Skocz do zawartości
wildschek

Parazoanthus - Protopalythoa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , prosze o pomoc jak to gowno zlikwidowac zarasta mi cala skale , szyby , pompy w zasadzie wszedzie gdzie sie da .. nie wiem czy to parazoathusy czy te protopalythoa'e ale raczej jedno i drugie gdzies czytalem ze krewetki tanczace je wcinaja czy to prawda , a moze jest jakis inny sposob na to badziewie ...

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Protopalythoa, napewno nie parazoanthusy. Najprościej i najskuteczniej - wywalić skałę. Nie baw się czasem w żadne zeskrobywanie tych koralowców (palitoksyna). Krewetki Tańczące - loteria. Mogą jeść protopalythoa albo najładniejsze koralowce w akwa, także odradzam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad to mi sie wzielo ... nigdy tego czegos nie mialem az tu pach w ciagu pol roku plaga ..

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem Palythoa w ilosciach prawie plagowych i nagle zaczely sie obkurczac do tego stopnia, ze prawie calkowicie wyginely, to znaczy ja juz nie dostrzegalem w baniaku polipow.

teraz mam 6 sztuk na jednej ze skalek i jakby sie populacja odnawiala. Nie tepie bo to w sumie sympatyczne stworzonka. Mam zamiar i zgode na 4 L. wurdermani z uwagi na pojawienie sie aiptasi w baniaku.

Najciekawsze w tym wszystkim jest to ze inne zwierzaki mialy sie w tym czasie dobrze. Chyba cos je w nocy podgryzalo, szkoda ze nie wiem co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie co je moze podjadac .. moze ta tanczaca krewecia sie za nie wezmie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wildschek, u mnie brzydal zaczął od zoa i zoa-podobnych, może i Ty zaryzykuj??? w moim zbiorniku zajęło mu to jedną noc a jednak było ich troszkę.

Ale również zagustował w euphylii, więc na lps-y radzę uważać.

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja palythoa od 2 miesięcy jest zamknięta. Myślałem że coś z parametrami. A może przyszedł na nią czas

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ale moze tez sie skusze na brzydalka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.