Skocz do zawartości
emler233

jaki komin

Rekomendowane odpowiedzi

witam zamierzam zrobic nowy baniak o wymiarzch 129x59x50cm taki stelaż mi został po słodkowodnym. Jakiej wielkosci zrobic komin? Czy 10x10 cm wystarczy czy moze 15x15 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emler233 nie zaczynaj od d.. strony :googleye

Wymyśl jakie będziesz miał "rury" w środku i ile ich będzie 2 czy 3 i wtedy Ci wyjdzie jaki komin będzie najlepszy.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Wiesz ja też własnie teraz zakładam większy zbiornik i borykam się z tym samym problemem,ale po paru informacjach doszłem do wniosku że 15x15 jest w sam raz a będe miał tylko 32mm spływ i 25mm rewizje powrót robię za akwarium,ale zastanów się nad trójkątnym kominem ponoć lepsza cyrkulacja jest w takim zbiorniku.

A i tak patrzę na Twojego posta to myślę że 10x10 to za mało w Twoim przypadku bo grzebień będzie miał tylko 20cm a pojemność zbiornika Ci wyjdzie 380 litrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie zrobić komina na zewnątrz? ja do 120x60x55 przewidziałem komin 30x10x30h - nie zajmuje miejsca, spokojnie mieści się w nim wszystko co trzeba.

Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30
#313985 emler233 :

witam zamierzam zrobic nowy baniak o wymiarzch 129x59x50cm taki stela? mi zosta? po s?odkowodnym. Jakiej wielkosci zrobic komin? Czy 10x10 cm wystarczy czy moze 15x15 cm.

Jaka pompe obiegowa planujesz do tego zbiornika?

Przy kominie 10x10 Powierzchnia grzebienia dla pompy 3000l/h bedzie za mala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslałem nad zewnetrznym kominem i nad trójkątnym. Pompa bedzie chyba NewJet 4500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Zrób sobie trójkątny wtedy grzebień wyjdzie dłuższy jak 30 cm i bedzie o.k.Ale niech się fachowcy wypowiadają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#313996 Sienki :

Dlaczego nie zrobić komina na zewnątrz? ja do 120x60x55 przewidziałem komin 30x10x30h - nie zajmuje miejsca, spokojnie mieści się w nim wszystko co trzeba.

Sienki a gdzie planujesz dac komin po srodku czy gdzies w rogu akwa,planuje podobny zbiornik tyle ze 50h i tez chce zrobic z zewnetrznym kominem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#314131 waldimas :

Sienki a gdzie planujesz dac komin po srodku czy gdzies w rogu akwa,planuje podobny zbiornik tyle ze 50h i tez chce zrobic z zewnetrznym kominem

Waldimas komin ma być na lewej ścianie, podobnie ma już Kiflu i Hepatus1000. Jak chcesz więcej info to śmiało na PW.

Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle aby zrobic go na tylniej szybie po srodku albo w prawym rogu na tylniej szybie ze wzgledu ze moje bedzie stalo we wnece prawa strona przy scianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy, pozwólcie że podepnę sie pod ten temat.

Jeśli jest ktoś wśród forumowiczów, kto ma namiary na jakiegoś dobrego szklarza w Krakowie lub okolicy, który zrobiłby mi za rozsądne pieniądze baniak 80x40x40 lub 80x40x45 z kominem (wewnętrzny prawy róg lub zewnętrzny prawy) i trzema dziurami proszę was o info. Niestety w mojej okolicy nie ma praktykującego szklarza-akwarysty, a Ci których znalazłem nieco dalej, chcą za taki baniak prawie 400 zł ( szkło float).

Pomóżcie, bo coraz bardziej zaczynam skłaniać się do opcji: szkło 80x40x40 + pudełko przelewowe.

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.