Skocz do zawartości
TomekSz

Centropyge bicolor i Amphiprion ocellaris w jednym baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taki układ w jednym baniaku ma szanse przeżycia ?

W moim akwa pływa parka ocellarisów. Są całkiem spore. Dzisiaj dostałem centropyge i po wpuszczeniu zaczęło się regularne polowanie. Samica błazenka po prostu nie odpuszcza. Dodam, ze samica ocellarisa jest dwukrotnie większa od centropygea.

W chwili obecnej centropyge siedzi w worku (wyłapałem) ale błazenek cały czas pływa wokół i raczej nie ma łagodnych zamiarów.

Czy jest szansa na aklimatyzację czy te dwa gatunki po prostu się nie tolerują ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz zbiornik- mały czy duży, myślę ma to kluczowe znaczenie. Błazny niestety są dość stałe w swoich zamiarach, to nie pokolce, którym agresja z czasem mija. Jako garbikowate są wojownicze, ale z reguły pilnują tylko swojej ,,bazy" czyli terytorium, okolice ukwiała lub korala którego zajęły. Jeżeli masz małe akwa, to może dlatego są tak agresywne, bo centropyga zawsze jest za blisko.

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtos

Zbiornik to ReefMax. Błazny to tarlaki, dorosła parka z zamieszkałym ukwiałem. Myślę, że to problem terytorialny. Akwarium jest za małe. Błazny pilnuja okolic ukwiału.

W zbiorniku jest jeszcze mandaryn i salarias ale tutaj nie ma żadnego problemu.

Zbiiorniczek wygląda tak:

http://www.youtube.com/watch?v=9vguiEA4h6M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przyczyna znaleziona, rozwiązania dobrego chyba nie ma. Mój ocellaris siedzi w turbinarii i wszystko w promieniu 30 cm odgania. Duże ryby to zupełnie olewają i przepływają obok turbinarii, a on się nie odważa ugryźć, tylko straszy podpływając ostro. Gdyby centropyga była większa, może też by tak było.

Ps fajna skała, ładne glony wapienne, podoba mi się. Gdybyś kiedyś jechał do Aquamedica, masz mnie po drodze, zapraszam, pogadamy.

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojos

Dzięki. Jak będę w Pile to się odezwę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek niestety bedzie bardzo ciezko. Po pierwsze akwarium zdecydowanie za male jak dla tego gatunku ryby. Gdyby byla tu mowa o minimum 100-120cm dlugosci aklimatyzacja jak i samo trzymanie osobnika mialoby szanse powodzenia.

Po drugie ryby z rodziny centropyge do latwych nie naleza. Delikatna rybke wybrales i bez odpowiednio przygotowanego akwarium pod Angele ciezko sie je aklimatyzuje. Wymagaja pokarmu z dotatkiem gabek i glonow. Swiezo wpuczone pierwsze kilka dni marudza jezeli chodzi o pokarm..

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam już dla centropygea nowego domu.

Ta cała sytuacja zmusiła mnie do refleksji, że mój zbiornik jest za mały dla tak dużych ocellarisów i raczej nie moge myśleć o kolejnych rybach.

Samczyk cały czas przesiaduje w ukwiale a samica "patroluje" dalsze okolice. Jest przy tym dosyć agresywna. Często atakuje nawet własne odbicie w szybie. Błazenki regularnie sie wycierają co też ma pewnie wpływ na ich zachowania terytorialne.

Wpuszczenie centropga spowodowało u niej jeszcze bardziej agresywne zachowanie.

Myślę, że to wina małego zbiornika i czas pomyśleć o czyms większym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.