Skocz do zawartości
Tofik

Pasożyt?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z błaznem:

Kupiłem go jakieś 4 tygodnie temu, był w bardzo dobrej kondycji, zero oznak jakiś chorób pasożytów.

jedyne co mnie dziwi to fakt, że jego płetwy są jakby przedłużone bezbarwną błoną - tak jakby nie miał w niej pigmentu, ma to na obu płetwach, a wcześniej miał wzdłuż całego ciała - nie mam pojęcia co to znaczy, czy to tak po prostu musi być?

Związane jest to z jakimś etapem życia czy coś? A może odmiany? (myślałem, że wszystkie ocealarisy są takie same :))

Od jakiegoś tygodnia może trochę więcej zauważam że na tych przeźroczystych błonach ma tylko na 1 prawej płetwie bocznej ma wysyp 3-5 wyraźnych białych kropek, na płetwie grzbietowej 1 może 2, i na ogonowej również 1. Pierwsze co przyszło mi do głowy to ospa, ale w ciągu ostatniego miesiąca nie było jakiś skoków temperatury czy zasolenia.

Podałem na wszelki wypadek czosnek, ale kropek ani nie przybyło ani nie ubyło. Błazenek wygląda normalnie, aktywnie płwa, pokarm przyjmuje z ochotą.

Kropi choć są widoczne to ciężko się im dokładniej przyjrzeć.

Zatem może to nie jest ospa a jakiś pasożyt?

Czy ktoś się kiedyś spotkał z takim objawem, lub z takim błazenkiem który posiada na plewach takie przeźroczyste błony?

Czy gdzieś mogę znaleźć jakiś leksykon chorób typowych dla ryb morskich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te błony to normalny fragment płetwy.

A ospa rybia to jakby nie było pasożyty - kulorzęski.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#312046 kapuhy :

Te błony to normalny fragment płetwy.

Aha nie no bo na zdjęciach w galeriach nigdzie tego nie widać a szczerze to mi się mało to podoba

#312046 kapuhy :

A ospa rybia to jakby nie było pasożyty - kulorzęski.

Rzeczywiście masz rację to pasożyt jest, ale co robić dalej?

Ryba się nie ociera, kropek nie przybywa, czosnek odstawiłem, po prostu czekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Czasem dostają na płetwach jakiegoś syfa. W zasadzie nigdy z tym nic nie robiłem. Wyglada to tak jakby płetwa rosła jak paznokieć u ludzi i plamki są coraz bliżej jej brzegu aż "spadają". Czasami rosną większe (zwłaszcza u pokolców) - tak jakby miał na płetwie kawałek "gąbki". U mnie zawsze samo schodziło.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zgadza się, tak jak paznokieć u ludzi z tym, że myślał, że z pigmentem to powinno być.

Co do lokalizacji to wszędzie jet na skraju płetwy oprócz tych 3-4 na płetwie bocznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tofik, czy chodzi Ci o zewnętrzne, przezroczyste fragmenty płetw? Przyjrzyj się różnym zdjęciom, chyba wszystkie błazny mają takie końcówki. Chyba, że się nie rozumiemy.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, u mnie działa... (za to był ort)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.