Skocz do zawartości
Gotterdammung

Jakie dorobić oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam akwarium 150x50x50 a nad nim tylko 4 rury 54W. To stanowczo za mało i kombinuję co by tu dorobić. Zastanawiam się nad dwiema opcjami ponieważ jestem ograniczony finansami, jakbym nie był kupiłbym Pacyfic Sun i było by git... Ale nie jest więc są 2 opcje

LED :

Kupić 5 metrów diod led na pasku w castoramie, diody białe temp 10k, zasilacz do tego i jazda, wkleję je między dwie pleksi i będzie świeciło, tylko nie wiem jak takie diody się nadają do akwarium...

T5 :

Kupię oprawki bryzgoszczelne, 2 stateczniki 2x54w, 5 świetlówki, zmontuję, bym miał w sumie 8x54 więc nie kiepsko, z tym że miałbym większy pobór prądu.

Oświetlenie było by pod SPS/LPS.

Doradźcie!

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t5

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myśle nad doświetleniem swego akwa i myśle że t5 to chyba najlepsze rozwiązanie,dlatego że nigdzie nie moge znalezć czy pierwsze lepsze ledy nie szkodzą dla życia akwarium ! czy ledy (takie byle jakie,bezmarkowe) nie dają szkodliwego światła??? Wiec zostaje tylko t5, ale z tym kłopot,zajmują dużo miejsca ,kable ,prąd , stateczniki,itp,itd. a ledy... pasek na taśmie samoprzylepnej CIACH PRACH i po sprawie, minuta osiem i świeci.Zrobiłem to nad swoim akwa ale jakoś boje się włączyć na dłużej.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie robi! te same powody wstrzymują mnie przed tymi ledami właśnie... Co z tego że będę płacił mniej za prąd, jak może wyskoczyć mi plaga glonów nie do opanowania... Ale z kolei chyba RA345 tak zrobił ...

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie gdybyście dotarli do danych technicznych to łatwo byłoby to sprawdzić. Jeśli jest to mix o temp. od 6000k w górę, to spoko. Jednak najczęściej przedział jest 2300-5000k. Łatwiej jest z niebieskimi. Jest dużo diód o paśmie 440-470nm

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700lm,cieeenko.Na choinke sie nada.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Peniek! Walnę t5 i po płaczu :googleye Przynajmniej będę pewien że nie ma lipy...

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, przy 700lm z ekonomicznego punktu widzenia to byłaby porażka. Ale nie zniechęcaj się tak szybko. O HQI myślałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Włodek!:kapelusz Odnośnie niebieskich to myślałem żeby diody dać tylko białe, a aktyniką doświetlić ze świetlówek t5 bo mam je już zamontowane... A ceny (19 zł) są pewnie za sztukę, więc skompletowanie dobrego seta mnie zmasakruje...

A co do HQI, średnio mam teraz jak, wpieprzyłem się jak głupi w pokrywę nad akwarium, i teraz płaczę, nie mogę przecież zawiesić metalohalogenowych 10 cm nad lustrem bo mi wodę zagotuje...

A tak, 4 rurki, oprawki, stateczniki, zmontować (jestem elektrykiem więc luzik, sprzęt mam profesjonalny). Policzyłem że świecąc 12h dziennie 8x54w zapłacę za prąd jakieś 70 zł jeśli dobrze policzyłem... Bez tragedii (wiem że nie policzyłem całego zużycia :googleye )

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#313830 tomasz :

W zasadzie gdybyście dotarli do danych technicznych to łatwo byłoby to sprawdzić. Jeśli jest to mix o temp. od 6000k w górę, to spoko. Jednak najczęściej przedział jest 2300-5000k. Łatwiej jest z niebieskimi. Jest dużo diód o paśmie 440-470nm

Pisząc "Łatwiej jest z niebieskimi. Jest dużo diód o paśmie 440-470nm" co masz na myśli? tzn. że tylko te nie są szkodliwe czy każda co świeci na niebiesko jest ok ! aby tylko nam kolor odpowiadał? pytam bo mam przyklejone pięknie świecące niebieskie paski led ale mam obawy.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli że jest to światło pożądane przez nas (o tej długości fali), a tak się składa że także dosyć popularne wśród producentów. Czyli jest duża szansa że Twoje się nadają. Inaczej jest z białymi. Te wszystkie cool white najczęściej nie dochodzą do 5000k.

Są to oczywiście dywagacje na temat barwy światła, inną sprawą jest strumień świetlny - jak Peniek zauważył - ekonomicznie zupełnie bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli paski Led powyżej 6500k są ok?

[url="http://www.myreefstats.com"][img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maxico tak ale bierz paski Cree. I tak musisz dać jeszcze niebieskie Royal Blue. Bo z samych białych za żółto jest. Chyba, że świetlówkę niebieską dasz.

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxico odpowiedziałem Ci post wyżej. Cree bije innych na głowę z powodu wydajności świetlnej. Przykładowo przy tej samej mocy na innych diodach możesz mieć o połowę światła mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak jest w koncu z niebieskimi ledami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze spróbuje jeszcze prościej. Jest duża szansa (większa niż przy białych)że masz odpowiednią barwę światła (dlaczego - przecież odpowiedziałem Ci wcześniej). Co do jego natężenia to tylko miernik lub dane techniczne odpowiedzą Ci na to pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, chce dorobić oświetlenie do akwarium, ale cały czas się wacham pomiedzy LED, a T5. Dodam, że w akwarium mam już 4X80W T5. I dziś wyszukałem cos takiego http://cgi.ebay.pl/10W-white-16000K-High-Power-800LM-LED-Lamp-for-Aquarium-/320603891484?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa57b271c. I czy te LED są dobre, bo mi się wydaje, że są, ale głównie chodzi mi ile ich zamątować. Akwarium 450L.

ort do poprawy,

pkt. 8 Regulaminu

[url="http://www.myreefstats.com"][img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w opisie podają, że mają długość fali 460 nm, czyli są niebieski a nie białe.

Color Temperature: 16000K

Wavelength: 460nm

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlodek dobrze mowi to sa bluuu Ledy

musieli sie pomylic wklejajac zdjecie bo nigdzie nie ma ze to biale tylko na tym zdjeciu na poczatku.

Diody bardzo fajne i cena jest dobra ale ciekawe jak do tego wychodzi cenowo plytka z diverem.

Jak uzbiera sie troche kasy to mozna sprawie sobie takie diody jak w linku :)

no driver znalazlem tutaj

http://cgi.ebay.com/10W-LED-Driver-AC85V-265V-High-Power-LED-Light-lamp-/320576716825?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4aa3dc8019

to trzeba liczyc jeszcze lekko + 30 zl za driver :/

korzystamy z opcji "edytuj",

pkt. 6 Regulaminu

kryzys w baniaczku przyjme wszelkie zycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to jakiś myk z tym driverem bo wygląda jak przetwornica do zimnych katod za 30zł komplet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.