Skocz do zawartości
stoodent

Nowe pienidło + parę innych gratów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DarekB30

nie, wszystko OK

tylko ostatnio mam awersję na te pompy

kupiłem 2 szt (nowe w sklepie) i obydwie "kaszlą" trzeba w wężyk dmuchać żeby zastartowały

dlatego też się mrozikulus podśmiewa,

jedną kupowałem przy min, miała być taka "amerykańska" a teraz dmuchamy w wężyk :cursin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, że za oceanem, w pompach ATI PSK, praktykują przycinanie tej siateczki na wirniku - ponoć pomaga.

"I agree that the constant sump level is critical. Also, to fix the waving the hand in front of the pump intake to start the pump problem, trim your mesh. 44-45 mm is what you're looking for for mesh diameter."

Źródło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co to moja jeszcze nawet "chrypki" nie miała, no chyba że złapie jakiegoś wirusa :)

Idę te zabawki zatapiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#312568 OCB :

Czytałem, że za oceanem, w pompach ATI PSK, praktykują przycinanie tej siateczki na wirniku - ponoć pomaga.

Tak zgoda ale wydajność pompy spada drastycznie po przycięciu mesha, wiem bo to robiłem .Sprawdzałem rotametrem.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystartował :) początek jego pracy, teraz zabawa z regulacją i zobaczymy co będzie wieczorkiem, a najważniejsze rano

W sumie wielkich cudów się nie spodziewam, ponieważ siedzi tylko w 35 l solanki po podmianie.

24pcc3s.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30
#312619 stoodent :

Wystartował :strutin początek jego pracy, teraz zabawa z regulacją i zobaczymy co będzie wieczorkiem, a najważniejsze rano

W sumie wielkich cudów się nie spodziewam, ponieważ siedzi tylko w 35 l solanki po podmianie.

24pcc3s.jpg

i oto chodzi :clapping :kapelusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stoodent,szczere grarki,do licha kolejny swietny konstruktor pienidel na forum,jakze potrzebna smykalka do majsterkowania przydatna w tym hobby,jak dla mnie masz talent,pozdrowka :clapping

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne cacko.

@stoodent jak zrobiłeś stożek? Zwijany czy wyciskany?

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nikel stożek wygrzewany opalarką

Po małym przepłukaniu, bo testem tego nie można nazwać. A dlaczego a dlatego że w takim wiaderku nie da się przetestować takiej kobyły, po 10 godzinach nie ma cudów aby się uzbierało nawet 1/3 kubła syfu ze zwykłej wody z podmiany. Taka pompa niech ma ( teoretyzując 500 l przepływu wody i z 700 powietrza ) czyli przez 10 godzin przewali 5000 litrów wody.

A wiaderko ma 35 l czyli pienidło przewróciło tą wodę 142 razy.

A efekt wygląda tak, czyli to co wybił z wody

Pokrywa

azfbsk.jpg

Kubeł

6nxo2t.jpg

Całość

166liya.jpg

Najbardziej miarodajnym testem będzie zatopienie go w sampie pod baniakiem i kombinowanie mieszanie przez najbliższy tydzień albo i lepiej.

Wtedy można będzie stwierdzić czy się nada do baniaka, czy na wiadro do mopa

Resztę sprzętu opiszę w osobnym wątku tu skupie się na moim wiaderku

Myślę że za jakieś dwa dni przerobie sumpa i go wcisnę pod baniak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest w tlumiku powietrza ?:clapping

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#312839 Stani :

Co jest w tlumiku powietrza ?:clapping

na moje oko to węgiel

a robota super

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zatopiony jak na razie to bez szczególnych fajerwerków.

Poczekam aż się porządnie przepłucze i wtedy zabawie się w regulacje.

Zostawie go na jakiś czas w spokoju, teraz ide wałczyć z reaktorem do pelletek, ale to osobny temat

2uztdag.jpg

20kaii0.jpg

xdeejn.jpg

Nie obyło się bez strat, przy okazji wyciągania sumpa musiało coś być nie tak, czyli pała mi obiegówka i lampa sumpa :cursin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień wczorajszy stan kubła na kawę :googleye

Po południu wrzucę stan na dzisiaj i mały filmik

5lcm68.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ant w tłumik zapakowałem węgiel, teraz go nie ma potrzebuje go aby przetestować przepływówke

Jak na dzień dzisiejszy maszynka jak dla mnie śmiga całkiem nieźle,ale jeszcze trochę muszę poczekać aż będę pewien na 101%. Póki co to zbyt krótko pieni myślę że tak po tygodniu albo i lepiej będę mógł wyciągnąć konkretne wnioski.

Teraz biorę się za przepływówke na węgiel

Krótki filmik z pracy pienidła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.