Skocz do zawartości
cichy.waw

sump

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam szafkę pod akwarium która po przerobieniu i wyciągnięciu przegrody da mi wymiary wewnętrzne dł.72 sz.52 (lub 58cm ale musiał bum coś kombinować z zawiasami od drzwiczek) wys.63 i pytanie takie czy zmieści się do niej sump pod akwarium 450l (dł155 sz.60 w.50). Obliczyłem że jak by brakło prądu to ilość wody która powinien przyjąć sump to ok.89 litrów przy jedno centymetrowej różnicy poziomu między lustrem a overflow box (brak komina), jakiej wielkości powinien być zamontowany zbiornik na sump? (ile wody powinno w nim być podczas działania pompy?). Mi max. wychodzi że zmieszczę zbiornik 168 litrów (dł72 sz52 w.45) i zostaje od góry 18 cm luzu a to jest i tak mało bo wtedy raczej odpieniacz będzie już ciężko wyjąć np.deltec ap600.Ja tu się martwię czy mi się woda pomieści a wyczytałem że deltec ma 60 cm wysokości i kolejny problem:( może dno wyciąć z szafki zyskam jakieś 4 cm) ale czy to wystarczy do obsługi go ? albo inny odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W akwarium 1 cm to troche ponad 9 l wody. Pompa spietrzy wode w akwarium moze ze 3-4 cm. Takze gdy ja wylaczysz to na dol splynie moze 40 l ? Sump 70x50x43 wystarczy.

Lepiej by bylo, gdyby dno szafki przenosilo cala swoja powierzchnia ciezar akwarium na podloge (szafka powinna miec podkladke ze styropianu itp).

Pewny jestes tej szafki ? Po wyciagnieciu przegrody, srodek blatu jest oslabiony .

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomieszales przecinki :) centymetr poziomu to ok 9 litrow a nie 90 :) takze bez paniki. A wysokiego sumpa nie rob bo sie pochlastasz jak bedziesz cos w nim chcial robic. Musi byc duzo luzu.

Pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten odpieniacz da sobie radę z 450 litrami Aqua Medic Turboflotor Blue 3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka zabawke to zapomnij. Bedziesz wiecznie wspominal, ze nikt na forum Cie nie ostrzegl :)

Przy tym litrazu nie chodzi o to, co producent napisze...

Pozdrawiam serdecznie :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może któryś z tych Tunze - DOC Skimmer 9010 (tylko ni wiem czy go można zamontować poza akwarium lub sumpem a taki potrzebuje) lubAqua Medic - Turboflotor Multi SL. używa ktoś z was któregoś z tych trzech. czytałem na forum że ludzie chwalili sobie AM Turboflotor Blue 3000 czemu to zabawka? jest napisane ze od 500 do 1500 litrów to do jakiego akwarium on się nadaje jeśli moje jest i tak poniżej zalecanej a odejmując skałę to wejdzie z 400 litrów wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedziesz mial nieco czasu, czy mozesz wypelnic te dodatkowe dane, zeby nie trzeba bylo o nie extra pytac ? Akwarium bedzie mialo sump czy nie ?

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium będzie miało sump a woda do niego będzie się dostawała za pomocą overflow box ale odpieniacz chcę zewnętrzny na rant akwarium wtedy nie będę musiał tak kombinować z szafką bo sump będę mógł zrobić mniejszy. Wiem że większość tego z Was nie poprze ale takie mam możliwości. A jeśli będzie mi takie rozwiązanie bardzo przeszkadzało to powoli będę stawiał drugi zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziesz chyba pierwszy z takim "rozwiazaniem".

Posluchaj, obojetnie jaki przelew, ale przeleje najbrudniejsza wode z powierzchni akwarium. Powinna ona najpierw trafic do odpieniacza, ktorego nie bedzie w sumpie, mimo ze sump bedzie ?

Poza tym odpieniacz jest brzydki, halasuje, smierdzi, czasami wykipi. Chcesz to miec na widoku ? Majac sump ?:):googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa odpieniacze co maja pompe w srodku,taki odpieniacz zmiescisz bez problemu do malego sumpa.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to że szafka ma 63 cm wysokości i ciężko tam będzie zmieścić jakiś odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 63 cm zmiescisz wiele dobrych odpieniaczy. Wysokosc nie jest tu problemem, raczej cena, bo do takiego zbiornika, szkoda by bylo wkladac cos kiepskiego.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=23_729&products_id=7677

Ten Ci się zmiesci bez problemu wymiary to 420x245x516 mm

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.