tylna3c Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2010 Witam wszystkich mam pytanie czy wie może ktoś gdzie i jak można ubezpieczyć życie w akwarium od jakiś nieszczęść wiem że można ubezpieczyć od zalania mieszkania Cytuj akwa 230x180x80x80h 2500 litra w obiegu skała ok 400kg. 2x GIESEMANN 12x54w i 12x80w Royal Exclusiv Bubble King 500 intern i wszystkie zabawki co potrzeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2010 Zerknij tu: http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=294357#294357 http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=278393#278393 http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=186437#186437 http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=106491#106491 Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2010 ciężka sprawa. na logikę albo dana firma nie swiadczy usługi, albo inna niekonwencjonalna firma ubezpiecz.(tez takie pewnie są, co wszystko ubezpieczają) wezmie takie bajonskie pieniadze ze nie bedzie sie kalkulowalo ubezpieczać. bo wlasnie w ubezpiecznieach najwazniejsza jest kalkulacja ryzyka. Ryzyko/wina leżąca po stronie człowieka jest przeolbrzymia w tej materii. trudno więc określić granice umowy: od kiedy z winy człowieka padły zwierzęta, a od kiedy inny czynnik jak np smierc życia w akwarium nastąpiła w przypadku rozszczelnienia bądź mechanicznego uszkodzenia sprzętu (na który mamy rachunek, a najlepiej gwarancje i przegląd ). Idąc dalej: ubezpieczenie zycia z winy sprzętu zapłacisz dany procent od ustalonej wysokości pieniężnej na jaka zdecydujesz się ubezpieczyć to co zyje w baniaku lub tez całość baniak+życie. I nie wazne wtedy czy dokupiłeś cos później za 500 zł czy w między czasie zdechło Ci na ospę za 1500 Wazne na ile procent likwidator szkód oceni usmiercenie Twojego życia w kwadracie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tylna3c Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2010 z tego co sie dowiedziałem z ubezpieczeniem od zalania nie ma problemu mi bardziej chodzi jak to żona ujeła i namówiła mnie od szukania "a jak w wodzie coś będzie jakieś bakterie koli i wywali to cały zbiornik co wtedy kto zapłaci " nadmienię ze mieszkam w domku i jeśli uczynię krzywdę to sam sobie i panele do wymiany Cytuj akwa 230x180x80x80h 2500 litra w obiegu skała ok 400kg. 2x GIESEMANN 12x54w i 12x80w Royal Exclusiv Bubble King 500 intern i wszystkie zabawki co potrzeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filip Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2010 Witaj! Ja 2 lata temu szukałem ubezpieczenia i nie jest łatwo. Wszyscy ci powiedzą że oczywiście... akwarium... nie ma problemu. Diabeł tkwi w OWU. I tak, OC, jeśli ty z swoim akwarium wyrządzisz szkodę komuś(a mieszkam na 5 piętrze wiec szkód ta ilość słonej wody może narobić), wybrałem w Warcie(jedyne które znalazłem, gdzie uwzgledniono awarie sprzętu, rozszczelnienie i nieumyślne zbicie ) - ok 170zł rocznie za 100 000 OC. Nie skorzystałem jeszcze więc nie wiem jak z wypłatą kasy. Ubezpieczenie nieruchomości - w moim przypadku ściany, podłoga, instalacja elektryczna i wodna. Ja mam w PZU, ale zmieniam bo od "samoistnego pęknięcia szkła" to jeszcze chyba żadne akwarium nie poleciało. Ubezpieczenie ruchomości - dywany, komputery, elektronika itp, ale w przypadku Warty nie akwarium z życiem! Jeśli chciałbyś ubezpieczyć życie w akwarium, czyli defakto ubezpieczyć się: a. od swoich błędów - nie sadzę by się dało w rozsądnych pieniądzach. b. od awarii sprzętu - nie widziałem takiego ubezpieczenia, ale może da się stworzyć takie indywidualne ubezpieczenie. c. od czynników biologicznych niezależnych - tu wydaje mi się problem definicji, to my zajmujący się tym hobby nie jesteśmy w stanie się wypowiedzieć czy to spowodowało to czy nie, a co dopiero "specjalista" ubezpieczalni. Wiec nawet jeśli by się udało podpisać umowę, będzie ona tak śliska, że złotówki nie zobaczysz. I pozostaje problem wyceny szkody, bo czy odniesiesz się do kosztu nabycia szczepek, rybek i innego tałatajstwa(rachunki itp...), czy spróbujesz wycenić wartość korala i podrośniętej ryby, to przy szkodzie to agent likwidujący szkodę zdecyduje. A nie daj boże wylądujesz w sądzie... ciekawe czy w Polsce jest chociaż jeden rzeczoznawca, który będzie miał o tym jakiekolwiek pojecie. Pozdrawiam Cytuj 297l + 180l, eksperyment 2x250W + 2x39W, cyrk: koralia 4 i 2x3, obieg Eheim 1260, odpieniacz Blau Aquaristic model? + AM 2500sl, LR 37kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2010 alinaz ubezpiecza baniak, agentka porobila u mnie zdjecia sprzetu i zycia warto wziasc to ubezpiecznie razem z calym mieszkaniem. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertk26 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2010 #306855 Piotr1 :alinaz ubezpiecza baniak, agentka porobila u mnie zdjecia sprzetu i zycia warto wziasc to ubezpiecznie razem z calym mieszkaniem. Ile takie cudo kosztowało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2013 temat dawno zapomniany, a może od tego czasu komuś udało się ubezpieczyć akwarium, życie, sprzęt? A może ktoś z Was walczył już z firmą ubezpieczeniową o odszkodowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2013 W pzu sprzęt i szkło. bez życia. Na 1000zł 30 zł na rok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach