby sie karmi i nawet jak sie zalatwi w worku to podroz ze sklepu do domu nie stanowi problemu. Aklimatyzacji z "importu" kwarantanna odbywa sie zupelnie inaczej.

Przynajmniej powinna

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm,Grzegorzu powiem tylko tyle że jest to bardzo długi i mozolny proces po transporcie trwającym powiedzmy 36 godzin albo więcej.

Dlaczego ? myśle że każdy kto faktycznie ma pojęcie o podstawach biochemi wody morskiej i co się z nią dzieje przez te wszystkie godziny i jaki ma wpływ na ryby powinien wysnuć wnioski.

Na pewno to co napisali poprzednicy jest prawadą (wypowiedz Seba ),ale powiedzmy w siedemdziesięciu procentach.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.