Skocz do zawartości
TMK

obsada i zarybianie pomóżcie zaplanować

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zaczęłam czytać sobie o rybkach,to wynika z tego że wpuszczanie rybek wcale nie jest takie proste,pomijam kwarantannę.Akwa będzie miało ok 200 l wody i teraz chciałabym docelowo mieć:

Koniecznie mandaryny samca i samiczkę-nie pobiją się

Jakiegoś pokolca,jakiego?

kilka błazenków, dwie sztuki? jak kupować?

i co dalej

jakiegoś chetonika,babkę a może jakieś inne małeństwo?

jakie są sympatyczne rybki?

Akwarium rafowe raczej z miękkimi,może jakiś pojedynczy twardzielek, refugium w sumpie

Teraz pytania w jakiej kolejności zasiedlać,zwłaszcza że upolowanie rybek na rynku nie jest proste i pewnie nie da się ich kupić w określonym terminie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie mam akwa ale wiem to i owo więc:

mandaryny raczej się nie pobiją bo baniak masz duży ale trudno u nich rozróżnić płeć (było coś z płetwą grzbietową że samiec ma dłuższą).

do tego wymagają dużo skałki bo jedzą mikrocosie ze skał a mrożonek RACZEJ nie i... dojrzałości akwa.

pokolca jakiego chcesz ale jednego (np.Naso lituratus)

Chetoniki jedzą korale ale jak chcesz coś z tych to możesz poszukać ustniczka zebrę (15cm, karzeł, budową do chetoników podobny).

błazenki pasują ale ukwiał i babka to kiepskie połączenie.

co do kolejności to wszystkie (oprócz babki, ale ten ukwiał) powinny być zasiedlane "na końcu" (pokolec - glony, mandaryn - skała, błazenki wymagają stabilności parametrów wody a ustniczek/chetonik musi mieć korale)

więc to twój wybór (na końcu najlepiej mandaryny)

A sympatyczne rybki to np.garbiki (przede wszystkim chromisy) i papużaki.

PS: zazdroszczę.

PSS: to wszystko jest w teorii.

PSSS:ręce mnie już bolą.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naso w 200l - zazdroszczę ... bujnej wyobraźni

Proponuję:

żółty pokolec

3-4 chromisy

fasciatusa

valenciate (jeśli planujesz dno)

2 błazny i raczej stawiam na occelarisy

coś małego np. loretke

1 mandaryna jeśli koniecznie chcesz

Z ustników bym zrezygnował gdyż nie ma nic bardziej denerwującego jak podskubywanie koralowców przez nieopatrznie wpuszczoną rybkę.

Co do kolejności: jeśli zbiornik będzie dojrzały to praktycznie dowolna, ocellarisy koniecznie obydwa naraz, ukwiał niekoniecznie, mandaryn na samym końcu żeby maiał co jeść.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdecydowana na parkę mandarynów,wiem,ze nie mogą być dwa samce.wiem jak odróżnić płeć własnie po wyrostku na płetwie grzbietowej -bardzo wyraźny,ale nie wiem w jakim wieku wielkośći rybki on się pojawia.

Co do innych rybek to parka błazenków chyba zbytnio nie obciąży akwa

a inne ryby to chcę

w miarę niekłopotliwe

pływające i widoczne,

kolorowe

niezbyt duże

niestety -stety?:) jest taki olbrzymi wybór rybek, w sklepach internetowych,że naprawdę nie wiem co wybrać zwłaszcza jak nie można zobaczyć tego w realu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z parka mandarynow moze byc ciezko.

Pamietaj ze mandaryn zywi sie drobnymi zyjatkami ktore zyja na skale. 200l to moze byc za malo nawet dla 1 mandaryna (jesli chcesz by zywil sie tylko w sposob dla siebie naturalny-drobne zyjatka).

Sadze ze 2 mandaryny moglbys trzymac gdybys kupil ryby "nauczone" jesc pokarm zastepczy.

Mozesz tez sam je nauczyc przyjmowania zastepczego zywego/mrozonego pokarmu. Jest to dosc proste do wykonania w malym akwarium gdzie ryba nie bedzie przez wiekszosc czasu ukryta i w koncu zwroci uwage na podawane przez ciebie pozywienie

Sadze jednak ze w 200 litrach mandaryn bedzie caly czas uciekal i chowal sie za skala przed toba i z calej "nauki jedzenia" nic nie wyjdzie.

Jest jeszcze jedna opcja-filtr glonowy(refugium). W odpowiednio duzym refugium zyjatka ktorymi zywi sie mandaryn beda namnazac sie wystarczajaco szybko by utrzymac rybke przy zyciu.

Ja kupilem mandaryna do 60l i juz po 1-2 tygodniach od wpuszczenia nie mialem problemow z jego karmieniem

(sam wyplywal gdy wkladalem do akwarium rurke przez ktora podaje jedzenie).

To tyle. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian- Tomasz właśnie go miał, ale jak bardziej poszukasz to znajdziesz fotki jego nowego 800l akwa. a więc możnma wywnioskować że kupił małego osobnika z myślą o tym że zmieni zbiornik. Ja robie podobvnego trika- do mojego akwa 130l wpuszcze chyba scopasa małego z reefshopu 5 cm, ale przed zimą będzie pływał w 500.

TMK- mi się bardzo podbają akwa ze stadkiem anthiasów np. 5 sztuk- efekt bardzo fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, malutkiego w 250l i to był oczywiscie duzy błąd. Ale to był dopiero początek naso w Polsce a na kimś się trzeba uczyć.

Olek, moze wybierz sobie coś atrakcyjniejszego a przy okazji mniej agresywnego. Do scopasa coś z pokolców dopuścić to dyży problem.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PanMandaryn

Jak pisałam planuję refugium, ale też na pewno sprobuję przyzwyczaić do jedzenia podawanego pokarmu,żeby w razie czego podokarmiać.W tej chwili mam 30 l,może kupić jednego i sprobować nauczyć jesć .Mam żywą artemię w róznym wieku, i dość dojrzale akwa z dużą ilością skały bedzie pod 10 kg.

niestety w Krakowie nie widziałam mandarynów, ajestem wzrokowcem.Wpierw patrzę i wiemże zachorowałam na.....

potem czytam i zbieram opinię, apotem idę do sklepu i okazuje się że zwierzak sprzedany ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem mandaryna za 50zl w internetowym sklepie mini.ocean . Niestety sklep zlikwidowano. Jednak ostatnio w jego miejscu powastal sklep mini.redsea . Aktualnie maja mandaryny ( S.splendidus i S.pictoratus)

w cenie 60 i 99zl.

Odwiedz jego stronke www.mini.redsea.pl sklep jest nowy i nie ma tam jescze praktycznie nic oprocz mandarynow i mureny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz- chyba nic innego nie znajdę niż flavescens...

Nie chcę powtórzyć wyczynu smk z hepatusem(no coments).

Co do jej wyglądu to jeszcze takiej informacji w literaturze ani w necie nie znalazłem, ale chyba ich wygląd zmienia się wraz z wiekiem. tzn staja sie bardziej jednolite niż na początku kropkowane.

Na pokolca się uwziąłem ze względu na te ch.... makroglony w kształcie choinek, akwarium ma ponad rok, a z daleka wygląda jakbym dwa tygodnie temu wlożył skałę... Na poczatku się nastawiłem na centropyge vrolicki ale siren przegiął- nie mam zamiaru czekać 4 miesiące:).

TMK- Ja bym mimo wszystko nie wsadzał go do 30 l refugium.

Co do tego sklepu to jest praktycznie ten sam tyle że z inną nazwą.

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pokolców to napewno zebrasoma flavescens , mandaryny 2 odmiany mieli ostatnio w Aquamedic (samiec ma dłuższą płetwe grzbietową), salarias jest dobry a równie dobry escenius bicolor - podobny a mrozonke zjada co u salariasa nieczesto się zdaża, można tez chrisptere paraseme, gramę loretto , błazenki to ocelaris lub clarki ( pomarańczowe lub czarne) , ustniki odpadają.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze w temacie to w 200 litrach sterowałbym w kierunku obsady złożonej z większej liczby mniejszych ryb ( oczywiście rozsądna ilość). Zbiornik sprawia wrażenie większego niż gdy pływają duże ryby , a gromadka żarłoków fajnie wygląda. A i pomyślałbym jeszcze o wargatku super rybka wszędzie jej pełno i spokojna.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
danek :

A tak jeszcze w temacie to w 200 litrach sterowałbym w kierunku obsady złożonej z większej liczby mniejszych ryb ( oczywiście rozsądna ilość). Zbiornik sprawia wrażenie większego niż gdy pływają duże ryby , a gromadka żarłoków fajnie wygląda. A i pomyślałbym jeszcze o wargatku super rybka wszędzie jej pełno i spokojna.

Własnie dokładnie tak myślę, nie chcę przerybiać akwa,ale coś tam musi pływać w miarę kolorowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje ci ze 4 pseudanthiasy squampinis.

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zaryzykuję redsea, podobno są przyuczone do jedzenia, więc może parka się uchowa, póki co, w moich 30 l. Jesli tylko przeżyją 10 godzinną podróż. Bedzie jak znalażł do wiekszego baniaczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystkim bardzo dziękuję za rady.Postaram się dostosować chociaż nie wiem jakie z tych rybek uda się kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.