Skocz do zawartości
Łukasz Różański

Znowu tło...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że już nie raz ten temat był poruszany, ale mam pytanie...

Kupiłem w Practikerze folie niebieską przylepną. Okleiłem nią plecy akwarium od zewnątrz, ładnie wygląda. Ale ma jeszcze do oklejenia panel. Z tylną szybą nie było problemu, bo wiadomo, woda nie ma styczności z tłem, ale w przypadku komina czy wkleję od środka, czy na zewnątrz to i tak wszędzie woda:(

Nie chcę kupować spienionego PCV żeby to zakleić, i nie wchodzi w grę widoczny z głównego zbiornika panel z ukrytym sprzętem.

Gdybym tak okleił ten nieszczęsny panel od środka tak jak plecy, czy klej z folii może mieć wpływ na jakość wody? Czy ktoś z was tak zrobił? Jak z parametrami? A może po oklejeniu zabezpieczyć wszytskie krawędzie silikonem, woda nie miała by styczności z klejem...

Prosze o porady i pomysły...

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tylną ścianę oklejoną folią od zewnątrz a komin...też od zewnątrz:)bo jak to nazwać. W każdym razie od strony kulek. Też folią. Mialem taki sam dylemat. Czy klej...bo folia wiadomo pcv. Zrobiłem tak jak piszesz, folię(całą)zapaćkałem silikonem. Przez jakieś trzy miesiące było OK i po tym czasie folia zaczęła się odklejać. Na razie nie szkodzi to nikomu(akwa ma 10mies.)ale wygląda nie najlepiej. Wniosek jest taki: trzeba się przyłożyć do oklejania. Mam do czynienia z folią bardzo często a mimo to popełniłem błąd. Folia musi dobrze się przykeić do szyby i dopiero później można myśleć o silikonie w dużych ilościach, przede wszystkim na krawędziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chyba będzie bezpiecznie...mam nadzieję. Przykleję folie normalnie, a jak wszytsko sie dobrze zestchnie, to zakleję krawędzie silikonem bezbarwnym. Panel także planuję ukleić od strony wewnętrznej:) Czyli tak gdzie jest sprzęt, a nie gdzie rybole będą pływać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja okleiłem zwykłym tłem do akwariów. Szybę wysmarowałem całą silikonem i nakleiłem niebieskie tło. Po dwóch latach ic się nie odkleiło.

Łukasz a zczego zrobiłeś panel i jak on wygląda?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie widać nierówno położonego silikonu? A może dało się go rozłożyć równo? Jak? Czym? Na jak dużej powierzchni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam panel w kształcie trójkąta. Poprostu tafla szkła wklejona w rogu akwa. Panel z góry ma kształt tójkąta. Mam więc jedna szybę w śroku zbiornika do oklejenia. Myslałem o wklejeniu na silikon zwykłego tła akwarystycznego, ale właśnie, jak pisze rs, jak rozsmarować silikon na tyle równo, żeby nie było widać nierówności? Silikon jest dosyć gęsty i klei się do wszystkiego, łącznie z łopatką, którą można by go rozprowadzać. Myślałem także że może by go jakoś rozcieńczyć, ale czym za bardzo nie wymyśliłem.

No ale z okazji że mam jeszcze tą folie samoprzylepną, to chyba z niej skorzystam...Najpierw przykleję do szyby od panela, a jak solidnie wyschnie to starannie przykryję krawędzie folii, żeby ograniczyc kontakt wody z ewntualnym klejem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha. panel - jedna komora, w której jest grzałka, czujnik od temperatury z układu chłodzącego, pompka główna, miniflotor i dość dokładny czujnik poziomu wody DIY. Przelew górą przez wycięte w szybie odgradzającej panel od głównego zbiornika prostokątny otwór i nałożony na niego grzebień, także DIY. Grzebień przedłużyłem w górę żeby mi jakieś rzędne przygód nemo nie robiło akcji dywersyfikacyjnej;) Także panel jest w zasadzie odcięty od światła (mniej glonów na odpieniaczu itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien, ale jest szansa, że dzięki skośnemu wklejeniu szyby nie będzie nic przez nią widać. Zadziała jak lustro. Upewnij się, bo może nie musisz jej oklejać. Wystarczy włożyć kawałek szkła do akwa z wodą i pooglądać pod różnymi kątami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem próbne zalanie akwarium, niestety widać i to dość dobrze, zwłąszcza tę część panela zalaną wodą. Poza tym chcę utrzymać panel w ciemności, żeby nie zarastał glonami, dzięki czemu nie będę musiał tak często czyścić odpieniacza itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tło normalnie z pcv lub barwionej plexi - grubość 3mm, do dostania w cenie ok. 80zł/m2 - dowolne kolory.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przykleilem ekran na oliwe z oliwek , z pierwszego tloczenia ;) ani jednego bombelka nie pozostawilem , wszystkie udalo sie wycisnac :D

Tylko pytanko , jak to sie wogole dlugo takie ekrany trzymaja ? :]

dsc043464sw.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten panel mnie nurtuje. Ciekawa sprawa. Możesz dać jakieś zdjęcie tego albo rysunek. Jak wyglądają komory?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedna komora, w kształcie trójkąta.

Jak wykumam w jaki sposób umieścić rysunek, to szybko to zrobię.

Generałnie jest jeden wielki minus (jak wielki to się okarze w praniu). Poziom wody w panelu jest zmienny :) a działa tam miniflotor. Dlatego skonstruowałem czujnik poziomu wody, który daje mi wachania poziomu rzędu 4-5 mm. Mam nadzieję, że to nie będzie na tyle dużo żeby wpływało na pracę odpieniacza w sposób znaczący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Łukasz Różański :

Świrlej2 - ?

W jakim celu chcesz oklejac komin ? skoro i tak w krotkim czasie porosnie glonami wapiennymi , zreszta oblozony bedzie skala :]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po cholere wy oklejacie kominy ?:) HA HA HA HA HA

ale jak juz to mam sposob , oklejamy komin folia a na wierzch , na nia 2-3 mm szyba lekko przy krawedzi ja silikonem tak zeby sie tam woda nie dostala , po bokach i na dole , mamy wieczne tlo :)

(poprostu dwie szyby sa do kupy sklejone a w srodku folia zamknieta szczelnie) takie moje male przemyslenia :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) ( moze byc bezbarwnym silokonem gora podklejona (delikatnie podklejona ))

Latwiej jest odrazu , zanim sie wklei komin zamknac folie pomiedzy szyby ladnie na spokojnie a nastempnie przygotowana taka szybe wklejamy :)wtedy wyjdzie napewno ladnie :) dobre przemyslenie :)

2 mm z kazdego boku zostawiamy czysty kawaleczek szyby , leciutko bezbarwnym silikonem dookola i ciach lambada:D dokupy szybki sklejamy , pozniej idzie na to grubsza warstwa czarnego silikadla i nei widac nic kompletnei :) a jest :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.