Skocz do zawartości
kapuhy

Fakty i mity w morszczyźnie

Rekomendowane odpowiedzi

a to z tym przemytem... to pewnie było tak, że morszczacy z polski wymieniali skalę w swoich baniakach... i się boją przyznać;)

Ale żeby było na temat, to: czy wzruszenie podłoża przy podmianie wody to dobre, czy powinno się jak najdelikatniej to robić? (nie mam na myśli DSB, tylko 1, 2 czy 3 cm podłoże w akwa). Mit który słyszałem mówi że trzeba poczekać aż się podłoże "zbryli" (cokolwiek to znaczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, ale nie myślisz chyba, że Włodek żartował? :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dxp,

jesli podloze sie zbryla to oznacza, ze cos zle robiles. Prawdopodobnie cos, co dodajesz, zamiast sluzyc zwierzetom, odklada sie w podlozu.

Zbrylanie powstaje tez przy dodawaniu kalkwasser.

Mozesz czasami, przy podmianie wody uzywac odkurzacza, czemu nie ? :welcome:

Wlodek :thumbup:

Strasznie czesto zmieniasz swietlowki. :nuke: Ja to robie co 12 miesiecy. Nie wiedzialem, ze trzeba co 11. :w00t:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

dxp,

jesli podloze sie zbryla to oznacza, ze cos zle robiles. Prawdopodobnie cos, co dodajesz, zamiast sluzyc zwierzetom, odklada sie w podlozu.

Zbrylanie powstaje tez przy dodawaniu kalkwasser.

Mozesz czasami, przy podmianie wody uzywac odkurzacza, czemu nie ? :welcome:

Wlodek :thumbup:

Strasznie czesto zmieniasz swietlowki. :nuke: Ja to robie co 12 miesiecy. Nie wiedzialem, ze trzeba co 11. :w00t:

a jednak co roczek rury do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MAREK75, niestety tamten baniak 400 l. już nie istnieje, korale wylazły mi ze zbiornika i postawiłem nowy. Ale to była "święta prawda" i nawet mam świadków na to :harhar:

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P1040216.jpg

Wysyłanie zakończone niepowodzeniem

P1040217.jpg

P1040218.jpg

Nie wiem o co biega przy zalaczaniu zdjec jak ktos z Modkow ma czas prosze obadac sparwe. Ale do rzeczy. Otoz przygotowujac sie do przesiadki jakis czas temu postawilem sobie szambo. Taki tam zbiornik pomocniczy na wypadek jak trzeba bedzie cos przelozyc przed rozbiorka. Na pierwszy strzal poszla zaglonina skala z ktora juz nie chcialem walczyc. Potem doszly glony w wyzsze. Co drugi trzeci dzien troche zarcia zeby co kolwiek tam zyje mialo co jesc. Oczywiscie woda z podmianek, odmulania piachu tez do szamba bo z wiadrem do kibelka nie chcialo sie biegac.

Low tech szambo popychane na koralii 3 i 2x55 power compact w przeciagu miesiaca zaroslo calkowice tworzac piekny zielenik. Ale olalem sprawe. Jakies 3 tygodnie temu zaczelo sie szklenie i rozpuszcanie glonow. Caulerpa, spagheti, Sargassum weed. Pelen lenistwa i ignorancji zostawilem bajorko obserwujac co z tego wszystkiego wyjdzie. No i dzis wyszlo NO3 ZERO PO4 0,02.

Skad sie wzielo stwierdzenie ze padajace glony oddaja caly syf z powrotem???

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i kolejny roczek minął... widzę że panowie którzy mieli coś do powiedzenia nt.mitu wymiany skały są dalej na forum, żywo się wypowiadają - znaczy że mają akwaria dalej. Powymieniali już skałę? Prawda to jednak czy mit który powtarzamy ale nikt tego nie robi?

p.s. no oprócz @seb'a który wolał wymienić całe akwarium;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.