Skocz do zawartości
piotrp123

pierwsze uruchomienie RM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

właśnie jestem na etapie wlewania wody RO do baniaka. Zastanawiam się jak dużo wody mam wlać (tak aby się przelała do panela z tyłu RM)?

Chciałbym w akwa rozmieszać sól więc jaką kolejność zastosować, np zalać prawie cały zbiornik wodą RO - podłączyć grzałkę w celu podniesienia temperatury - wsypanie soli - dodanie bakterii nitryfikacyjnych - włączenie pomp cyrkulacyjnych (czy również odpieniacza).

Jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc w tym pierwszym odpaleniu będę wdzięczny.

Z góry dziękuję za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zlałem wodą wsypalem sól włączyłem wszystko prócz światła i czekałem :)

Ps: mialem ponad 50% wody ze starego zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Technika dowolna. Ja namieszałem sobie wodę w innym baniaku i wlałem już solankę i tak to chodziło bez światła 2 dni a potem jak przyszła skała i piach to podmieniłem 60% na wodę ze sklepu z akwa skąd skała. Dziś baniak śmiga aż miło popatrzeć.

Moje akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdaniem grzałka zbyteczna do mieszania wody z solą. nie ma życia wiec nie ma czego grzać. a Wody to lepiej zalej sobie 3/4 bo przeciez jeszcze skałe bedziesz wkładać. także z tego powodu nie wlaczaj odpieniacza (poki panel, pompka nie zalana) tylko mieszaj cyrkulatorem. pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za info.

Jeśli dziś zasolę to pytanie czy w sobotę mogę jechać po żywą skałę? Czy będzie za wcześnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nowego ReefMax-a,

Skałę możesz włożyć po 24 godzinach od zasolenia.

ps. Pamiętaj żeby pierw podgrzać wodę do 25 stopni, a dopiero zasalać.

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów i cierpliwości.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luft zastanów się, co piszesz. Oczywiście że grzałka się przyda właśnie do podgrzania wody, bo inaczej to jak na oko będziesz ustalał zasolenie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#300105 Tofik :

luft zastanów się, co piszesz. Oczywiście że grzałka się przyda właśnie do podgrzania wody, bo inaczej to jak na oko będziesz ustalał zasolenie? :)

nie mając wytycznych kiedy/ile bedzie skała wkładana doradziłem zeby kolega zrobił sobie 3/4 wody w baniaku. wiadomo jaką ilość soli trzeba wsypac na litr wody. wiec odchylenie zasolenia nie bedzie duze w bujającej się luzem wodzie.

Tofik, zastanowiłem się co piszę i stwierdzam, że będę pisać mniej:) Pozostawię miejsce na rady dla bardziej restrykcyjnie trzymających się litery teorii kolegów (pisane bez ironii). pozdrawiam. luft

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#300021 piotrp123 :

Chciałbym w akwa rozmieszać sól więc jaką kolejność zastosować, np zalać prawie cały zbiornik wodą RO - podłączyć grzałkę w celu podniesienia temperatury - wsypanie soli - dodanie bakterii nitryfikacyjnych - włączenie pomp cyrkulacyjnych (czy również odpieniacza).

Co miałyby robić te bakterie w samej solance? Poczekaj na żywą skałę.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak włożyłeś już skałę to po 25 ml co dziennie a jakie te bakterie kupiłeś??

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aż Ci się skończą :googleye potem już raczej nie będzie potrzeby ich dolewać... (mam nadzieje tylko że nie kupiłeś 0,5 litrowego pojemnika :))

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wskazówkę:kapelusz Mam jeszcze pytanie jak nastawiać oświetlenie czy od razu na 8h świecenia czy powoli do czasu sprowadzenia pierwszej ekipy czyszczącej.

a tak swoją drogą to z inwentarzem (żywa skała) dostałem takiego ukwiała. Może ktoś wie czy powinienem go zostawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od 3-4 godzin dziennie, zwiększaj co tydzień o godzinę...

Świeć tak że by przez pierwszą godzinę paliła się aktyniczna potem zapalała się reszta... na koniec dnia gasła reszta a po godzinie aktyniczna..

Po mojemu to jakaś euphylia... chyba zamknięta jest na zdjęciu daj dokładniejszą fotek najlepiej jak jest otwarty stworek.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki Warszawiak że tak dopytuje,ale wymieniłem sobie środkową świetlówkę z zestawu oryginalnego i obecnie mam taki układ od czoła akwarium: Aquael F24T5 10000K potem ATI T5 24W i jako ostatnia Aquael F24T5 20000K.

która to aktyniczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20000K to barwa światła... im większa liczba tym bardziej niebieskie światło (tak po krotce tłumacząc) ... :googleye

niebieskie = aktyniczna

Ogólnie każda świetlówka ma swoją specyfikację światła podaną w jednostkach temperatury w układzie SI (SI- między narodowy układ miar) oznaczaną literką K (Kelwin - jednostka temperatury)

mała ściągawka...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko,

czym myć fizelinę z filtra ponieważ strasznie jest w niej dużo piasku, idt?

Może być woda RO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#301014 piotrp123 :

dzięki za wskazówkę:kapelusz Mam jeszcze pytanie jak nastawiać oświetlenie czy od razu na 8h świecenia czy powoli do czasu sprowadzenia pierwszej ekipy czyszczącej.

a tak swoją drogą to z inwentarzem (żywa skała) dostałem takiego ukwiała. Może ktoś wie czy powinienem go zostawić?

wyglada bardziej jak rhodactis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.