Skocz do zawartości
Łukasz Różański

Jaka pompa do panela

Rekomendowane odpowiedzi

Mam akwa 126 l. Wkleiłem panel z boku i kombinuję jaką dać pompę główną. Kupiłem STEPa 2, ma rzeczywistą wydajność jakieś 300 l/h (przy podnoszeniu wody 40 cm w górę). Ale myślę, że chyba lepij wstawić pompę z ceramicznym rdzeniem. Rozglądałem się, są różne PH 1200, OR 2000 itp.

Proszę doradźcie mi co kupić, żeby:

-było ciche

-żarło nie więcej niż 15-20W

-nie zrobiło mi z akwa pralki wirnikowej:)

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj Aquamedica bo jest głośny. Polecam Hagena 802, niezawodny, cichy i tani.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie same akwa, wziąłem ATMANA 306 ( 2000l/h) ale to była porażka, jak nie zmienię akwa to na pewno pompę, ja bym teraz wybrał AQUABEE UP 2000.

Pozdr. Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz - powerhead ma jedną małą wadę sporo watów:( Ale jeśli jest tak dobra jak mówisz... Na um-umie znalazłem Hagen Powerhead Pro 3 (do 1100 l/h) Wiesz, albo wiecie, coś o tej pompce? Waty? Głośna jest?

@Olek - gdzie mogę natkąć się na jakieś dokładne info o Aquabee up 2000? (czy 2000 l/h to nie wyrywa kamieni z korzeniami w takim baniaczku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukasz - nie powyrywa :)

mozesz zawsze wylot wody rozbic na dwia lub trzy

i nie biedzesz potrzebowal dodatkowych pompek cyrkulacyjnych

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIby tak, zle wchodzi jeszcze kwestia spiętrzania się wody w głównym zbiorniku oraz jej spływanie po wyłączeniu pompy do panela. Przy Stepie2 mam różnicę jakichś 10 cm. Po włożeniu 3 razy silniejszej pompki, będe musiał poszerzyć przerwy między zębami przelewu. Ale przy pompie 6razy silniejszej, obawiam się o wysuszenie panela:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego obawiam się trochę zakładać większą pompkę niż 1000l/h.

Na razie Aquabee 1000 wydaje się rozsądna, NewJet ma regulację, ale czy nie jest zbyt głośna? W cenie przebija aquabee.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale i mocniejsza , wode podnosi wyzej :)z tego co wiem to maxi jety sa bardzo cichusienkie .(chyba juz wiem gdzie umieszcze ta najmocniejsza 3000l/h .

Ja musze powiedziec , ze co niektorzy to maja takie problemy o ktorych mi sie nigdy nie snilo :) albo sobie je sami stwarzacie :]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Świrlej, a ty swojego pierwszego akwarium nie przeżywałeś jak żaba okres? Po za tym, muszę czekać na zalanie jeszcze jakieś dwa miesiące, więc z okazji, że mam skompletowany sprzęt to zaczynam wymyslać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxi jety i te nowe jety produkuje jedna firma nie ? wiec nie wierze ze te nowe jety sa glosniejsze :D

Nom, zapomnial wol jak cielenciem byl :) nie znasz ...?:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie same akwa z panelem i pompa 2000l/h jest bardzo dobra. O Aqua Bee możesz poczytać tu: http://waldek.home.pl/html/osprzet.html zjedź na dół do pomp i masz nawet opinie autora o w/w urządzeniach:)

Pozdr. Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... czy waszym zdaniem 170 zł za AquaBee Up 1000, to dużo?

Znalazłem je na www.korale.pl

@Świrlej2 - twoja oferta jest może i kusząca, ale ulegnę jej dopiero, jak albo oni, albo my przekręcimy sie na walutę tego drugiego:):D Choć wyniki tej pompki wydają się byc akuratne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.